ŽIVJELA REVOLUCIJA?

U zemlji s dvije valute i plaćom od 30 dolara prvi put u 60 godina na čelu neće biti jedan Castro


Mia Peretić
18.04.2018.12:35
U zemlji s dvije valute i plaćom od 30 dolara prvi put u 60 godina na čelu neće biti jedan Castro
Reuters

sažeto

Prvi put nakon skoro 60 godina na čelo Kube dolazi netko tko nije iz dinastije Castro


Mia Peretić
18.04.2018.12:35

U četvrtak u Kubi počinje nova era jer prvi puta nakon skoro 60 godina ovim karipskim socijalističkim utočištem neće vladati netko od braće Castro. Nakon što je vođa kubanske revolucije Fidel Castro stao na čelo Kube 1959. godine, dogodila se samo jedna smjena vlasti i to kad ga je, zbog bolesti, 2006. zamjenio brat Raúl.

Sve su oči sada uprte u novog predsjednika Miguela Díaz-Canela, 57-godišnjeg inženjera, bivšeg ministra obrazovanja i dosadašnjeg dopredsjednika Državnog vijeća.

Reuters

No, teško je vjerovati da će Kuba krenuti nekim drugim smjerom jer, iako se mislilo da je novi vođa nešto umjerenijih stavova, u protekloj je godini zauzeo nešto tvrđe stajalište naglašavajući kontinuitet jednopartijskog sustava i planske ekonomije. 

Prošlog je ljeta 'isplivala' video snimka u kojoj Díaz-Canel kritizira nezavisne medije i Komunističkoj stranci govori da su veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Španjolske, Njemačke i Velike Britanije podržavale subverzivne aktivnosti, a da je pokušaj Obamine administracije za ponovnim uspostavljanjem odnosa između SAD-a i Kube bio samo drugačiji način da Amerika postigne svoj konačni cilj: uništenje kubanske revolucije, piše NBC News.

Novi predsjednik na čelo države dolazi u teškim trenutcima. Kuba je suočena s ekonomskom recesijom, a u toj zemlji mjesečna plaća, nebitno kojeg zanimanja, iznosi samo 30 dolara.

Díaz-Canel se također mora pozabaviti kompliciranim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, posebno nakon što je administracija Donalda Trumpa objavila da će trajno smanjiti broj diplomata u svojoj ambasadi u Havani. Odluka je donesena nakon što se dio osoblja razbolio u serijama nerazjašnjenih zdravstvenih incidenata. State Department je tada izdao upozorenje u kojem preporuča Amerikancima da dobro razmotre putovanja na Kubu. 

Sve su to veliki problemi jer je, još od pada SSSR-a, kubanski turizam, uz duhan i kavu, najvrijedniji izvor prihoda, a u Kubi se u opticaju nalaze čak dvije valute: CUC je kubanski konvertibilni pesos u kojem su iskazane cijene hotela, klubova i taksija, a namijenjen je turistima, i CUP ili domaći kubanski pesos kojim plaća domaće stanovništvo.

Reuters

Također, do prije samo nekoliko godina na Kubi nije bilo interneta, no zbog turizma se sada njime može koristiti u hotelima ili na 'hot spotovima' na gradskim trgovima ili parkovima. 

Reuters

Kubansko bi gospodarstvo profitiralo ako bi američki Kongres napokon ukinuo embargo nametnut prije skoro 60 godina, no s obzirom na trenutne stavove obaju zemalja, to baš i nije izgledno.

Kuba

revolucija

socijalizam

novi predsjednik

Castro

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter