Ovo su najrizičnije točke na svijetu

Krvavi teroristički napadi sve su bliže Hrvatskoj


Tomislav Kukec
25.05.2017.10:30
Krvavi teroristički napadi sve su bliže Hrvatskoj
Independent

sažeto

Više gotovo da i nema mjesta na svijetu koje se može smatrati sigurnim


Tomislav Kukec
25.05.2017.10:30

Šanse za smrt uslijed terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno su najveće ikad i iznose 1:46.000. Stoga su globalni sigurnosni stručnjaci Robert Muggah, direktor u Igarape Institutu, te Carnegie Mellon, ujedinili snage i stvorili veliku kartu koja prikazuje najrizičnije točke na svijetu kada se terorizam u pitanju. 

Kako javlja britanski Independent, istraživači su u obzir uzeli podatke o terirističkim napadima u proteklih dvadeset godina, te došli do interesantnih informacija. Tako su napadi prije dvadeset godina bili najgori u Srednjoj Americi i južnoj Aziji. Te 1996. u eksploziji vlaka u Indiji, koja je bila djelo terorista, ubijeno je 33 ljudi. Godinu kasnije najgori su se napadi događali u Izraelu, ali i Šri Lanki, Egiptu i Indiji. 

Independent

Posebno krvava bila je 1998. kad je al'-Qaeda u dva napada pobila više od 200, a ozlijedila 4000 ljudi. U povijest najznačajnijih terorističkih napada upisao se i 11. rujna 2001., kada je u napadu na njujorške "Blizance" život izgubilo više od 2700 ljudi. 

Jačanje Islamske Države

U novije vrijeme, posebno krvava bila je 2011., godina u kojoj su se napadi na svakodnevnoj bazi bilježili u gotovo svakom kutku planeta - Pakistanu, Indiji, na jugu Amerike i istoku Afrike, a bila je to uvertira u okupiranje Damaska i Homsa, koji su postali ključno uporište najmoćnije i najkrvoločnije terorističke organizacije na svijetu - Islamske države. 

Reuters

Karte koje je objavio Independent pokazuju kako gotovo da i nema mjesta na svijetu koje se može smatrati sigurnim. Također, sve češći i sve krvoločniji napadi događaju se, pokazuje ovo istraživanje, i na europskom tlu.

terorizam

karta svijeta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter