IZREŠETAO IH U STANU?

Krvavi rat između škaljarskog i kavačkog klana ne jenjava. U nedavnu likvidaciju Crnogoraca u Berlinu uključen i jedan Hrvat


Matej Devčić
22.05.2019.12:40
Krvavi rat između škaljarskog i kavačkog klana ne jenjava. U nedavnu likvidaciju Crnogoraca u Berlinu uključen i jedan Hrvat
Getty Images

sažeto

Njemačka policija sumnja da je hrvatski državljanin jedna od osoba koje su izrešetale crnogorske državljane 


Matej Devčić
22.05.2019.12:40

Prošlog tjedna u ranim jutarnjima satima, u Berlinu je napadnuta skupina Crnogoraca. Ubijeni su Darko Mijović i Nikola Jovanović zvani Debeli, a teško su ranjeni Miloš Vesković i Miloš Pavićević. Prema podacima crnogorske policije ubijeni su bili bliski škaljarskom klanu pa se tako pretpostavlja kako je njihovo ubojstvo nastavak rata škaljarskog i kavačkog klana koji traje još od 2014. i koji je do sada rezultirao s više od 40 žrtava.

Policija sumnja da su u kući također bili još i jedan Hrvat i crnogorski državljanin koji su uspjeli pobjeći. Njemačka policija sumnja da je hrvatski državljanin jedna od osoba koje su izrešetale crnogorske državljane te da se jedno vrijeme bavio kickboxingom i drugim borilačkim sportovima.

Na slučaju radi veliki broj policajaca

Prema prvim rezultatima istrage, nekoliko zasad neidentificiranih osoba upalo je u stan u kojem su bili Mijović, Jovanović, Vesković i Pavićević te su na njih ispucali na desetke metaka i pobjegli.

Reuters

Berlinska policija provjerava kada su ubijeni i ranjeni ušli u Njemačku i čime su se bavili u toj državi. Policija je iz zgrade u kojoj je došlo do ubojstva evakuirala stanare jer je utvrđeno da postoji mogućnost da je u nekom stanova ili vozila parkiranih ispred zgrade postavljen eksploziv, zbog čega je izvršena detaljan provjera terena. Glasnogovornik njemačke policije kazao je da na slučaju radi veliki broj policajaca.

Krvavi rat počeo 2013.

Inače, Škaljari i kavačani nekoć su bili dio jednog crnogorskog klana koji je vodio operacije trgovanja drogom iz svoje baze u Kotoru, prekrasnom povijesnom gradiću u Boki Kotorskoj. Sve je počelo 2013. kada je iz luke u Valenciji nestalo 200 kilograma kokaina netom pristiglog iz Južne Amerike.

Priča se da je jedan od pripadnika klana uzeo drogu i tako naplatio navodnu nebrigu prema njem u dok je bio u zatvoru. Tada je počelo klanje koje traje sada već šestu godinu, a u njihovom ratu sudjeluju i plaćeni ubojice iz Bosne i Hercegovine koje su regrutirale obje strane.

Peđa Milosavljević/CROPIX

U Zagrebu uhićen pripadnik kavačkog klana

Škaljarski klan likvidacije često izvršava automatskom puškom s velikim brojem ispaljenih metaka: nakon likvidacije pale automobil i ostavljaju pušku u njemu što je njihov svojevrstan potpis.

Priča se da se jedna od mnogih bazi iz kojih crnogorski klanovi pripremaju krvava ubojstva i operacije krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike, nalazi i u Zagrebu. U travnju prošle godine u glavnom gradu Hrvatske uhićen je pripadnik kavačkog klana Darko Vesković kojeg se sumnjiči da je samo mjesec dana ranije u Beogradu likvidirao škaljarca Luku Đurovića, bliskog prijatelja Filipa Koraća koji slovi za desnu ruku Luke Bojovića, vođe zemunskog klana.

ubojstvo

Berlin

politika s oltara

škaljarski klan

kavački klan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter