pobjegli ili pušteni namjerno?

Krpelji su nova svjetska pošast, a za opasnu bolest koju oni šire čini se kriv je sam Pentagon koji ih je koristio kao biološko oružje


100posto
17.07.2019.18:00
Krpelji  su nova svjetska pošast, a za opasnu bolest koju oni šire čini se kriv je sam Pentagon koji ih je koristio kao biološko oružje
iStock

sažeto

Je li ministarstvo obrane u razdoblju od 1950. do 1975. eksperimentiralo na krpeljima i drugim insektima kako bi ih se koristilo kao biološko oružje


100posto
17.07.2019.18:00

Zastupnički dom američkog Kongresa naredio je istragu i zatražio od Pentagona da otkrije je li koristio krpelje kao biološko oružje. Naime, pojedini članovi Zastupničkog doma SAD-a strahuju da je Pentagon eksperimentirao s krpeljima, nakon čega ih je pustio izvan laboratorija, a to je uzrokovalo širenje lajmske bolesti. Samo u Americi od te bolesti je oboljelo 300.000 ljudi.

Traže detaljni izvještaj

Republikanski parlamentarac Christopher Smith iz New Jerseyja napisao je amandman koji zahtjeva od glavnog istražitelja State Departmenta hitnu istragu te nakon nje da se podnese detaljan izvještaj o tome je li ministarstvo obrane u razdoblju od 1950. do 1975. eksperimentiralo na krpeljima i drugim insektima kako bi ih se koristilo kao biološko oružje.

Pobjegli ili namjerno pušteni

iStock

Ako istraga utvrdi je li postojao takav ili sličan program, istražitelj će morati provjeriti i utvrditi jesu li neki od insekata iz laboratorija pobjegli ili su namjerno oslobođeni iz laboratorija.

Kako se navodi, godinama kruže špekulacije o tome da su stručnjaci u laboratorijskim postrojenjima za proučavanje životinjskih bolest na otoku Palm blizu Long Islanda i u Fortu Detricku u Marylandu možda inficirali insekte kako bi razvili biološko oružje.  

Nova svjetska pošast

iStock

A kako znanstvenici upozoravaju krpelji su nova svjetska pošast. Zadnje ovakvo upozorenje znanstvenika stiglo je s Maine Medical Center Research Institutea iz Scarborougha u SAD-u koje je konačno kompletiralo broj oboljelih od lajmske bolesti u ovoj američkoj državi 2016. godine. Bila je riječ o 1464 slučaja, čak 1000 slučajeva više nego 2011. Još u 90-ima u Maineu se godišnje dijagnosticiralo samo oko 300 slučajeva lajmske bolesti.

Pentagon

biološko oružje

krpelji

newsletter

Prijavite se na Newsletter