VIDEO: Stravičan napad u dubini

Krenuo u ribolov, a onda je najgora noćna mora postala stvarnost pa je od lovca postao lovina krvoločne bijele psine. Podvodna kamera sve je snimila


Mia Mitrović
19.10.2019.17:00
Krenuo u ribolov, a onda je najgora noćna mora postala stvarnost pa je od lovca postao lovina krvoločne bijele psine. Podvodna kamera sve je snimila
iStock

sažeto

Velike bijele psine ljude napadaju rijetko i iznimno su važan dio oceanskog ekosustava


Mia Mitrović
19.10.2019.17:00

Velike bijele psine najopasniji su predatori morskih dubina i nemilosrdni lovci. Zbog toga su česti junaci horora zbog kojih mnogi izbjegavaju kupanje u moru.

U stvarnosti, ovi predatori rijetko napadaju ljude. Čak i kada do napada dođe, bijele psine čine to zbog znatiželje ili zato što zamijene čovjeka sa svojim prirodnim plijenom, kornjačama i morskim lavovima.

Pokušala ga pojesti

Iako su napadi na ljude iznimno rijetki, kada se dogode postanu vijest u svim medijima. Posljednji napad dogodio se početkom rujna u Australiji.

Australski podvodni ribolovac Joe Petrovich krenuo je u ribolov u vodama kraj Pertha kada je od lovca zamalo postao lovina. Od svog čamca bio je udaljen oko 250 metara kada se pojavila velika bijela psina dugačka oko četiri metra.

Morska neman neko ga je vrijeme znatiželjno promatrala, a onda ga pokušala zagristi da isproba kakvog je okusa. Srećom, Petrovicha je od ugriza obranila podvodna puška koju je imao u ruci. Čitav susret snimala je njegova podvodna kamera.

Humaniji pristup

Nakon što se obranio prvi puta, počeo je brzo plivati ka svom čamcu, no psina ga je ponovno sustigla. Ovoga puta zgrabila ga je za peraju koja mu je otpala s noge. Nakon toga, psina više nije napadala, a Petrovich je uspio otplivati k svom čamcu bez ozljeda.

Aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da senzacionalistički napisi u medijima u kojima se morski psi portretiraju kao nemilosrdni ljudožderi te filmovi poput 'Ralja' dovode do toga da se morske pse zbog straha masovno ubija što je pogubno za eko sustave oceana u kojima igraju važnu ulogu, mnogi važniju nego u Raljama.

I u ovom videu psina je odustala od napada kada je shvatila da Petrovich nije njen prirodni plijen. Zbog toga pozivaju na humaniji pristup ovim veličanstvenim životinjama.

napad

morski pas

bijela psi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter