MARCO POLO ART FESTIVAL

Krema diplomacije stigla na Korčulu, filmovima i koncertima odat će počast velikom istraživaču


Tomislav Kukec
10.06.2018.15:00
Krema diplomacije stigla na Korčulu, filmovima i koncertima odat će počast velikom istraživaču
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

sažeto

Treće i dosad najraskošnije izdanje jedinstvenog festivala spoj je turizma, umjetnosti i diplomacije, a na Korčulu donosi niz zanimljivih događanja


Tomislav Kukec
10.06.2018.15:00

O tome je li slavni moreplovac, putopisac i istraživač Marko Polo, uistinu rođen u Korčuli na istoimenom otoku, vode se nebrojeni političko-diplomatsko-povijesni prijepori. No, posve je nesporno da duh Marka Pola na Korčuli, uvjerljivo najvećeg putnika svih vremena, živi i stotinama godina nakon smrti, jer je ovo ljeto u grad uspio dovući brojne veleposlanike, filmaše i glazbenike. Okupili su se na trećem i dosad najraskošnijem Međunarodnom Marco Polo Art festivalu koji se održava pod sloganom "Put svile - staza dijaloga" i cilj mu je razviti kulturnu i interkulturalnu suradnju zemalja koje su se našle na "Putu svile", odnosno na putu kojim je prošao slavni istraživač, a koji je naknadno opisan u knjizi 'Il millione".

'Dijalog naroda i kultura'

Festival je u subotu navečer otvoren u korčulanskoj Katedrali sv. Marka koncertom svjetski poznatog njemačko-azerbajdžanskog pijanista Davida Gazarova. Diplomati i njihovi gosti preselili su se potom u gradski Centar za kulturu, gdje je manifestaciju otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, uz pomoć dožupana dubrovačko-neretvanskog Joška Cebala.

Otvarajući festival gradonačelnik  se posebno zahvalio Igoru Prižmiću, osnivaču i ravnatelju Marco Polo Art Festivala koji je prije tri godine pokrenuo susret dijaloga naroda i kultura sa drevnog Puta svile.

"Taj naš put tek je mali djelić velikog globalnog projekta One Road One Belt, koji osim svog ekonomskog značaja predstavlja i kulturno povezivanje svih zemalja na mitskom i povjesnom Putu svile, kojeg je Korčula u davna vremena bila ishodišni dio", istaknuo je korčulanski gradonačelnik, pohvalivši ovogodišnji program Festivala, koji filmskim,toliko likovnim i glazbenim sadržajima, a svojom raznolikošću nadopunjuje i onako bogatu turističku ponudu Korčule

Otvorena je izložba Mire Brankovića 'Marco Polo na Putu svile', te prikazan dokumentarni film "Hrvatska Korčula, domovina Marca Pola'.

Krenuo u susret drugima

Ravnatelj i pokretač festivala Igor Prižmić, inače naš poznati filmski producent i pater familias umjetničke obitelji koja se čitava uključila u razvoj ovog jedinstvenog događaja koji kombinira turizam, kulturu i diplomaciju, tom prilikom istaknuo je koliko je zadovoljan odazivom i suradnjom zemalja na treći festival. 

Slikovito je napomenuo kako je prije 7 stoljeća iz grada Korčule krenuo jedan čovjek (Marko Polo) u susret drugima i drugačijima i tako obogatio svijet, kao što to čini i Festival na kojemu je ove godine deset zemalja sudionica Puta svile, očekujući da bolje razumijevamo jedni druge, i vrijednost pripisujemo kretanju, a ne ukorijenosti, mrežama, ogradama i žicama. Predstavnicima zemalja sudionica festivala uručene su i posebne zahvalnice. 

Bogat program uključuje niz filmskih projekcija kojima će se predstaviti zemlje partneri i sudionici, a to su Azerbajdžan, Indonezija, Indija, Turska, Rusija, Bugarska, Kina, Islamska republika Iran, Koreja i Kazahstan. Većina zemalja predstavlja se svojim filmskim uratcima te štandovima na kojima pokazuju posebnosti svoje regije.

Stiže i Edin Karamazov

Kako bi pokazali koliko im je festival značajan, brojne zemlje poslale su svoje veleposlanike. Tako se na Korčuli nalaze azerbajdžanski veleposlanik Fakhraddin Gurbanov, bugarska veleposlanica Tanya Dmitrova, indijski veleposlanik Sandeep Kumar, veleposlanik Kazahstana Tolezhan Barlybayev i veleposlanik Republike Turske Mustafa Babur Hizlan. Tu su i druga tajnica indonezijskog veleposlanstva Marisa Yiedha Christyanti, savjetnik kineskog veleposlanika Li Xin te savjetnica korejskog veleposlanika Gye Yoen Cho

Osim slavnog Davida Gazarova, predviđeni su i koncerti mladog i talentiranog gitarista Josipa Grgića te dva nastupa (na lutnji i na gitari) glazbenika svjetskog glasa Edina Karamazova

Treba istaknuti kako su za Korčulane i njihove goste svi događaji unutar ove manifestacije potpuno besplatni. Stoga, ako ste u blizini, obavezno svratite. 

turizam

kultura

umjetnost

diplomacija

Korčula

Marco Polo Art Festival

Igor Prižmić

Marko Polo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter