tko bi to očekivao?!

Kraljica je tek na 17. mjestu najbogatijih britanskih aristokrata, može se sakriti pred jednim 27-godišnjakom


100posto
30.06.2018.11:00
Kraljica je tek na 17. mjestu najbogatijih britanskih aristokrata, može se sakriti pred jednim 27-godišnjakom
Getty Images

sažeto

Kraljica nije najbogatija, ali britanske porezne obveznike koštala je 47,4 milijuna funti, što je 13 posto više nego prethodne godine


100posto
30.06.2018.11:00

Na pitanje tko je najbogatiji pripadnik aristokracije u Velikoj Britaniji većina bi nas vjerojatno kao iz topa ispalila: „Kraljica!“, no nedavno objavljena lista najbogatijih ljudi u toj zemlji pokazuje kako Elizabeta II. nije čak ni među prvih deset.

Sunday Times procijenio je njezino bogatstvo na relativno skromnih 370 milijuna funti (nešto više od tri milijarde kuna) i smjestio kraljicu tek na 17. mjesto najbogatijih aristokrata.

Na prvom mjestu je 27-godišnji Hugh Grosvenor, vojvoda od Westministera, ujedno i najmlađi na listi, čije se obiteljsko bogatstvo procjenjuje na vrtoglavih 10 milijardi funti, što je više od 83 milijarde kuna.  

Slijedi obitelj grofa Cadogana, javlja Quartz, s bogatstvom od 6,7 milijarde funti, pa obitelj baruna Howarda de Waldena koja ima 4,1 milijarde funti.

Profimedia

Na četvrtom mjestu je lady Charlotte Wellesley, vlasnica 3,2 milijarde funti, na petom viskont Portman s obiteljskim bogatstvom od dvije milijarde funti.

Mnogi bi vjerojatno očekivali da će obitelj Rothschild, čije ime je sinonim za bogatstvo, biti barem među prvih deset, no lord Rothschild se s bogatstvom od 755 milijuna funti smjestio na 11. mjesto.

Na listi najbogatijih ispred kraljice Elizabete, najdugovječnije britanske vladarice, su i grof od Iveagha i obitelj Guinness, Robert Miller i princeza Marie-Chantal, viskont Rothermere, vojvoda od Devonshirea, vojvoda od Bedforda, vojvoda od Sutherlanda, vojvoda od Northumberlanda…

Izvješće o kraljičinim troškovima pak pokazuje da je britanske porezne obveznike koštala 47,4 milijuna funti, što je 13 posto više nego prethodne godine.

Velika Britanija

kraljica Elizabeta II.

newsletter

Prijavite se na Newsletter