Serijal mafija (4): Arkan i Ceca

Kraljevski par balkanske mafije vladalo je Srbijom 90-ih, a na njihovo 'royal' vjenčanje došli su svi kriminalci iz regije


Mia Mitrović
10.02.2019.19:00
Kraljevski par balkanske mafije vladalo je Srbijom 90-ih, a na njihovo 'royal' vjenčanje došli su svi kriminalci iz regije
Youtube screenshot

sažeto

Ceca se u Arkana zaljubila kada ga je ugledala u Playboyu, a kada je on nju upoznao zavrnuo joj je rukav da vidi drogira li se


Mia Mitrović
10.02.2019.19:00

Beograd je 90-ih bio mračno i nesigurno mjesto, sušta suprotnost kozmopolitskoj metropoli kakav je bio samo nekoliko godina ranije. Kada se zbog velikosrpske ideologije i teritorijalnih pretenzija Slobodana Miloševića Jugoslavija počela raspadati u krvavim ratovima, gradom je zavladao strah i beznađe. 

Vrlo brzo Srbiji su uvedene sankcije pa je do običnih, svakodnevnih stvari poput deterdženta, sapuna, kruha ili benzina bilo teško doći. Puno je lakše zato bilo nabaviti heroin i oružje. Zemljom su zavladali kriminalci kojima je takva situacija savršeno odgovarala. Čitave devedesete gospodari života i smrti na beogradskim su ulicama bili gangsteri i mafijaši. 

I njemu je otac bio vojno lice

Najpoželjnije zanimanje među mladim Beograđanima bilo je zanimanje mafijaš, a prominentni su kriminalci bili neka vrsta uzora i idola, gotovo celebrityja. Kralj i kraljica te bizarne srpske estrade 90-ih, sačinjene od trubo folk pjevača i gangstera bili su Željko Ražnatović Arkan i Svetlana Veličković Ceca.  Njihova ljubav i slava obilježile su epohu, a legende o njihovom životu prepričavaju se i dan danas. 

Željko Ražnatović Arkan rodio se u slovenskim Brežicama 17. travnja 1952. Otac mu je bio Crnogorac i visoki časnik zrakoplovstva JNA. Često ga je tukao pa je mladi Arkan bježao od kuće i bavio se sitnim lopovlucima. S krađe torbica po parkovima prešao je na pljačke banaka. Pljačkao je banke diljem Europe poput kakvog gangstera Divljeg zapada.

Neko vrijeme proveo je u belgijskim i nizozemskim zatvorima otkuda je bježao za što mnogi odgovornom smatraju jugoslavensku tajnu službu koja ga je regrutirala. Kada se bližio trenutak raspada države, preuzeo je vodstvo navijača Crvene zvezde, a najopakije je navijače kasnije regrutirao u svoju posebnu vojnu jedinicu, Srpsku dragovoljačku gardu, zloglasne Tigrove. 

YoutubeScreenshot

Prva zvjerstva Tigrovi su počinili u istočnoj Slavoniji, a smatraju se odgovornima i za masakr u vukovarskoj bolnici nakon pada grada 18. studenog 1991. Nakon toga provode etnička čišćenja diljem bosanskog ratišta. 

Slobodan Milošević negirao je bilo kakvu povezanost s Arkanom, no CIA je otkrila kako su Tigrovi surađivali s JNA. Kasnije je bio i predsjednik nacionalističke Stranke srpskog jedinstva. 

Upoznao ih Oliver Mandić

Popularnu pjevačicu upoznao je 1993. u jednom restoranu u Erdutu. Svjedoci njihovog susreta pričali su kako joj je Arkan zavrnuo rukav da provjeri ima li uboda od igala jer je čuo tračeve da se drogira, a on je bio ljuti protivnik alkohola, droge i cigareta. Ona se u Arkana zaljubila kada je vidjela njegovu sliku u Playboyu. 

"Bila sam u Njemačkoj i na benzinskoj pumpi kupila "Plejboj" gdje sam vidjela čovjeka svog života. Naletjela sam na intervju sa Željkom Ražnatovićem. Nisam razumjela šta piše, samo sam zurila u njegovu fotografiju jer mi se jako dopao. Bio je to najmuževniji i najzgodniji muškarac kog sam ikada u životu vidjela. Pomislila sam: "To je dakle taj Arkan!" Jedino o čemu sam razmišljala jeste kako bih voljela da sam žena takve muškarčine", ispričala je srpskim medijima Ceca.

"Onda je stigao poziv od menadžera Baneta Stojanovića da zajedno sa Džejom i Oliverom Mandićem pojavim u Erdutu. Za vrijeme smotre smo sjedili sa strane i čekali da počne. Snimila sam ga na stotinjak metara. Stajala sam do nekog generala i prokomentarisala: "Uh, kakvo mače! Tko je ovaj tip? Bruka kako izgleda!" Čovjek samo što se nije šlogirao... "Da li si ti normalna? To je komandant!" Kad nas je Oliver upoznao, Željko je rekao: "Jesi li ti ta zvezda koju ja redovno šišam?" Bila sam istraumirana, uplašena. Ušeprtljala sam se", ispričala je o njihovom susretu kasnije Ceca. 

Zaljubili su se, navodno, na prvi pogled, ali postojao je jedan problem. Arkan je naime od nje bio stariji 21 godinu, a uz to i u svom drugom 13 godina dugom braku s Natalijom Martinović s kojom je imao četvero djece. Željko se brzo razveo, no da oženi Cecu, morao je pisati molbu Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je 'junaku' vrlo brzo odobrila treći brak. 

Svadba o kojoj Balkan priča i dan danas, zbila se prije 23 godine, 19. veljače 1995., a prikazana je na 67 svjetskih televizija, uključujući BBC i CNN koji su imali live prijenos. 

Cecina kuma likvidirana s 25

Arkanu je kum bio Borislav Pelević, jedan od zapovjednika Tigrova i srpski radikal. Kao političar djelovao je u Arkanovoj Stranci srpskog jedinstva, kasnije se pridružio radikalima, a karijeru je završio u Vučićevom SNS-u. Preminuo je u studenom prošle godine u 62. godini života. 

Cecina kuma bila je manekenka, novinarka i aktivistkinja radikala Maja Pavić. Samo dvije godine nakon svadbe Maja Pavić ubijena je iz heklera s prigušivačem u Beogradu ispred Kluba književnika. Imala je samo 25 godina, a prava meta atentata ispred Kluba književnika bio je Rade Ćaldović Ćata, jedan od najslavnijih pripadnika beogradskog podzemlja koji također ubijen. 

Dan kada su se vjenčali Arkan i Ceca bio je hladan i tmuran. Povremeno je padala i kiša, no to nije pokvarilo veselje mnogobrojnim svatovima koji su iz svog mogućeg oružja pucali u zak jer 'Srbi su, znamo,  nebeski narod', kazao je komentator svadbe koja je kasnije izašla na kazeti, a može se vidjeti i na YouTubeu. 

Snimanje svadbe organizirao je nagrađivani redatelj državne televizije Miroslav Aleksić koji se nekoliko godina ranije upoznao s Arkanom kada je komandanta Srpske dobrovoljačke garde ovjekovječio u Tenji. Aleksić je svadbu snimao s pet pokretnih kamera. Ukupno je snimljeno oko 30 sati materijala.

Svadba je organizirala prema tradicionalnim srpskim običajima za koje je Ceca sama priznala da nije nikada do tada čula. Mladenku su prosili u njenom rodnom selu Žitorađa na jugu Srbije. Arkan je bio odjeven u vojnu odoru srpskog vojnika iz Prvog svjetskog rata, no problem je bio u tome što nitko nije znao kako ta uniforma zapravo izgleda pa je u pomoć pozvan kostimograf kazališta Boško Buha Dragiša Spasojević koji je dizajnirao uniformu. Za Cecinu se vjenčanicu pobrinuo grčki dizajner Dmitros.  

YoutubeScreenshot

Sestra opljačkala kriminalce

Prilikom prošnje, tradicija nalaže da mladoženja pogodi jabuku pred kućom. Kako su jabuke bile male, Arkan ju je pogodio tek iz šestog puta. On što je još zanimljivije jest običaj kupovine mlade. Pred Cecinim vratima stajala je njena sestra Lidija, koja je znala koliko njena sestra vrijedi i nije htjela da ju proda za sitne pare. 

Arkan joj je prvo dao nekoliko snopova njemačkih deviza, no Lidija je rekla da je to nedovoljno. Ražnatović je tad pozvao jednog momka koji je pred njim otvorio aktovku u kojoj je bilo brdo para i skupocjena narukvica od dijamanata. Lidiji ni to nije bilo dovoljno, pa je mladoženja s ruke skinuo zlatan sat i vrijedan prsten, a to su učinili i njegovi prijatelji pa ju je je Lidija napokon pustila. Mladenci su se odvezli u impresivnom jaguaru koji se ovih dana prodaje za 121.000 eura. 

Crkveno vjenčanje održano je u crkvi Svetog arhangela Gavrila, a svadbeno veselje upriličeno je u hotelu "Interkontinental". Na piru se okupila čitava beogradska kriminalna, vojna, politička, vjerska i estradna elita. Torta imala je pet katova i 70 kilograma, a na meniju je bio i pileći medaljom 'Havaji'. 

Na svadbi je bilo oko 800 uzvanika, a koštala je oko 100.000 maraka. Platio ju je Arkanov prijatelj Giovanni di Stefano. Pravoslavni kler na crkvenoj ceremoniji poručio je Ceci da joj uzor bude Bogorodica i da poput nje bude uzorita srpska majka, što je nadimak koji Ceca i dalje nosi. 

U braku su dobili dvoje djece, Veljka i Anastasiju, a prijatelji kažu da je Arkan bio blag otac. Anastasija je danas uspješna influencerica koja na Instagramu ima oko 500.000 pratitelja, a fotografira se kako nemilice troši novac koji joj je otac ostavio. 

Lepi grome moj 

Uz njih, Arkan ima još sedmoro djece koja ne vole udovicu svoga oca, a njihovi sukobi i napadi na maćehu često pune stranice srpskih tabloida. Najstariji Arkanov sin, Mihajlo nedavno je čak izjavio da mu je otac živ i na Cipru te da ga Ceca tretira kao psa. 

Njihova bračna idila nije dugo potrajala. Samo pet godina nakon svadbe, 15. siječnja 2000. Arkan je ubijen u 'Interkontinentalu', istom hotelu u kojem je slavio pir. U 49. godini ubili su ga s tri hica vatrenim oružjem u potiljak. 

"Takva ljubav se više nikada u mom slučaju neće roditi. Željko je meni bio centar svijeta i sve na ovoj planeti. Znao je da me zeza da sam debela, iako sam u tom periodu bila jako mršava, ali meni je to bilo zabavno. Svaki naš trenutak bio je pun ljubavi, sreće i osmjeha. Osjećaj kada nekoga volite punim srcem i spremni ste da s njim budete cio život makar na pustom ostrvu je nešto što se doživljava samo jednom u životu. Nije dozvoljavao da mi išta fali. O svemu smo se dogovarali i pričali, dešavalo se da ja kao mlada i manje životno iskusna burno reagujem, ali sve to je njega zabavljalo", prisjetila se slavna pjevačica.

Tekst njene slavne pjesme 'Lepi grome moj', nedavno je uvršten u čitanku iz srpskog jezika za peti razred kao primjer upotrebe vokativa u srpskom jeziku što je naišlo na nezadovoljstvo dijela roditelja u Srbiji. 

vjenčanje

Ceca

Željko Ražnatović Arkan

Svetlana Ražnatović

balkanska mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter