na dvoru kao u sapunici

Kralj je potjerao svoju novoizabranu ženu, a nakon novog poteza sumnja se da je orgijala iza njegovih leđa


Daniel Radman
01.11.2019.13:30
Kralj je potjerao svoju novoizabranu ženu, a nakon novog poteza sumnja se da je orgijala iza njegovih leđa
Reuters

sažeto

Dvojica kraljevskih čuvara otpuštena su zbog preljuba, nedugo nakon što je tajlandski kralj 'otpustio' svoju drugu ženu


Daniel Radman
01.11.2019.13:30

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn ovog je proljeća šokirao javnost kad je oženio svoju ljubavnicu. Službeno, 34-godišnja Sineenat Wongvajirapakdi dobila je titulu 'kraljeve pratilje', consorte, no uz to je dobila i sve počasti – i kraljevske i vojne – koje su joj na jednako šokantan način oduzete prošlog mjeseca.

Inače, u povijesti Tajlanda nije bilo neuobičajeno da kralj živi u poligamiji, no Maha je prekinuo stogodišnju tradiciju. Posljednji put kralj je imao više žena sad već davne 1921. godine.

Urotila se protiv kraljice?

Reuters

'Urotila se protiv kraljice' te 'nedolično ponašanje i nelojalnost prema monarhu', glasilo je objašnjenje s dvora 66-godišnjeg kralja.

Cijela priča je još zanimljivija ako se uzme u obzira da je s aktualnom kraljicom - koja mu je, uzgred rečeno, četvrta žena - u brak je ušao dva mjeseca prije nego što je formalizirao odnos s drugom ženom. Čak se špekuliralo se da je s ljubavnicom i bliži nego s 'pravom' kraljicom s obzirom da je ona, kao i kralj Maha, pilotkinja. Bila je i pripadnica kraljevske garde s činom general bojnice.

Kontinuitet hirovitosti

Reuters

No, nakon novih poteza s dvora priča dobiva još zanimljivije konture. Sada su otpuštena i četiri kraljevska čuvara, a dvojica optužena su zbog – preljuba (preostala dvojica nisu ispunili kraljevske standarde).

Nije to sad neki veliki mozaik, kad u kratkom vremenu ljubavnica 'nestane' zbog nelojalnosti, a dva čuvara zbog preljuba, zaključak se sam nameće. Opet, neki poznavatelji prilika na kraljevom dvoru kažu da se to ne mora nužno povezivati. Kralj je i u prošlosti bio hirovit, i svojoj pudlici je dao čin generala, odrekao se svoje bivše supruge i četvorice sinova koje je imao s njom pa mnogi i ovo smatraju kontinuitetom njegove nepredvidivosti.

Tajland

afera

preljub

kralj

poligamija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter