Serijal mafija: Tko je ubio Olivera Ivanovića?

Kosovskog Reihla-Kira likvidirala je mafija povezana sa srpskim državnim vrhom


Mia Mitrović
26.05.2019.19:00
Kosovskog Reihla-Kira likvidirala je mafija povezana sa srpskim državnim vrhom
Peđa Milosavljević/CROPIX

sažeto

Godinu i pol od političke likvidacije i dalje nema optužnice, a glavni osumnjičeni nedostupan je kosovskom pravosuđu 


Mia Mitrović
26.05.2019.19:00

Upravo održani izbori za Europski parlament možda su najvažniji izbori na koje je Europa ikada izašla. Zbog sve turbulentnije situacije mnogo je toga na kocki, a Brexit, hirovita vanjska politika kakvu vodi američki predsjednik Donald Trump, kao i migrantska kriza oslabili su Europsku uniju.

Stvari još dodatno pogoršava situacija na Balkanu, osobito pitanje Kosova koje su u Bruxellesu bezuspješno planirali riješiti do upravo održanih izbora. Dogovor su na nedavno održanom summitu u Berlinu pokušali požuriti Angela Merkel i Emmanuel Macron, no to im nije pošlo za rukom pa su sastanak na temu zapadnog Balkana prekinuli i kasnije se pravili kao da ga nije ni bilo.

Mirotvorci uvijek nastradaju

Europa je tako na težak način shvatila da žurnog rješenja za pitanje Kosova nema te da svako požurivanje vodi samo u još veću katastrofu. Napetosti na sjeveru Kosova dodatno je pojačalo i jedno prošlogodišnje političko-mafijaško ubojstvo koje još uvijek nije riješeno.

Žrtva likvidacije koja je izvršena 16. siječnja ispred prostorija Građanske inicijative Sloboda, demokracija i pravda je srpski političar Oliver Ivanović. Kada stvari odu krivo, najčešće nastradaju mirotvorci, a baš to se dogodilo i Ivanoviću koji se zalagao za dijalog između Beograda i Prištine te protivio ratnoj retorici kako Vučićevih tako i Haradinajevih pristaša.

Reuters/Laura Hasani

Ivanovićevo ubojstvo mnogi u Srbiji uspoređuju s onim Reihla-Kira uoči Domovinskog rata. Sličnosti su očite, oboje su zauvijek ušutkani jer su se zalagali za racionalno rješenje sukoba i dijalog, no vremena i okolnosti su drugačije.

U rano jutro 16. siječnja 2018. još uvijek nepoznata osoba usmrtila je Olivera Jovanovića sa šest hitaca iz vatrenog oružja. Preminuo je na putu do bolnice. Jedini trag koji je policija pronašla bila je zapaljena Opel astra bez registarskih tablica, što je čest potpis kada su u pitanju mafijaške likvidacije.

Oliver Ivanović rođen je 1953. u blizini Dečana. U Zagrebu je upisao Vojnu akademiju, no studij je prekinuo zbog urođene očne mane pa se vraća na Kosovo gdje je završio Mašinski i Ekonomski fakultet. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. S tog mjesta smijenjen je 2001. godine.

Reuters

Od 2008. bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije, a kasnije i lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Optužen za ratni zločin

Od siječnja 2014. Ivanović je s još četvoricom Srba bio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gdje se teretio za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Za ovaj proces do smrti je tvrdio da je politički motiviran.

U srpnju 2017. samo nekoliko mjeseci prije ubojstva Ivanoviću je zapaljen automobil jer je najavio da se namjerava kandidirati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Zbog svojih je istupa često bio na meti srpskih provladinih tabloida. Jedan od njih čak je izašao s njegovom slikom kao metom na naslovnici.

„Meni su uradili sve što su mogli, još nisu pucali na mene, ali tko zna, ni to nije isključeno“, rekao je Ivanović za N1 nekoliko mjeseci prije nego što će biti ubijen.

Reuters

Kada je na lokalnim izborima pobijedila Srpska lista koja je direktno povezana sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića, slavilo se kao i uvijek na Balkanu, uz šampanjac, trubače i skandiranje. Na proslavi te izborne večeri uz predsjednika stranke Gorana Rakića i direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića na slavlju je bio i kontroverzni biznismen Milan Radoičić, za koga će šira javnost čuti tek poslije Ivanovićevog ubojstva, piše srpski portal Krik.

Radoičića je u intervjuu koji je neposredno prije smrti dao za BIRN Ivanović okarakterizirao kao kriminalca bliskog Vučićevoj stranci koji drži poluge moći u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je i da ga zabrinjava to što Radoičića Vučić ističe kao primjer borca za opstanak srpstva na Kosovu. Novinar BIRNA zamoljen je da taj dio razgovora ne objavljuje, no da zapamti njegovo ime.

Ivanovićeve su se riječi vrlo brzo obistinile jer je nekoliko mjeseci kasnije Radoičić postavljen za potpredsjednika Srpske liste. Zanimljivo, Ivanović je ubijen samo tri mjeseca nakon izbora koje je izgubio, a četiri sigurnosne kamere smještene ispred ureda njegove stranke nisu radile. Proradile su tek desetak minuta nakon ubojstva.

Prebacivanje loptice

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zgrozilo je Ivanovićevo ubojstvo koje je okarakterizirao kao teroristički čin.

„Ako pogledate i kome bi ubojstvo Olivera Ivanovića odgovaralo svima će, čini mi se, sve da bude jasno“, kazao je i prebacio lopticu krivnje na Prištinu. Istaknuo je i da se ubojstvo dogodilo na teritoriju koji Srbija ne kontrolira pa se zbog toga sve okolnosti ne mogu odmah i u potpunosti istražiti, dodao je lukavo u svom stilu.

Već u veljači 2018. kosovska je policija uhitila dvojicu policajaca zbog sumnje da su manipulirali dokazima. Kosovska policija uputila je srpskoj apel da surađuje u istrazi, no umjesto suradnje počela su međusobne optužbe o tome tko koči istragu.

Sredinom ožujka Vučić je najavio kako će se srpske tajne službe oglasiti o ubojstvu te da će se mnogi iznenaditi rezultatima. Danas, godinu i pol dana kasnije još uvijek se čekaju ta 'iznenađenja'.

U studenom 2018. kosovska je policija uhitila još četvero ljudi povezanih s ubojstvom te objavila da traga za još jednim, stanovitim M.R. koji je u bijegu. Vrlo brzo bilo je jasno da se radi o Milanu Radoičiću, potpredsjedniku Srpske liste.

Radoičić i njegov kum Zvonko Veselinović kontroverzni su biznismeni sa sjevera Kosova povezani sa strukturama vlasti u Srbiji i uključeni u brojne mutne poslove. Za neke od njih bili su pred sudom. Optuženi su tako da su kopali šljunak bez suglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, a zatim ga koristili za gradnju cesta. Sud ih je oslobodio jer je ustanovljeno da je eksploatacija zemljišta bez odobrenja i plaćanje naknade prekršaj, a ne kazneno djelo.

Klupko se raspliće

Radoičićev kum Veselinović postao je poznat široj javnosti kada je 2011. organizirao postavljao barikade na graničnim prijelazima s Kosovom. Veselinović je bogatstvo stekao na švercu nafte, a sudilo mu se za razna kaznena djela, od prodaje droge i krađe automobila do zloupotrijebe položaja, no usprkos svemu, Veselinović nikada nije bio osuđen.

Njegovo ime spominje se i u Bijeloj knjizi organiziranog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i krivotvorenjem dokumenata na teritoriju Kosovske Mitrovice. Veselinović je uhićen 2003. prilikom primopredaje tri kilograma heroina blizu Novog Pazara. na sudu se branio da mu je policija podmetnula drogu, a oslobođen je dvije godine kasnije.

U rujnu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Radoičića je podignuta optužnica i za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova, piše portal Krik. Oslobođeni su 2016.

Nakon što je Radoičić osumnjićen za ubojstvo, imao je sastanak s državnim vrhom Srbije, a Beograd se pravi lud. Srećom, zahvaljujući naporima kosovske policije, klupko ovog političko-mafijaškog zločina polako se raspliće. 

Nerazjašnjeno ubojstvo Olivera Ivanovića u koji je prema svim indicijama upleten državni vrh Srbije bio je jedan od motora pokretanja prosvjeda protiv Vučićeve vlasti koji su uzdrmali zemlju.  

Državni vrh Srbije za upletenost u ubojstvo Olivera Ivanovića nedvosmisleno je prozvala Rada Trajković, predsjednica Evropskog pokreta za Kosovo. ona je bez dlake na jeziku kazala da 'opstrukcija u istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića dolazi direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića'.

"Kako drugačije da razumem, kako imate predsednika države koji izlazi sa istražnim materijalom i otkriva ga javnosti u toku istrage; to je poruka onima koji su svedočili, ili onima koji planiraju da svedoče da on sve odmah saznaje. Meta sam mu bila ja, povod u stvari, a suština je ležala u tome da on na indirektan način sprečava istragu", kazala je ona i suočila se s jednakim linčem od strane provladinih medija u Srbiji kakvu je pred likvidaciju trpio i Ivanović. 

Aleksandar Vučić

Kosovo

Oliver Ivanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter