RELATIVNA KULTURNA BAŠTINA

Kosorici ojkali 'Oj Bože čuvaj našu Jadranku, oj Bože čuvaj i HDZ', a sad zbog pritiska odgodili festival


Mia Peretić
24.08.2018.19:00
Kosorici ojkali 'Oj Bože čuvaj našu Jadranku, oj Bože čuvaj i HDZ', a sad zbog pritiska odgodili festival
Sandra Simunovic / CROPIX

sažeto

Nakon pritiska braniteljskih udruga, pojedine su grupe krenule otkazivati dolazak, te se organizatori nadaju da će se do novog termina stanje poboljšati


Mia Peretić
24.08.2018.19:00

Sutra se u Petrinji trebao održati treći Festival ojkače, no nakon protivljenja nekih braniteljskih udruga i stranaka, događaj je odgođen, a organizator, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", najavio je da će festival organizirati u studenome.

Organizator u priopćenju navodi kako je na Festivalu trebalo nastupiti 13 grupa, a nakon prvih tiskovnih konferencija braniteljskih udruga, svoj dolazak na Festival otkazale su dvije grupe iz Srbije, a potom je svoj dolazak otkazalo 10 grupa iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a s obzirom na trenutno stanje i političke odnose u Petrinji, Organizacijski odbor je usvojio prijedlog da se festival odgodi. 

Mara Vilus, predsjednica odbora u priopćenju nadalje tvrdi da su prošlog vikenda obilazili sva sela, postavljali plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice, no da su ljudi u velikoj većini uplašeni i ne usude se doći u grad. Nadaju se da će se do novog termina stanje poboljšati. 

Braniteljske udruge s područja Petrinje tražile su da se taj festival ne održi u Petrinji jer smatraju kako ojkanje nije tradicija tog grada, te su predlagali da se Festival održi na prikladnijem mjestu u obnovljenim društvenim domovima u Jabukovcu i Blinji.

Ovo nije prvi puta da su braniteljske udruge prosvjedovale protiv ojkanja. Prvi festival, kojeg je 2015. godine također organiziralo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, naprasno je prekinula skupina hrvatskh branitelja pjevajući hrvatske budnice. 

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je da izražava žaljenje zbog odgode Festivala, napomenuvši kako je Petrinja slobodan i gostoljubiv grad za sve građane. Nitko nema pravo ugrožavati i ograničavati nečiju slobodu jer je Petrinja oduvijek bila kulturni i multinacionalni grad, rekao je Dumbović.   

Prijava UNESCO-u

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće priopćili su kako su o pokušaju zabrane festivala obavijestili i Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a, kao i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Ojkanje izumire, Hrvatska ga je dužna štititi

Organizacija za znanost, obrazovanje i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) 2010. godine je proglasila tradicionalni oblik hrvatskog pjevanja, takozvano ojkanje ili treskanje, ugroženom Svjetskom baštinom. S obzirom da ovoj kulturnoj tehnici prijeti izumiranje, Hrvatskoj je dodijeljen zadatak da zaštiti ovaj način pjevanja, te da o poduzetim koracima podnese izvještaj Svjetskoj organizaciji.

Tadašnja je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Banskim dvorima uručila UNESCO-ve povelje za hrvatska dobra nematerijalne i ugrožene kulturne baštine za ojkanje, Sinjsku alku i medičarske obrte, a kao zahvalu su joj ojkači darovali nematerijalni poklon: ojkali su “Oj Bože čuvaj našu Jadranku, oj Bože čuvaj i HDZ”. 

Arhiva / Cropix

Što je uopće ojkanje

Što se samog pjevanja tiče, glazbeni izričaj ojkanje, pretežno s područja Dalmatinskog zaleđa, izvode pjevači (muški ili ženski) koristeći različite tehnike potresanja glasa posebnim načinom pjevanja "iz grla". Svaka pjesma traje koliko i dah glavnog pjevača. Melodije napjeva se baziraju na ograničenim tonskim nizovima, uglavnom kromatskim, veličine intervala koji ne odgovaraju današnjim ustaljenim intervalima, a stihovi pokrivaju različite teme od ljubavi do trenutne društvene tematike i politike, stoji na stranicama Ministarstva kulture.

Ojkanje je u raznim oblicima najrasprostranjenije u Lici, Dalmaciji (posebno u Dalmatinskoj zagori) i Hercegovini. 

festival

odgoda

UNESCO

Petrinja

ojkanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter