KRVNIK IZ LONDONA

Koristio je više imena ali rođen je kao Adrian Russell i preobratio se na islam


Juraj Filipović
24.03.2017.11:05
Koristio je više imena ali rođen je kao Adrian Russell i preobratio se na islam
Profimedia

sažeto

52-godišnjak je rođen kao Adrian Russell, a tijekom života je koristio više imena uključujući i Adrian Aja


Juraj Filipović
24.03.2017.11:05

Britanska policija objavila je u petak da je uhitila još dvije osobe u sklopu istrage o terorističkom napadu ispred britanskog parlamenta, te dodala da je napadač koji je usmrtio četiri osobe rođen u Kentu na jugoistoku zemlje pod imenom Adrian Russell.

Reuters

Visoki dužnosnik protuterorističke policije Mark Rowley kazao je da je nakon napada u srijedu uhićeno ukupno devet osoba. Policija je objavila da je napadač preobraćenik na islam rođen u Velikoj Britaniji Khalid Masood. Taj je 52-godišnjak rođen kao Adrian Russell, a tijekom života je koristio više imena, uključujući i Adrian Ajao kad se njegova majka preudala u vrijeme dok je bio maleni dječak.

Reuters

Rowley je kazao da se istražuje je li Masood djelovao sam ili je imao suradnike. "Naša se istraga fokusira na njegovu motivaciju, njegove aktivnosti i njegove suradnike", rekao je Rowley.

"Premda nema nikakvih dokaza o mogućim novim prijetnjama, razumjet ćete našu motivacjiu da saznamo je li on djelovao potpuno sam, možda inspiriran terorističkom propagandom, ili ga je netko drugi ohrabrivao, podupirao ili usmjeravao", rekao je u izjavi novinarima. Dodao je da su u sklopu istrage uhićene još dvije osobe, jedna u pokrajini West Midlands, a druga na sjeverozapadu zemlje.

REUTERS/Toby Melville

Rowley je rekao da je napadač, koji se zaletio automobilom na pješake na Westminsterskom mostu prije nego je nožem napao i ubio nenaoružanog policajca ispred zgrade parlamenta, usmrtio ukupno četvero ljudi i ranio 50 prije nego su ga ubili pripadnici snaga sigurnosti. Dvije ranjene osobe još se nalaze u kritičnom stanju.

London

teroristički napad

napadač

Adrian Russell

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter