SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Koristila je kameleone da začara svog muža, a povijesnim freskama je ukrašavala svoju vilu. Imala je kolekciju od 50 automobila i pobjegla u zemlju gdje ne smije voziti


Daniel Radman
26.11.2019.08:00
Koristila je kameleone da začara svog muža, a povijesnim freskama je ukrašavala svoju vilu. Imala je kolekciju od 50 automobila i pobjegla u zemlju gdje ne smije voziti
Youtube / Screenshot

sažeto

Bivša tuniška prva dama Leila Trabelsi zbog svoje pohlepe dobila je nadimak - 'Kleptodama' 


Daniel Radman
26.11.2019.08:00

Kad su u Tunisu 2011. započeli događaji koji su u povijest otišli kao 'Revolucija jasmina', mnogi su prstom upirali u nju. Predsjednik Zine El-Abidine Ben Ali bio je sve samo ne omiljen među narodom, no njegova supruga Leila, poznatija po svojem djevojačkom prezimenu Trabelsi, imala je još nezavidniji ugled - bila je oličenje korupcije u Tunisu zbog koje će i krenuti revolucija. Uspoređivali su je s notornim prvim damama, Elenom Ceaușescu i Imeldom Marcos, neki čak i s Marijom Antoanetom.

S vremenom, tvrde upućeni, postala je i moćnija od supruga i nedvojbeno je imala plan preuzeti vlast nakon njegove smrti. Uostalom, bila je 21 godinu mlađa, vrijeme je radilo za nju. Navodni plan je bio da ona preuzme vlast 2013., sve dok njihov sin ne postane dovoljno star da je naslijedi.

Slijepo je vjerovala magiji

Da bi kontrolirala muža koristila je vještičaranje i magiju, vještine koje je naučila od svoje majke i kojima je slijepo vjerovala, a koristila je i usluge vidovnjaka. Jedan od njezinih kuhara napisao je poslije revolucije kako je svaki dan morao peći žive kameleone u magijske svrhe. No, nije joj pomoglo. Ona i suprug morali su bježati pred bijesnom gomilom, prije nego što su se konačno sakrili u Saudijskoj Arabiji.

Zadnje što je učinila prije bijega bio je odlazak u narodnu banku iz koje je digla – tonu i pol zlata. Guverner banke isprva je odbio njezinu molbu, potom mu je dala svoj mobitel u ruke. Kad je čuo glas njezinog supruga koji je dao blagoslov za transakciju, isporučio je Leili zlatne poluge. Premda su vrijedile 56 milijuna dolara, bio je to tek samo manji dio imovine koju je bračni par stekao nakon nešto manje od dva i pol desetljeća vladavine: prema podacima Svjetske banke, 220 kompanija koje su nove vlasti oduzele obiteljima Ben Ali i Trabelsi imale su udio od 21 posto čitavog privatnog sektora Tunisa.

Od dna se uspela na sam vrh

Naravno, da priča dobije bajkovitu dimenziju, Leila Trabelsi odrasla je u siromašnoj obitelji, među desetero braće i sestara. Otac joj je bio prodavač voća, majka joj je radila kao čistačica u orijentalnoj kupelji. Obrazovanje je napustila prije završetka srednje škole, a karijeru je započela kao tajnica. No, ubrzo je upoznala poslovnog čovjeka za kojeg se udala (i s kojim je dobila sina) te je napustila posao. Brak je, međutim, trajao samo tri godine. Potom se gradila i kao frizerka, tajnica u građevinskoj kompaniji te na koncu i u putničkoj agenciji.

Tada je počela putovati, a kad su pali s vlasti lokalni mediji su se ohrabrili, pa je procurila i anegdota da su je zvali "Leila Gin" – prema njezinoj omiljenoj vrsti alkoholnog pića. U to doba, 1984. godine, preko zajedničkog prijatelja, također poslovnjaka, upoznala je Ben Alija koji je tada bio šef nacionalne sigurnosne agencije.

Ben Ali, priča se, nije mogao odljeti Leilnoj ljepoti i šarmu, a u ambicioznom političaru ona je vidjela svoju priliku za uspon na društvenoj ljestvici. No, tada je bio u braku, s kćeri vojnog lica koji će mu tri godine pomoći da izvrši vojni udar i preuzme vlast u Tunisu 1987. godine. S Leilom je te 1987. već dobio dijete, kćer, ali još će pet godina proći dok se razvede od prve žene i oženi je.

Lažnim ultrazvukom pridobila naklonost

Profimedia

Na neki način, to je bilo na prevaru. Leila je opet zatrudnjela, no lažnim nalazom ultrazvuka uvjerila je sada već predsjednika da će dobiti muškog nasljednika. U petom mjesecu trudnoće su se vjenčali, da bi četiri mjeseca poslije na svijet došla i druga njihova kćer.

Prva tuniška dama polako je jačala svoj utjecaj na supruga, obitelj Trabelsi je u zemlji prožetoj korupcijom (na koju je zapad blagonaklono gledao zbog političke stabilnosti) sve više uzimala svoj dio kolača u odnosu na Ben Alijeve, a išlo im je u prilog i što su ovi potonji bili skloni kriminalu. I to međunarodnom. Kasnije će se doznati da su krađe luksuznih automobila, čak i jahti, iz Francuske bile povezane s predsjednikovim nećakom. No, i Trabelsijeve su u Tunisu smatrali mafijom. Doduše, Leila im je osigurala legalne poslove, bilo da je riječ o bankama, zemlji, turizmu ili distribuciji automobila.

Iz tog razdoblja sežu još neke anegdote, navodno je na obiteljskom sastanku Ben Ali zamjerio Trabelsijima što se javno razmeću imovinom. 'Ako želite novac, barem budite diskretni', poručio im je.

Uzimala je povijesne freske da bi ukrasila svoje vile

Profimedia

Kako se živjelo u njihovim odajama govori i svjedočanstvo ravnatelja tuniškog muzeja. Leila je mrtva-hladna uzimala povijesne freske da bi mogla što raskošnije urediti svoje vile. O razmetanju bogatstvom govore i podaci s Wikileaksa. Američki ambasador u svojim izvješćima centrali opisivao je u čemu je sve uživao u druženju s obitelji. Recimo, kad je bio u posjeti Leilnoj kćeri i zetu avionom su dopremili sladoled i jogurt iz francuskog St.Tropeza, a u kavezu su imali – tigra!?

Leila je definitivno preuzela uzde kad je Ben Azizu 2008. rodila sina (tada je imala 48 godina). Vjeruje se da im je to pošlo za rukom tijekom posjeta SAD-u. U Kaliforniji su otišli u prestižnu kliniku gdje su umjetnom oplodnjom stigli i do trećeg djeteta, a klinika im je ponudila mogućnost da biraju spol.

Kratko uživala u apsolutnoj moći

Profimedia

Tada je nestala i svaka prepreka da Leila udari temelje vlasti dinastije Trabelsi. Šale kažu da je Ben Ali postao predsjednik na 'pola radnog vremena', svaku odluku morao je donijeti na obiteljskim sastancima na kojima je, uz Leilu, prisustvovao i njezin najstariji brat. Još mu je i dijagnosticiran rak prostate i bilo je sve izglednije da će prva dama sama zauzeti tron. Trabelsiji tada neosporno postaju moćniji dio klana, a Leila se toliko razmetala da je imala kolekciju od tisuću cipela (i dalje je bila daleko od legendarne filipinske prve dame Imelde Marcos koja je imala tri puta više) i čak pedeset automobila.

Ipak, tri su godine prošle prije nego će izbiti revolucija. Kad je bijesna rulja provalila u jednu od vila obitelji Trabelsi, shvatila je poruku. Spakirala je stvari i otišla u egzil, na kraju su se skrasili u Džedi, Saudijska Arabija im je pružila utočište. Iako su na sudu osuđeni s po 35 godina, zatvora nisu vidjeli. Ben Ali je umro u rujnu ove godine. Dugo vremena je bilo ironično što je Leila, velika kolekcionarka automobila, pobjegla u zemlju gdje ih ne može voziti, no od prošle godine barem si može priuštiti to zadovoljstvo.

Ipak, u slučaju žene s tolikim ambicijama teško da je to može zadovoljiti.

kult(ne) ličnosti

Tunis

Leila Trabelsi

Ben Ali

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter