foto: bolesna ideja

Konzervativni list tiska naljepnice - 'zona bez gejeva': 'Njemački fašisti imali su zone bez Židova. Ta tradicija i dalje ima svoje sljedbenike'


100posto
19.07.2019.08:10
Konzervativni list tiska naljepnice - 'zona bez gejeva': 'Njemački fašisti imali su zone bez Židova. Ta tradicija i dalje ima svoje sljedbenike'
Boris Kovacev/CROPIX

sažeto

Razočarana sam i zabrinuta što neke grupe koriste naljepnice u cilju promocije mržnje i netolerancije


100posto
19.07.2019.08:10

Poljski konzervativni list Gazeta Polska, novine bliske vladajućoj stranci Stranke prava i pravednost objavile su u svojim novinama će od sljedećeg izdanja objavljivati naljepnice s oznakom "zona bez gejeva". Kako su prikazali na naljepnicama je prikazana zastava u duginim bojama precrtana crnim križem. Na svom Twitteru su objavile vijesti i fotografiju naljepnice, Riječ je o poljskim novinama koje imaju tiražu od 110.000 primjeraka i otvoreno podržavaju vladajuću konzervativnu stranku.

Promocija mržnje i netolerancije

Naravno ova uistinu bizarna ideja ubrzo je naišla na burne reakcije javnosti pa je tako i američka ambasadorica u Poljskoj Georgette Mosbacher otvoreno kritizirala ovaj potez. No, to nije utjecalo na odluku uredništva te je glavni urednik tih novina poručio da svatko ima pravo na svoje mišljenje i da ga se treba poštivati.

"Razočarana sam i zabrinuta što neke grupe koriste naljepnice u cilju promocije mržnje i netolerancije. Trebamo podržati pravo na slobodu govora, ali isto tako podržati različitost i toleranciju", izjavila je Mosbacher. 

Istospolni brakovi zakonom zabranjeniProfimedia

No, glavni urednik ne smatra tako pa je tako poručio: "Ako ste aktivist za prava gej osoba, to ne znači da ste nužno i tolerantniji. Poljaci vole slobodu i toleranciju poznaju već stoljećima. Zato su i poduprli američku nezavisnost".

U cijelu bizarnu odluku ubrzo se uključio i zamjenik gradonačelnika Varšave Pawel Rabiej, koji je poručio da će uložiti prigovor.

"Njemački fašisti imali su zone bez Židova. Ta tradicija i dalje ima svoje sljedbenike, ovoga puta u Poljskoj", izjavio je dodajući da se sve događa pod okriljem vladajuće stranke i katoličkih biskupa. Brakovi između osoba istog spola u Poljskoj su i dalje zabranjeni zakonom.

Poljska

istospolni parovi

gej

konzervativci

newsletter

Prijavite se na Newsletter