video: radijacija 40 tisuća puta veća od dozvoljene

Kontrolna soba Černobila otvorena je za turiste, zbog smrtonosnog zračenja u njoj mogu biti samo pet minuta, no toliko je jeziva da je i to previše


Mia Peretić
01.10.2019.13:00
Kontrolna soba Černobila otvorena je za turiste, zbog smrtonosnog zračenja u njoj mogu biti samo pet minuta, no toliko je jeziva da je i to previše
Privatna arhiva

sažeto

Posjetitelji koji će nositi zaštitna odijela i maske moći će razgledati sobu bloka 4 u nuklearnoj elektrani u kojoj je započela katastrofa


Mia Peretić
01.10.2019.13:00

Kontrolna soba u Černobilu bit će otvorena za turiste više od 30 godina nakon katastrofe unatoč tome što još uvijek ima razinu radijacije 40.000 puta višu od dopuštene.

Posjet mjestu na kojem je počela najveća nuklearna katastrofa uz maske i zaštitna odjela

Posjetitelji koji će nositi zaštitna odijela i maske moći će razgledati kontrolnu sobu bloka 4 u nuklearnoj elektrani u kojoj je započela katastrofa. Rijetke i apokaliptične slike otkrivaju propadajuću sobu u kojoj je 1986. osoblje elektrane napravilo niz kobnih grešaka, a zatim izgubilo bitku pokušavajući spriječiti katastrofu.

 

Aleksandr Novikov, glavni zamjenik tehničkog direktora postrojenja u Černobilu, rekao je: "Leonid Toptunov, koji je tu noć bio na dužnosti, bio je moj prijatelj. Pomogao je u borbi s onime što je uslijedilo. Pumpao je vodu u uništen reaktor nakon eksplozije i umro tri tjedna kasnije."

Černobil kao turistička atrakcija

Nakon objavljivanja HBO-ove serije Černobil, nekadašnja nuklearna elektrana postala je jedno od najpopularnijih odredišta među turistima diljem svijeta. Ukrajinska Državna agencija za upravljanje zonama isključenja planira čak 21 novu turističku rutu kako bi rastući interes bio zadovoljen. Jedna od njih smjestit će turiste unutar kontrolne sobe u kojoj je počela katastrofa, piše Daily Mail.

Privatna arhiva

Zbog smrtonosne radijacije u sobi je moguće boraviti samo pet minuta

Ona se nalazi u bloku 4 gdje je nuklearni reaktor eksplodirao, a s obzirom na razinu radijacije, turisti će dobiti maske za lice, odijela protiv zračenja i velike industrijske čizme prije nego što im bude dozvoljeno da posjete sobu. Nadalje, zbog smrtonosnog zračenja moći će je razgledati na samo pet minuta. Prema riječima osoblja u Černobilu, mjesto je iznimno jezivo i čak pet minuta je dovoljno da ga se sjećamo do kraja života. Vitaly Petruk, šef državne agencije, rekao je: "Serija je potaknula interes za Černobil. Svi sada žele vidjeti više i zadovoljit ćemo potražnju."

Tijekom ove godine, 85.000 ljudi iz cijelog svijeta posjetilo je Ukrajinu kako bi vidjeli zloglasno mjesto, pišu lokalni mediji. Černobilska katastrofa dogodila se 26. travnja 1986. u jedinici broj četiri u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Dežurno osoblje pogriješilo je tijekom sigurnosnog testa koji je aktivirao eksploziju nuklearnog reaktora.

Privatna arhiva

turizam

Černobil

radijacija

ekplozija

reaktor 4

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter