Serijal mafija: nigerijski kriminalni kultovi

Kontroliraju trgovinu drogom, ljudima i organima na tri kontinenta, a u svojim redovima imaju vračeve koji neposlušne ubijaju voodoo magijom


Mia Mitrović
19.05.2019.19:00
Kontroliraju trgovinu drogom, ljudima i organima na tri kontinenta, a u svojim redovima imaju vračeve koji neposlušne ubijaju voodoo magijom
iStock

sažeto

Prema podacima kojima raspolaže FBI, nigerijske kriminalne organizacije najmoćnije su u čitavoj Africi, a operiraju u 80 zemalja diljem svijeta


Mia Mitrović
19.05.2019.19:00

Nigerija je najmnogoljudnija afrička zemlja i 12. najveća svjetska izvoznica nafte. Od otkrića prvog naftnog izvora na ušću rijeke Niger 1956. od nafte zaradila više od 350 milijardi dolara, no usprkos tome oko 70% stanovništva živi s dnevnim prihodima manjih od jednog dolara, a zemljom već desetljećima vladaju korupcija i nepotizam. 

S obzirom na katastrofalnu situaciju u zemlji nastala je povoljna klima za razvoj kriminala. S druge strane, mnogi Nigerijci nastoje pobjeći iz zemlje, a u tome im 'pomažu' kriminalne bande. Svatko tko krene na put u Europu za boljim životom, već se u zemlji obveže na vjernost kriminalnom klanu. Kriminalni voodoo vrač u jezivom ritualu na budućeg putnika u daleki svijet baci snažnu čaroliju, a ako žrtva pokuša prevariti nigerijske kriminalne klanove, magova zaštita postaje kletva od koje umiru svi članovi njegove obitelji.

Svjetska prijestolnica cyber prijevara

Visokosofisticirani cyber kriminal, Internet prijevare najrazličitijih vrsta, korištenje vudu magije samo su neki od aspekata koje je u svijet uvela nigerijska mafija čija se moć i utjecaj sve više šire u svijetu.

Nigerijske kriminalne skupine mafijom je prva nazvala talijanska policija nakon što su na Siciliji i drugim gradovima na jugu zemlje počeli surađivati s talijanskom mafijom te od njih preuzeli način organizacije. Nedavne istrage talijanske policije otkrile su dobro organiziranu nigerijsku kriminalnu mrežu koja se bavila trgovinom drogom, ljudima i organima.

iStock

No, sve je počelo sredinom 90-ih na internetu. Svjetska prijestolnica online prijevara je Nigerija gdje čitav jedan sloj društva, a radi se o mladima, obrazovanima i nezaposlenima živi baveći se tom djelatnošću. Nazivaju ih Yahoo boys jer su u svojim počecima, ranih 2000-ih, otvarali e-mail adrese na toj besplatnoj platformi.

U Nigeriji Yahoo boys operiraju od ranih 2000-ih, a zahvaljujući pojavi društvenih mreža, sve lakše stupaju u kontakt sa žrtvom. U Nigeriji se vrsta posla kojim se bave zove 'Prijevara 419' prema članku kaznenog zakona koji definira prijevare.

Dio Yahoo boysa nastavio se baviti internetskim prijevarama i cyber kriminalom koji je postajao sve složeniji, dok su se ostali priključili kriminalnim bandama čiji je utjecaj sve više rastao. Migrantska kriza za nigerijsku se mafiju pokazala prilikom kakva se ne propušta.

Zemljake prodaju u roblje

Korijeni nigerijske mafije mou se pronaći u tajnim okultnim društvima kakva su nastajala na nigerijskim fakultetima kasnih '60-ih i ranih 70-ih. Takva studentska društva prakticirala su voodoo magiju, no imali su i čvrste političke stavove te se borila protiv kolonijalizma i za ujedinjenje Afrike.

Nakon krize koja je zadesila zemlju 80-ih takva tajna društva odustala su od borbe političkim putem ako i od svih ideala te se pretvorili u kriminalne organizacije koje od tog vremena šire svoj utjecaj u Italiji.

iStock

Glavno sjedište nigerijske mafije je u Beninu, glavnome gradu pokrajine Edo koja se smatra jednom od prijestolnica svjetske trgovine ljudima. Nigerijske kriminalne skupine podijeljene su u bande koje svoje korijene vuku iz spomenutih tajnih društava koja su nastala na fakultetu. Dva najmoćnija klana su Black Axe (Crna sjekira) te klan Eyrie, njihovi članovi vode operacije diljem Europe.

Jedan od najunosnijih oblika kriminala kojim se bave Nigerijci trgovina je organima. To im omogućava visoka stopa siromaštva u zemlji zbog koje su brojni spremni prodati, uglavnom bubrege nigerijskim mafijaškim kultovima.

Osim za trgovinu organima, nigerijski mafijaški kultovi svoje zemljake prodaju u roblje u Europi te kontroliraju čitav proces ilegalnih migracija, od subsaharskih zemalja do Italije. Nigerijci koje prokrijumčare u Europu često su prisiljeni priključiti se kriminalnoj organizaciji kako bi isplatili svoj dug za daleko putovanje, prodati bubreg, raditi teške poslove za bijednu plaću ili baviti se prostitucijom.

Mame ih obećanjima o poslu

Kako putovanje od Nigerije u Europu u prosjeku košta oko 40.000 dolara, migranti su godinama prisiljeni za krijumčare raditi ako roblje. Samo u 2017. u Europu je ušlo oko 120.000 emigranta. Među njima je bilo 20.000 Nigerijaca, a gotovo svaki od njih u Europu je u potrazi za boljim životom stigao u 'aranžmanu' mafijaškog kulta.

Žrtve trgovine ljudima koje mafiji prodaju svoje organe čine to jer ih kriminalci uvjere kako nema drugog načina da im otplate dug. Na svjetskoj ilegalnoj sceni trgovine organa prodaja bubrega čini 70%, a i to je najčešći organ koji imigranti 'prodaju. Donor bubrega na crnom će tržištu dobiti između 1.000 i 3.000 dolara, dok primatelj za njega plaća od 100.000 do 300.000 dolara, dakle sto puta više.

iStock

Nigerijsku mladež kojoj će kasnije uzeti organe krijumčari na dalek put vabe obećanjima o dobrom zaposlenju, no kada postanu potpuno ovisni od članovima mafijaškog kulta oni im narede da se odreknu bubrega za sitnu naknadu.

Zbog svojih korijena u egzoteričnoj vudu praksi, nigerijski mafijaški kultovi ne vladaju svojim žrtvama samo nasiljem, prijetnjama i materijalno, već koristeći voodoo rituale i magijske zakletve koje su im žrtve izrekle prije putovanja.

Iako ima i onih koji voodoo koriste kako bi zaustavili ilegalnu trgovinu ljudima, kao što je nedavno napravio Ob Eware II, tradicionalni vladar obližnjeg kraljevstva Benin koji je bacio kletvu na sve koji podržavaju i bave se organizacijom trgovine ljudima, puno je više voodoo praktikanata i na drugoj strani. Ni napori afričkih vlada da se edukacijom smanji smrtni strah od vudu kletvi koje stanovništvo zapadne Afrike osjeća nisu urodili plodom.

Surađuju s Camorom

Unosan biznis nigerijskih mafijaških kultova štite i visokopozicionirani politički funkcioneri u zemlji. Njihove usluge političari katkad koriste u vrijeme izbornih kampanja. Izvan Nigerije, mafijaški kultovi najprisutniji su u Italiji, Maleziji, Južnoj Africi, Španjolskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Indiji i Brazilu, gdje su postali toliko nemilosrdni da ih se ostale kriminalne grupacije boje.

U Italiji su nigerijske bande toliko veliki problem da je u jednom od svojih tvitova na njih reagirao i talijanski vicepremijer Matteo Salvini. Na društvenoj mreži Salvini se pohvalio torinskim uhićenjem 15 nigerijskih mafijaša. Kasnije se morao ispričati jer uhićeni Nigerijci uglavnom nisu bili pripadnici kriminalnih skupina.

iStock

Jedan od glavnih razloga jačanja utjecaja nigerijskih mafijaških kultova u Italiji je taj što su dugogodišnji napori policije da stavi pod kontrolu talijansku mafiju rezultiralo time da Nigerijci preuzmu njihove teritorije.

Nigerijska i talijanska mafija sukobili su se više puta što je rezultiralo velikim neredima u područjima naseljenim afričkim imigrantima. Nakon toga sklopili su primirje i sada zamjenički djeluju, a Nigerijci im plaćaju određeni postotak. Jedan od njihovih unosnijih zajedničkih poslova svakako je prostitucija u koju mame mlade nigerijske djevojke na jednak način kao i ostale - obećanjem posla u Europi i voodoo ritualom u kojem vrač koristi pubičnu dlaku žrtve.

Pretpostavlja se da je oko 10.000 Nigerijki prisiljeno prodavati svoja tijela na ulicama talijanskih gradova. Približno isto toliko ima ih i u Francuskoj, Španjolskoj te Njemačkoj gdje nigerijska mafija širi svoj krug utjecaja.

Tijekom posljednja dva desetljeća nigerijski su se mafijaški kultovi proširili posvuda te uspjeli sklopiti ugovor o suradnji s gotovo svim mafijama svijeta, od kolumbijske i talijanske pa sve do kineske.

mafija

Nigerija

kult

trgovina organima

voodoo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter