prosvjedi zbog 'varaždinskog smeća'

Kontejneri u Varaždinu zatrpani, a cijene su veće: 'Prije sam plaćao 64 kune, sada plaćam 108 i zato smo izašli na ulicu'


Mia Peretić
05.01.2019.11:00
Kontejneri u Varaždinu zatrpani, a cijene su veće: 'Prije sam plaćao 64 kune, sada plaćam 108 i zato smo izašli na ulicu'
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

sažeto

'Želimo da se cijene vrate na staro, a nakon današnjeg dana odlučit ćemo o daljnjim koracima'


Mia Peretić
05.01.2019.11:00

U Varaždinu se na glavnom trgu trenutno održava mirni prosvjed nezadovoljnih građana, okupljenih preko Facebook grupe "Varaždinsko smeće" jer su Varaždinci nezadovoljni upravljanjem gradskom tvrtkom Čistoća d.o.o., odnosno povećanjem cijena komunalnih usluga.

Zbog novog načina prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada – pojednostavljeno rečeno, temeljitijeg sortiranja - cijena komunalnih usluga je drastično poskupjela.

"Ovo je okupljanje građanske inicijative zbog dizanja cijena u Čistoći. Imamo nove kante, otpad se sortira dugi niz godina, no umjesto da nam računi budu niži, oni su sada viši. Evo, ja sam prije plaćao 64 kune, sada plaćam 108 kuna. Dakle, razlika je značajna", rekao nam je jedan od organizatora prosvjeda Damir Šilec

Dodaje i da su pojedinci okupljeni unutar građanske inicijative Čistoći predlagali bolja rješenja, temeljena na studijama i izračunima, no povratnu informaciju nisu dobili, kao ni konkretan odgovor zašto su cijene povećane. 

"Nadam se da će ovaj prosvjed pokazati jesmo li samo Facebook ratnici ili možemo kvalitetno protestirati. Ukratko, želimo da se cijene vrate na staro. A nakon današnjeg dana odlučit ćemo o daljnjim koracima", zaključuje Šilec.

Što o svemu kaže gradonačelnik Ivan Čehok?

Građani okupljeni u inicijativu "Varaždinsko smeće" već su ranije najavljivali prosvjed, pa smo tom prilikom kontaktirali gradonačelnika Ivana Čehoka koji je za 100posto iznio svoju stranu priče o poskupljenju:

"Čistoća nije povisivala jediničnu cijenu odvoza i zbrinjavanja od 1997. Tada je cijena goriva bila oko 3,5 kune, danas je 10,5 kuna. Država je propisala uslugu odvojenoga skupljanja, odvoženja i zbrinjavanja biootpada i ostaloga komunalnoga otpada. U fiksnu cijenu 'Čistoća' je bila obvezna uključiti cijenu biootpada, zbog toga je morala je povećati broj odvoza, kao i zbog selekcije devet vrsta otpada. Zato je i cijena povećana", kazao je varaždinski gradonačelnik još krajem listopada prošle godine i najavio da će, svjestan da je građanima neprihvatljivo povećanje cijena, uvesti socijalne kriterije.

Varaždin

smeće

cijene

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter