foto: 10 PITANJA ZA...

Konobar otkriva što ga najviše nervira, pljuju li nam ikada u kavu, kako je jednog jutra dobio 500 eura te što pije svjetski poznati DJ'


Mia Peretić
02.03.2019.14:00
Konobar otkriva što ga najviše nervira, pljuju li nam ikada u kavu, kako je jednog jutra dobio 500 eura te što pije svjetski poznati DJ'
Facebook/Mladen Gligić

sažeto

S konobarom smo popričali je li im posao super ili nalikuje stihovima iz pjesme Hladnog Piva


Mia Peretić
02.03.2019.14:00

Poznata je stvar da Hrvati rado pohode kafiće, kod nas je odlazak na kavu jedan od omiljenih oblika socijalizacije za koji se uvijek nađe vremena. U studentskim danima poziv na popodnevnu kavu može biti poguban za ispite, novčanik i želudac, jer nema osobe koja barem jednom nije doživjela transformaciju kave u pivo, pelin ili nešto treće.
U kafiće odlazimo i navečer kako bismo se malo opustili uz koju čašicu.

Sve ove situacije imaju i nešto zajedničko: naime, sve nas, bilo na kavi ili pivi, poslužuje konobar ili konobarica. Ovo je zanimanje opjevao bend i Hladno Pivo, a jesu li stihovi “On kuži svu moju bol, mada nisam ni pisn'o, pa stavlja na stol još jednom isto” iz pjesme "Konobar" točni, pitali smo Mladena Gligića, konobara u jednom od popularnih zagrebačkih kafića.

Što najviše voliš u ovom poslu?

Pa ja iskreno volim puno toga. Volim mjesto na kojem radim, interijer je totalno otkačen, izgleda jednako zabavno u osam ujutro i u osam navečer. Inače volim druženje s ljudima, volim dobru zafrkanciju, a toga ima mnogo. Nije da sam se odlučio raditi baš ovaj posao, no tako je ispalo i nije mi žao. 

Fora je i kad tu i tamo dođu neke, ajmo reć', face. Evo recimo, super mi je kad god dođe svjetski poznati DJ Eric Sardinas. Čovjek je totalno opušten, zabavan i obožava dolaziti ovdje, pa svaki put kada ima gažu u blizini, on obavezno navrati u Zagreb. I dođe, sjedne, pije viski i druži se s ekipom. 

Facebook / Alcatraz

Što ne voliš?

E pa ima i puno toga, što je za svakoga tko radi s ljudima neizbježno. Mrzim kad mi stave vodu u pepeljaru. Evo to baš jako ne volim. Teško je i kada se jave neki divlji prohtjevi koji od mene traže aktivno sudjelovanje koje s konobarenjem baš i nema veze.

Primjerice, što od tebe gosti traže, a da ti nije fora?

Pa ono, kad ti dođe gost i kaže “Sviđa mi se ona mala, daj mi pomozi, ti si konobar”. U te se situacije stvarno ne bih petljao jer nisam služba za spojeve, upoznavanje i slično. A i to su zeznute situacije, tako da otkantam odmah.

Druga stvar je ako dečki želi poslati curi piće. Onda pitaš curu, ona hoće ili neće i to manje više bude to.

Pa dobro, je li se u tim udvaračkim nastojanjima slanja pića ikada itko naljutio kada je odbijen?

Ma bilo je i toga, cura odbije piće, jednostavno se zahvali i ne želi pa bude slučajeva da se dečki bune.
To je ona fora “Kaj smo mi p***e pa neće od nas cugu?”. No, srećom nikada to nije otišlo dalje od prigovaranja.

Kakve goste najviše voliš?
Pa one opuštene ljude, koji mogu sa mnom popiti pivo. Ti su mi najdraži.

A kakve ne voliš?

Ma nije stvar voliš ili ne voliš, meni je posao da točim piće i budem tamo za goste. Al ono, najgore je kad je gužva i baš taj jedan se cijelo vrijeme dere na tebe da mu daš pivo. I ti mu kažeš da pričeka svoj red, jer ti se za šankom istovremeno još barem petero ljudi dere da želi pivo. I sad ti tom “problematičnom” daš pivu zadnjem i onda kreće još veća galama, zašto je on dobio pivu zadnji. I na kraju ode i niti ne popije cugu.

Facebook/Mladen Gligić

Ajde iskreno, je li ovaj posao idealan za 'barenje'?

Pa nekima možda jest, klincima koji su puno mlađi i to ih još interesira. Al evo, zanimljivo je, kada cura dođe konobariti, dpgađalo se da radi jedno par mjeseci, nađe dečka i ajd’ bok. Neke se udaju, nekima dečki postanu ljubomorni. Ali čuo sam da i neki kolege konobari i vlasnici kafića pričaju kako im konobarica dođe raditi i za tri mjeseca, evo nje, udaje se.

Konobari radne i danju i noću, a često imate posla s ljudima koji popiju čašicu previše. Neizbježno je da se tu i tamo dogodi neki incident. Koje ti je najgore iskustvo, odnosno, jesi li se ikada našao u opasnoj situaciji?

Jednom su mi napukla tri rebra, bila je neka frka, ja sam se upetljao da ih smirim i pao sam preko bicikla na terasi. To mi je bilo najgore što pamtim od tih neugodnih situacija. Srećom, s obzirom da radim posao u kojem često imam posla s ljudima koji popiju previše, takvi neugodnjaci mi se ne događaju često. A sigurno i zato što od tog incidenta više ne radim noćne.

Naljutiš li se kad ti netko ne ostavi napojnicu?

Ne. Al meni se po tom pitanju desilo nešto nevjerojatno. Dakle, jedan je čovjek dolazio valjda godinu dana i nikada mi nije ostavio ni lipe napojnice. I evo ti njega jedno jutro na kavi, baš prije par dana, vadi 500 eura i kaže da je to za mene. Cijelu godinu mi ne daje “trindžu”, pa je izvadio 500 eura.

Ovo sve zanima: pljuneš li nekada nekome u kavu ili napraviš nešto slično tome ili se mi gosti toga bez veze bojimo?

Ma fakat ne. To su možda neke priče od prije, danas je ljudima valjda već postalo jasno, ili im je bar trebalo postati, da ti od gostiju živiš, odnosno dobivaš plaću. I sad kako da ja njemu pljunem u kavu? Uopće mi je glupo razmišljati na taj način. Ako je gost zadovoljan, doći će opet i to je sve što nas ovdje treba zanimati.

Facebook/Mladen Gligić

konobar

10 pitanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter