najveća TAJNA SSSR-A

Komunistička partija godinama je baratala ogromnom svotom novca, no nitko ne zna gdje je nestalo tri milijarde dolara


100posto
19.06.2019.18:00
Komunistička partija godinama je baratala ogromnom svotom novca, no nitko ne zna gdje je nestalo tri milijarde dolara
Profimedia

sažeto

Komunistička partija Sovjetskog Saveza je samo od članarine i izdavanja partijskog časopisa "Sovjetski Savez" prikupljala milijune dolara, a znatne prihode ostvarivali su i preko nekretnina 


100posto
19.06.2019.18:00

Nakon što se početkom devedesetih dogodio raspad SSSR-a polemiziralo se o novcu kojim se desetljećima punila blagajna Komunističke partije Sovjetskog saveza.

Kada je 1991. godine nakon neuspjelog puča jednog krila partije policija upala u trezor Centralne banke, pronađeno je samo 240 tona zlata, a to je izazvalo sumnju u javnosti koju su dodatno produbila samoubojstva visokih komunističkih činovnika.

O zlatu se pričalo u tolikoj mjeri da je tadašnji ministar financija Yegor Gaidar angažirao američku agenciju "Krol" koja je trebala otkriti je li zaista postojalo partijsko zlato.

Profimedia

KGB se bavio prebacivanjem novca u inozemstvo

Naime, Komunistička partija Sovjetskog Saveza je samo od članarine i izdavanja partijskog časopisa "Sovjetski Savez" prikupljala milijune dolara, a osim toga posjedovala je hotele i ogroman broj administrativnih zgrada koje su također ostvarivale znatne prihode.

Raspadom SSSR-a, novci su uglavnom sklonjeni u inozemstvo preko mreže banaka koje je Sovjetski Savez osnovao na zapadu, a prebacivanjem novca bavio se KGB. Prema proračunima ruske televizije "Zvezda", iz SSSR-a je prebačeno tri milijardi dolara.

"Partija je iz više razloga prebacivala novac u inozemstvo koji je koristila za daljnja ulaganja. Tamo su se otvarale tvrtke koje su financirale, između ostalog, obavještajnu aktivnost SSSR-a. One su danas vrlo uspješne i svi misle da se radi o zapadnim kompanijama, a one su zapravo stvorene od sovjetskog novca", tvrdi publicist i analitičar Igor Privalov.

Profimedia

Podnesen izvještaj koji je ubrzo nestao

Kako bi dočarao koliko je novca otišlo u sve pore zapadnog sistema, Privalov ističe primjere ulaganja u snimanje holivudskih filmova i ubacivanje sovjetskog novca u realne tokove. "To je bila uigrana shema. Nitko nije izvozio zlato u koferima", tvrdi Privalov.

Nakon urušavanja SSSR-a nikom nije bilo jasno gdje su nestale milijarde koje je partija, kako se mislilo, desetljećima skupljala. Američka agencija "Krol" podnijela je izvještaj o svemu tome Gaidaru, no nakon toga istraga je završena, a izvještaj nestao.

Ruski ministar više nije spominjao zlato, a mnogi pretpostavljaju da su se u izvještaju nalazila imena ljudi koji su vladali novce Komunističke partije i protiv kojih se Gaidar nije htio okrenuti. "Djeca svih članova Politbiroa, sve njihove obitelji, čim se raspao SSSR otišli su u inozemstvu. Svi oni i danas žive tamo. Što mislite, da žive od plaće? Naravno da ne", tvrdi ruski analitičar.

zlato

SSSR

komunistička partija

newsletter

Prijavite se na Newsletter