jeste li čuli za zonu tišine?

Kompasi i radio signali ovdje ne rade, biljke i životinje imaju čudne anomalije pa neki smatraju da je ovdje smještena izvanzemaljska baza


100posto
17.10.2019.14:45
Kompasi i radio signali ovdje ne rade, biljke i životinje imaju čudne anomalije pa neki smatraju da je ovdje smještena izvanzemaljska baza
iStock

sažeto

Zona tišine pustinjsko je područje u Meksiku gdje su zabilježene brojne neobjašnjive pojave


100posto
17.10.2019.14:45

Misteriozna 27. paralela sjeverne zemljopisne širine spaja Bermudski trokut, piramide u Gizi i Himalaju. Sve tri lokacije povezane su s čudnim i neobjašnjivim događajima, a teoretičari zavjere i E.T entuzijasti često ih dovode u središte svojih pseudoznanstvenih, ali zabavnih teorija.

Na 27. paraleli nalazi se još jedna, manje slavna, ali jednako zanimljiva lokacija. Radi se o pustinji u bazenu Bolsón de Mapimí u Meksiku koju zovu još i Zona tišine. Područje od 50-ak kilometara kvadratnih visoravni smješteno je između visokih planinskih lanaca.

Problemi sa signalom

Ova meksička regija prilično je zabačena i slabo naseljena, a najbliži grad, Ceballos udaljen je 40 kilometara. Stanovnici tog grada i okolnih sela već gotovo cijelo stoljeće svjedoče čudnim događanjima u području.

Prve legende o Zoni tišine nastale su ranih 30-ih kada je pilot Francisco Sarabia morao ondje prisilno sletjeti zbog problema s radio signalom. Sarabia je letio nad područjem kada je primijetio da se njegova oprema za radio vezu ponaša čudno, a potom je potpuno prestala funkcionirati. Nešto je ometalo njegov signal.

Tridesetak godina kasnije, Harry de la Peña, inženjer meksičke naftne kompanije PEMEX istraživao je pustinjsko područje radi moguće izgradnje naftovoda. Tijekom ekspedicije, i njemu je na istoj lokaciji zakazala radio oprema. On je bio taj koji je područje prozvao 'zonom tišine', a termin se održao i danas.

Pojava ga je zaintrigirala pa se vratio u pustinju kako bi ju dodatno istražio. Otkrio je kako Zona nema egzaktno mjesto, već se pomiče s jednog mjesta na drugo pa mu je bilo nemoguće označiti njenu točnu lokaciju.

Nekoliko godina kasnije vojna baza u pustinji White Sands u Novom Meksiku provodila je brojne pokuse koristeći vozila s antenom i projektilima s nuklearnim oružjem. Cilj im je bio istražiti kakav utjecaj projektili imaju na atmosferu.

Radioaktivna kapsula

U srpnju 1970. jedan je projektil lansiran iz kompleksa Green River u Utahu. Kapsula je sadržala radioaktivni spoj kobalt-57 koji je trebao sletjeti u pustinju White Sands. Umjesto toga, projektil je završio u Zoni tišine, čak 800 kilometara južno od granice s Meksikom.

Američkoj vladi odobren je ulazak u područje kako bi pokupili radioaktivne krhotine. Nikad do kraja potvrđena legenda kaže da je američkoj vojsci odmah po ulasku u područje zakazala sva radio oprema što je otežalo koordinaciju timova. Nešto je ometalo radio signale, ali i televizijsku i satelitsku komunikaciju. Ono što je trebala biti misija od nekoliko dana, pretvorilo se u nekoliko tjedana, no na koncu je američkoj vojsci pošlo za rukom da očiste područje od radioaktivnog materijala.

Bilo je i drugih izvještaja o čudnim zbivanjima u području, a ona uključuju čudnu svjetlost na nebu, pravokutne letjelice i ljude koji se pojavljuju niotkud.

Neki smatraju da se sve ovo događa zbog toga što je na području pojačana koncentracija urana. Navodno, u pustinju godišnje padne i poveći broj meteorita. Kako oni sadrže željezo i to je moguće objašnjenje ove pojave.

Bilo je svjedočanstava i o čudnim bićima unutar Zone, a uglavnom se radi o trima osobama. Mnogi su u Zoni vidjeli dvojicu muškaraca i ženu izrazito plave kose odjevenih u odjeću koja nije prikladna za pustinju.

Misteriozni pomagači

Lokalni rančeri viđali su ih nebrojeno puta. Kažu da su iznimno atraktivne vanjštine te veoma pristojni. Jedino što od njih traže je da napune svoje kontejnere s vodom iz njihova bunara. Kada im ponude hranu, uredno ju odbijaju, a kada ih pitaju odakle su, uvijek odgovaraju 'odozgora'.

U listopadu 1975. lovci na fosile Ernesto i Josefina Diaz također su svjedočili čudnim zbivanjima u Zoni. Zatekla ih je oluja koja ih je zarobila u živom pijesku u koji su počeli tonuti u svom kamionetu. Niotkuda, pojavila su se dvojica muškaraca i pomogla im da se izvuku. Kazali su im da ostanu u kamionetu, a kada je Ernesto izašao iz vozila kako bi im se zahvalio, nestali su doslovno bez traga jer nigdje u blatu nije bilo ni jednog otiska stopala.

Nepoznati leteći objekt uočen je nad Zonom uoči potpune pomrčine sunca 1991. Brojni stanovnici vidjeli su pravokutnu letjelicu kako lebdi iznad njihovih glava i glasno zuji. Objekt je imao čudan utjecaj na pse koji nisu prestali lajati i zavijati sve dok nije nestao u smjeru Zone.

I znanstvena istraživanja dokazali su posebnost Zone. Područje ima čak 31 vrstu endemskih biljaka, 75 zaštićenih životinja, a bogato je fosilima.

S vremenom, legenda O Zoni proširila se svijetom i privukla brojne turiste u područje.

Meksiko

misterij

Zona tišine

newsletter

Prijavite se na Newsletter