Narodu je dosta korupcije i lakrdije

Komičar se kandidirao za predsjednika Ukrajine i ozbiljno pomrsio račune kralju čokolade i plinskoj princezi


Matej Devčić
04.03.2019.18:00
Komičar se kandidirao za predsjednika Ukrajine i ozbiljno pomrsio račune kralju čokolade i plinskoj princezi
Screenshot/YouTube

sažeto

U svom predizbornom programu obećava mir, više direktne demokracije te borbu protiv korupcije


Matej Devčić
04.03.2019.18:00

Komičar protiv kralja čokolade i plinske princeze - ovim riječima bi se najjednostavnije mogla opisati predsjednička izborna utrka u Ukrajini. Aktualnom ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, koji lovi svoj novi mandat, te predsjedničkoj kandidatkinji i bivšoj premijerki Juliji Timošenko račune je ozbiljno pomrsio Vladimir Zelenskij.

Ovaj 41-godišnji komičar je svojom predsjedničkom kandidaturom u Ukrajini zamaglio granicu stvarnosti i fikcije. Zelenskij je, naime, centralna figura popularne ukrajinske humoristične serije "Sluga naroda" u kojoj utjelovljuje lik srednjoškolskog profesora koji postane predsjednik Ukrajine.

Prvi izbor Ukrajinaca

Zelenskij je u intervjuima često govorio o mogućoj kandidaturi za predsjednika države, a onda je osnovao stranku i to službeno napravio 31. prosinca prošle godine. Sudeći po anketama, 41-godišnji komičar dvadeset i kusur dana prije izbora 31. ožujka prvi je izbor Ukrajinaca, što zahvaljujući društvenim mrežama putem kojih vodi kampanju, a što zbog činjenice da su Ukrajinci zasićeni treutnim političkim establišmentom.

Ukrajina je država s najvišom europskom stopom korupcije, nalazi se na rubu ekonomskog kolapsa, a situaciju dodatno otežavaju i konstantne napetosti s Rusijom. Sve to Zelenskij želi promijeniti. U svom predizbornom programu obećava mir, više direktne demokracije te borbu protiv korupcije.

"Korupcija je posvuda. Moramo smanjiti njen utjecaj na lvadu, na živote ljudi", kazao je Zelenskij u intervjju za The Associated Press u kojem je iznio i mišljenje da se odlazak ljudi iz zemlje može riješiti većim plaćama.

Demantirao povezanost s odbjeglim ruskim oligarhom

Nakon što je objavio kandidaturu pojavila se priča da iza njega stoji odbjegli ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, koji slovi za najvećeg neprijatelja Porošenka i na čijoj se televiziji 1+1 prikazuje serija "Sluga naroda".

U svojoj kampanji Zelenskij je demantirao tvrdnje da Kolomojski ima utjecaj na njegovu odluku da se kandidira za predsjednika, no u prilog tome mu ne ide njegova ranija izjava da sve televizijske kuće u Ukrajini kontroliraju oligarsi, zbog čega su se i pojavile spekulacije o njegovim vezama s Kolomojskim.

"Uspio je jer je privukao birače koji ne vjeruju političarima"

Također, Zelenskij nije jedini komičar koji se odlučio baviti politikom. Prije njega su to učinili Jimmy Morales, aktualni predsjednik Gvatemale, Beppe Grillo, začetnik pokreta Pet zvijezda koji je prerastao u stranku i koji je dio vladajuće većine u Italiji te Marijan Šarec, aktualni slovenski premijer koji je svojedobno imitirao političare poput Janeza Drnovšeka ili Janeza Janše.

Koja je onda tajna uspjeha 41-godišnjeg komičara? Ako se pita kijevskog analitičar Viktora Zamaytina, objašnjenje je i više nego jednostavno: "Zelenskij je uspio jer je privukao biračko tijelo koje ne vjeruje trenutnim političkim figurama na sceni."

Ukrajina

predsjednički izbori

Vladimir Zelenskij

Julija Timošenko

Petro Porošenko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter