balkan pod opsadom, je li i hrvatska?

Komarci se probudili, najgore tek slijedi: U srpnju stiže najopasniji val virusa Zapadnog Nila, denga groznice i malarije


Daniel Radman
10.06.2019.19:00
Komarci se probudili, najgore tek slijedi: U srpnju stiže najopasniji val virusa Zapadnog Nila, denga groznice i malarije
Damir Glibusic / CROPIX

sažeto

Klimatski uvjeti komarcima napokon idu u prilog, a to što u Europi ove godine nije zabilježen ni jedan slučaj ovih bolesti ne znači da možemo biti opušteni


Daniel Radman
10.06.2019.19:00

Dosadne aveti zvani komarci izmigoljili su iz svoji nastambi. Zadnjih dana, pogotovo ako ste u blizini vodenih površina kao stvorenih za njihovo razmnožavanje, nemoguće ih izbjeći. Njihova aktivnost ove godine, otkriva nam dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nešto kasni, očekuje se da će ih biti manje nego lani, no ne treba ih podcijeniti.

Najgore tek slijedi

Ilustracija / Vlado Kos / CROPIX

O tome govore i vijesti pristigle iz susjedstva. Epidemiolozi u Srbiji upozoravaju da ono najgore tek slijedi. Kažu, epidemija virusa Zapadnog Nila ili denga groznice mogla bi uslijediti tijekom srpnja. Klimatski uvjeti komarcima napokon idu u prilog, a to što u Europi ove godine nije zabilježen ni jedan slučaj ovih bolesti ne znači da možemo biti opušteni.

ZAGREBAČKI PODUZETNIK OBOLIO OD VIRUSA ZAPADNOG NILA "Mislio sam da je gripa, a onda je krenula strašna malaksalost, hitna me odvezla u bolnicu u teškom stanju"

Također, vijesti iz nešto dalje Grčke govore nam o mogućoj pojavi malarije. Britansko veleposlanstvo svojim je turistima uputilo i upozorenje te vrste ukoliko će ovi za svoj odmor odabrati krajnji jug balkanskog poluotoka.

Na istom tragu su ovogodišnji zaključci konferenciji Europskog kongresa kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti koja je nedvosmisleno zaključila: globalno zatopljenje stvorilo je uvjete u kojima su se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti počeli nekontrolirano razmnožavati i zauzimati nova područja diljem Europe. Zato se i događa ono što je prije dva-tri desetljeća bilo posve nezamislivo: denga groznica zabilježena je u Francuskoj i Hrvatskoj, malarija u Grčkoj, a groznica Zapadnog Nila u čitavoj jugoistočnoj Europi.

U Srbiji je, ipak, nešto gore

Ilustracija / Miso Lisanin / CROPIX

"S obzirom da smo isti klimatski pojas, sličan je rizik kao u Srbiji, s tim da treba naglasiti da su oni zadnjih godinama imali veći broj oboljelih od groznice Zapadnog Nila", odgovara dr. Pem Novosel na upit prijeti li nam isto kako upozoravaju njezine kolege.

"Aktivnost komaraca započela je tek zadnjih dana, imali smo sreću što je praktički do neki dan, uz one obilne padaline, bilo vrlo hladno. To je bilo prilično nepovoljno za komarce, u ovo doba godine prethodnih sezona njihova je brojnost bila puno veća, a time i njihovo molestirajuće napasno djelovanje, odnosno mogućnost prijenosa bolesti", pojašnjava nam.

"Sve skupa nam je nešto povoljnija situacija, no tek sad su stigle visoke temperature, a s njima i uvjeti za njihovo množenje i početak aktivnosti. Neminovno je da će doći do povećanja aktivnosti komaraca, a što nas očekuje ovisit će o uvjetima idućih tjedana. Sve u svemu, rizik je manji, situacija povoljnija, ali nikad ne možete znati što nam slijedi", oprezna je u prognozama.

Zašto je stigla malarija?

Kad je riječ o širenju do jučer tropskih bolesti, prije svega malarije u Grčkoj, Pem Novosel kaže da je to realnost unatrag zadnjih deset godina i da je na osnovi tih iskustava reagiralo i britansko veleposlanstvo kad je riječ o upozorenju za njihove turiste u Grčkoj.

"Tada je došlo do importiranja virusa malarije, potom i širenja bolesti u nekim njihovim pokrajinama. Mjerama suzbijanja uspjeli su zaustaviti širenje, pa u tom kontekstu vjerujem da je preporuka britanskog veleposlanstva preventivna."

Što mi možemo učiniti?

Vlado Kos / CROPIX

Upravo na preventivi možemo smanjiti šanse za širenje bolesti, a nekoliko savjeta – ono što svi možemo poduzeti - nikako nisu na odmet.

"Osnovna mjera zaštite je korištenje repelenata, zatim slijedi nošenje prozračne odjeće koja pokriva što veći dio tijela. Ukoliko je moguće, treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme kad su komarci najaktivniji, dakle u sumrak i ranu zoru."

Osim 'preventive tijela', treba raditi i na suzbijanju uvjeta za razmnožavanje komaraca, a i u tome svi možemo pridonijeti.

"Oni građani koji imaju vrtove trebaju svakako pripaziti da ne ostavljaju kante ili spremnike bez poklopca. Dakle, takva mjesta na kojima se skuplja voda obvezno treba pokriti, ili čvrstim poklopcima, ili barem najlonima, kako bi se onemogućilo njihovo razmnožavanje. No, isto tako treba upozoriti i one koji imaju cvijeće na terasama ili balkonima. Plitice treba barem jednom tjedno izliti i promijeniti vodu jer razvojni ciklus komaraca traje sedam do deset dana, pa bi redovno izlijevanje vode spriječilo njihovo umnažanje u našem okolišu."

komarci

virus Zapadnog Nila

denga groznica

malarija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter