nisu se mogli razmnožavati, a opet brojčano rasli

Kolonija mrava kanibala pobjegla je iz sovjetskog bunkera, znanstvenici ostali u čudu kada su otkrili kako su preživjeli


100posto
09.11.2019.10:00
Kolonija mrava kanibala pobjegla je iz sovjetskog bunkera, znanstvenici ostali u čudu kada su otkrili kako su preživjeli
Profimedia

sažeto

Pronašli su koloniju koja se sastojala samo od mrava radnika koji se nisu mogli razmnožavati, a ipak su brojčano rasli


100posto
09.11.2019.10:00

Kolonija od milijun mrava kanibala zarobljena u nuklearnom bunkeru u Poljskoj pobjegla je iz 'zatočeništva', kažu poljski znanstvenici koji su ih godinama proučavali i došli do zaista zanimljivih otkrića.

Zatočeni mravi nisu imali izvor hrane, a svejedno su preživjeli

Mravi nisu imali izvor hrane, a prvi su put otkriveni 2013. godine kada je utvrđeno da se njihova kolonija sastojala samo od mrava radnika, što znači da se nisu mogli razmnožavati. Stoga je posebno zanimljiv podatak da su u međuvremenu brojčano narasli, piše Newsweek.

U studiji objavljenoj u časopisu Hymenoptera Research znanstvenici su objavili zaključke nastale temeljem proučavanja kolonije i utvrdili da su isprva u bunkeru postojale dvije kolonije, jedna koja se formirala oko kraljice, te kasnije druga u kojoj su dominirali mravi radnici koji se nisu mogli razmnožavati. Prva kolonija nastanila se u ventilacijskoj cijevi, a dio mrava te kolonije često je kroz istu cijev izlazio po hranu. No, mravi radnici prve kolonije nisu uvijek sigurno izašli iz ventilacijske cijevi. Nekada bi pali u mračni i tamni bunker ispod nje, te je od njih nastala druga kolonija sačinjena isključivo od mrava radnika, odnosno, oni koji su preživjeli pad formirali su vlastitu koloniju koja je nastavila rasti jer su mravi neprekidno padali kroz otvorenu cijev kad god je glavna kolonija bila aktivna.

Testirali hoće li napustiti bunker ako im se pruži prilika i došli do zanimljivih otkrića

Istraživači su željeli provjeriti hoće li mravi napustiti svoj dom ako im se pruži prilika, te su im instalirali 'put za bijeg' iz bunkera u kojem je nekada skladišteno oružje. Nakon što su se znanstvenici vratili dvije godine kasnije, otkrili su da je kolonija još uvijek tamo, no da se ona vratila na prvotno mjesto u ventilacijskoj cijevi, te su tamo ujedinjeni s izvornom kolonijom.

Proučavajući ostatke mrtvih mrava koji su se još nalazili na podu bunkera na njihovim su tijelima pronašli tragove ugriza, što je bio dokaz da su jeli jedni druge kako bi preživjeli. To je otkriće bilo značajno s obzirom na to da kukci poput mrava inače ne proždiru članove svoje kolonije, kažu autori studije. Kanibalizam se obično javlja kada su kolonije mrava međusobno sukobljene. Istraživači kažu kako je primjer ove kanibalske kolonije pokazao do koje su mjere spremni ići kako bi se održali.

Profimedia

bijeg

preživljavanje

mravi

kolonija

bunker

newsletter

Prijavite se na Newsletter