anketa: koliko si kuna imao '91.?

Kolinda se prisjetila svoje plaće iz 1991., kaže da je tada zadnji puta zarađivala 3000 kuna. Danas je 2018., a mnogi Hrvati i dalje zarađuju toliko


Mia Peretić
07.11.2018.16:00
Kolinda se prisjetila svoje plaće iz 1991., kaže da je tada zadnji puta zarađivala 3000 kuna. Danas je 2018., a mnogi Hrvati i dalje zarađuju toliko
Matija Djanjesic / CROPIX

sažeto

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je govorila o stanju hrvatskog gospodarstva, a prisjetila se i detalja iz vlastite prošlosti


Mia Peretić
07.11.2018.16:00

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na 26. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista govorila o stanju hrvatskog gospodarstva, te iskoristila priliku da naglasi čime je zadovoljna, a čime baš i ne. Tako je izrazila zadovoljstvo pozitivnim pomacima u kontekstu povećanja gospodarskog rasta, smanjenjem nezaposlenosti, dovođenjem u red sustava javnih financija, no opomenula je i kako nam, iako zadovoljavajući, ovi podaci ne smiju dopustiti da spavamo na lovorikama. 

Pohvale Mariću i Paviću

Nahvalila je ministra financija Zdravka Marića i njegova postignuća na području porezne reforme, jer je, kaže predsjednica, ukupnim poreznim rasterećenjem od 6,3 milijardi kuna hrvatsko gospodarstvo dobilo znatan impuls, koji bi trebao rezultirati još većim gospodarskim rastom.

Pohvalila je i ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića zbog njegovih napora koji „idu u smjeru održivosti mirovinskog sustava” koji je " u postojećim okolnostima neodrživ i predstavlja najveći fiskalni rizik za državu”. 

Nedostaje nam jasna vizija i strategija razvoja

Da ne bi bilo samo da Grabar Kitarović hvali Plenkovićevu Vladu, nije propustila spomenuti da se, prema posljednjem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o globalnoj konkurentnosti, te izvješću Svjetske banke Doing Business, ključni problemi nalaze u slabosti institucija i niskoj razini produktivnosti državne administracije, sporom i tromom pravosudnom sustavu i lošem poslovnom okruženju.

Najvećim problemom hrvatskog gospodarstva smatra „nedostatak jasne vizije i strategije razvoja” te kaže kako se „moramo odlučiti što želimo prezentirati i čime se želimo dugoročno pozicionirati na europskom i svjetskom tržištu”.

Koliko je Kolinda zarađivala 1991. godine?

U jednom se trenuku Grabar Kitarović sjetila i svoje plaće iz 1991. godine koja je, kako prenosi novinar N1, tada iznosila samo 3000 kuna. 

Nažalost, bez obzira što mnogi obrazovani mladi ljudi svoj posao i egzistenciju pokušavaju osigurati i putem mjera za poticanje zapošljavanja, koje su svojevremeno iznosile samo 1600 kuna, činjenica je da je danas 2018. godina, a mnogi Hrvati s godinama i godinama radnog staža i dalje zarađuju predsjedničinu početnu plaću.

Zanimljivo je napomenuti da je kuna stavljena u opticaj 1994., no za pretpostaviti je da je predsjednica brzinski preračunala dinare u današnje kune. 

Što nije promaklo ni drugim Twitterašima.

Kolinda Grabar Kitarović

plaća

ekonomija

kritike

1991.

pohvale

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter