Želi pomladiti vojni vrh

Kolinda Grabar-Kitarović u mirovinu šalje većinu zapovjednika Hrvatske vojske


Tomislav Kukec
09.05.2017.14:10
Kolinda Grabar-Kitarović u mirovinu šalje većinu zapovjednika Hrvatske vojske
Cropix

sažeto

Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga želi pomladiti zapovjedni kadar u HV-u


Tomislav Kukec
09.05.2017.14:10

Krajem ove godine, u skladu s odlukom predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, u mirovinu odlazi većina zapovjednika grana Oružanih snaga RH, priopćili su iz Ministarstva obrane. 

"U skladu sa odlukom Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova doći će do planirane tranzicije i pomlađivanja sustava Oružanih snaga RH novim zapovjednim kadrom, školovanim u inozemstvu i s iskustvom iz Domovinskog rata. Konkretno, u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, umirovljen će biti zapovjednik general pukovnik Mate Ostović, a tu dužnost preuzet će brigadni general Siniša Jurković, sadašnji načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a. Dužnost načelnika stožera i zamjenika zapovjednika preuzet će brigadni general Boris Šerić, koji je trenutno na školovanju u SAD-u", kažu u MORH-u. 

U mirovinu odlazi i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplostva i protuzračne obrane, brigadni general Miroslav Kovač, a naslijedit će ga njegov dosadašnji zamjenik brigadir Mato Mikić- 

General pukovnika Slavka Barića na dužnosti zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", koji također odlazi u mirovinu, zamijenit će general bojnik Mate Pađen, trenutno vojni predstavnik RH u NATO i EU.Žel

Dužnost vojnog predstavnika RH u NATO i EU u Bruxellesu preuzet će kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, a kapetan bojnog broda Ivo Raffanellil, trenutni zapovjednik Obalne straže RH preuzet će zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice. 

Također, 31. prosinca 2017. umirovit će se i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera OS RH general bojnik Vlado Šindler i načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH komodor Marileo Staničić, javljaju iz MORH-a. 

U ministarstvu napominju kako su odluku o umirovljenju zapovjednika donijeli, osim predsjednice Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

vojska

MORH

Kolinda Grabar-Kitarović

hrvatska vojska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter