NE LAŽE SE SAMO O 'ONIM' CENTIMETRIMA

Koliko su visoki političari: neki čak nose cipele na petu, drugi friziraju kosu da 'dodaju' još koji centimetar


Mia Peretić
30.04.2018.17:00
Koliko su visoki političari: neki čak nose cipele na petu, drugi friziraju kosu da 'dodaju' još koji centimetar
Reuters/Facebook/Peđa Grbin

sažeto

Činjenica je da mnogi muškarci najčešće ne lažu samo o 'onim' centimetrima, već i o svojoj visini


Mia Peretić
30.04.2018.17:00

Još otkad se Napoleon Bonaparte zaratio s čitavom Europom, proširio se mit da su niži muškarci agresivniji, a austrijski psiholog Alfred Adler tvrdio je da kod nižih muškaraca postoji Napeolenov kompleks kada manjak centimetara kompenziraju povećanom agresivnošću i željom za moći. 

Iako neki znanstvenici tvrde da ne postoji povezanost između niskih muškaraca i agresivnosti, činjenica jest da je kod njih upravo visina uzrok brojnih nesigurnosti, stoga mnogi muškarci najčešće ne lažu samo o 'onim' centimetrima, već i o svojoj visini. 

Tako se prilikom povijesnog susreta lidera dviju Koreja moglo primjetiti da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poprilično niži od južnokorejskog kolege Moon Jae-Ina.

Iako se u službenim podacima tvrdilo da dragi vođa ima 170 cm, zapravo ima pet centimetara manje. Mediji su vrlo brzo objavili da je predsjednik Južne Koreje visok 167 cm, što znači da je Kim Jong-un mogao imati najviše 165 cm visine.

Reuters

No, sjevernokorejski diktator nije jedini koji 'frizira' podatke o svojoj visini. 

Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy također je bio jedan od nižih sa svojih 165 cm. To je posebno dolazilo do izražaja kada bi kraj njega stajala bivša manekenka i supruga Carla Bruni, viša barem desetak centimetara, a koja je u njegovom društvu uvijek nosila balerinke. 

Sarkozy je ulagao puno truda da u javnosti 'zakamuflira' svoju visinu. Tako je, osim što je nosio povišene cipele, imao i krajnje bizaran zahtjev. Kada je u tvornici automobilskih dijelova držao govor koji se prenosio na televiziji, događaju su, od čitavog tvorničkog osoblja, mogli prisustvovati samo radnici niži od njega. 

Reuters

I bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je tijekom kampanje nosio muške cipele s višom petom pa su ga mediji često ismijavali da nosi štikle. Njegovih 165 cm visine bila je česta tema:

"Stalno me nazivaju patuljkom, no viši sam i od Putina i od Sarkozya. I što ako nosim povišene cipele, zar ih ne nose svi?", pravdao se Berlusconi.

Niti 'ruski car' Vladimir Putin ne može se podičiti naročitom centimetražom, visok je svega 170 cm, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pet je centimetara viši od Putina.

Osim nošenja cipela s visokim potpeticama, 'mali' političari pribjegavaju i drugim trikovima koji ih čine višima nego što jesu. Neki feniraju frizuru tako da 'dobiju' još koji centimetar, neki stoje što bliže kameri, a oni koji mogu, tjeraju fotografe da kleknu prilikom snimanja.

Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump možda laže o aferama s pornoglumicama ili nekim drugim centimetrima, no što se visine tiče, sa 191 cm je drugi među svim američkim predsjednicima u povijesti. Od njega je jedino viši bio Abraham Lincoln sa 193 cm.

Što se hrvatskih političara tiče, premijer Andrej Plenković se može pohvaliti sa 191 cm, šef oporbe Davor Bernardić sa 195 cm, ali je uvjerljivo najviši SDP-ovac Peđa Grbin sa čak 2,1 metar.

Screenshot/Facebook/Peđa Grbin

Donald Trump

Sjeverna Koreja

Francuska

političari

Plenković

Južna Koreja

Macron

Peđa Grbin

visina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter