Opasno šmrkanje sve popularnije

Koliko se dugo može detektirati kokainski trag u testovima na drogu?


100posto
02.11.2018.18:00
Koliko se dugo može detektirati kokainski trag u testovima na drogu?
iStock

sažeto

Jedan šmrk male količine kokaina može iz tijela nestati u roku nekoliko sati


100posto
02.11.2018.18:00

Kokain je droga koju sve više ljudi koristi u Zagrebu. Analiza slivnih voda pokazala je da je dnevna potrošnja kokaina hrvatskoj metropoli u posljednjih godinu dana porasla je sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika. Ta teška droga nije legalna, a za one koje zanima koliko dugo ostaje u organizmu - odgovor je - ovisi na koji način se testira.

Standardni test u kojem se pregledava urin ili slina pokazuje prisutnost te droge vrlo kratko nakon konzumacije. Kokain se izbacuje iz tijela urinom i već bi kroz 12 sati mogao potpuno nestati, to pogotovo vrijedi za ljude koji ga ne koriste često. Jedan šmrk male količine kokaina može iz tijela nestati u roku nekoliko sati, do 12 sai za sve količine koje su manje od pola grama.

Ne taloži se u mastima

Za razliku od kanabisa kokain se ne topi u mastima, to znači da ne ostaje u tjelesnim stanicama nakon konzumacije. Testovi preko urina i sline zapravo traže kokainske metabolite, molekule koje tijelo proizvodi kada prerađuje drogu. Oni se iz organizma ispiru vrlo brzo piše Tonic. Za razliku od kanabisa koji u tijelu može ostati tri do četiri dana ako ste povremeni pušač, a čak tri do šest tjedana ako ste redoviti konzument trave.

Za većinu korisnika treba jedan do dva dana da se kokainu ne može ući u trag u organizmu. Bez obzira kako se unese - intravenozno, šmrkanjem ili pušenjem cracka. Što brže droga uđe u krvotok, brže će napustiti tijelo. Ako i nakon sedam dana od konzumacije postoji još metabolita u tijelu, to znači da vjerojatno nešto nije u redu s bubrezima.

Iz kose izlazi jedino rezanjem

Testiranje kose nije baš uobičajeno, u poslovnom svijetu koriste ga poslodavci u industrijama koje imaju visoke sigurnosne mjere - poput nafte, plina i prijevoza.

Kako kokain putuje tijelom, njegovi tragove miješaju se s procesima u folikulama zaduženima za rast kose (kao i opijati, met, ekstazi, marihuana i druge droge). Ne postoji rok za izbacivanje kokaina iz kose, ostaju tamo dok je ne odrežete.

kokain

kanabis

THC

testiranje na drogu

newsletter

Prijavite se na Newsletter