Preminuo Denis Kuljiš

Kolege i suradnici sjećaju se legendarnog novinara: 'Otišao je Denis. Neponovljiv i jedinstven. Počivaj u miru, dragi Denise'


100posto
18.08.2019.11:00
Kolege i suradnici sjećaju se legendarnog novinara: 'Otišao je Denis. Neponovljiv i jedinstven. Počivaj u miru, dragi Denise'
YouTube / Šime Šokota / Cropix

sažeto

Jedan od najistaknutijih novinara i urednika u Hrvatskoj umro je u dobi od 68 godina


100posto
18.08.2019.11:00

U Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti, u dobi od 68 godina preminuo Denis Kuljiš, jedan od najutjecajnijih i najvažnijih novinara i urednika od osamostaljenja Hrvatske.

Novinar i urednik s bogatom karijerom

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom. Od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući 

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio. Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Istaknuti publicist

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Kuljiš se bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak "Majmuna, gangstera, i heroja" s dodatnim opisima "geniji, lupeži i papci".

Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo "Ad hominem". Izletom u prozu smatrao je svoj politički roman Hrvatski bog Merkur, tiskan u deset tisuća primjeraka.

U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

Iza Denisa Kuljiša ostaju njegova supruga i dvoje djece.

Kolege i suradnici sjećaju se legendarnog novinara

Od kada je objavljena vijest o njegovoj smrti, brojni kolege i suradnici objavljuju izraze sućuti i sjećanja na legendarnog novinara.

smrt

novinar

Denis Kuljiš

urednik

newsletter

Prijavite se na Newsletter