video: 20 tona 'dre*a' ispred macronove stranke

Koja je to odluka toliko razljutila francuske poljoprivrednike da su odlučili bacati stajsko gnojivo, ispisivati grafite i demolirati kancelarije


100posto
02.08.2019.16:00
Koja je to odluka toliko razljutila francuske poljoprivrednike da su odlučili bacati stajsko gnojivo, ispisivati grafite i demolirati kancelarije
Reuters

sažeto

Francuski parlament prošlog je tjedna ratificirao sporazum, koji smanjuje carine i povećava pristup ključnim proizvodima


100posto
02.08.2019.16:00

Francuske poljoprivrednike jako je razljutila odluka francuskog predsjednika koji je potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom te su svoj revolt odlučili vrlo jasno pokazati. Tako su bacali stajsko gnojivo, ispisivali  grafite i na druge načine demolirali kancelarije poslanika stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Protesti su bili usmjereni na 15 poslanika tijekom proteklih tjedan dana, od Burgundije na jugozapadu do područja Pariza.

Samoubilačka odluka za poljoprivrednike

Najnoviji protest zabilježen je na jugu u Toulouseu tijekom noći, kada je poljoprivredni sindikat FDSEA izbacio 20 tona stajskog gnojiva ispred kancelarije Macronove stranke Republika u pokretu. Ubrzo nakon tog čina stranka je osudila vandalizam.

Predstavnici FDSEA-e poručili su da je sporazum Europske unije s Kanadom "samoubilački za njih poljoprivrednike i da će se spustiti sve norme kvalitete''. Francuski parlament prošlog je tjedna ratificirao sporazum, koji smanjuje carine i povećava pristup ključnim proizvodima.

Prosvjedi zbog medvjeda

Francuski poljoprivrednici poznati su po tome što vrlo jasno pokazuju nezadovoljstvo odlukama vlade. Tako su prošle godine organizirali prosvjed zbog ponovnog uvođenja dvaju medvjeda u selo. Francuski ministar okoliša tako je krajem ožujka prošle godine  priopćio kako želi da dvije ženke medvjeda budu puštene u Pirenej-Atlantiques kako bi osigurale održivost vrste.

No, sindikata poljoprivrednika FDSEA rekla je kako je taj potez "posve neizveden sa stvarnošću". Oko 1200 prosvjednika tada se okupilo na prosvjedu nezadovljni tom odlukom, poručujući da više od 600 životinja, uglavnom ovaca, ubijeno je 2017. godine medvjedima.

Francuska

prosvjed

Kanada

poljoprivrednici

stajsko gnojivo

newsletter

Prijavite se na Newsletter