Nova drama u najelitnijem pješčaniku

Koga briga za Agrokor, mirovine i bijelu kugu, predsjednica i premijer ne mogu se dogovoriti tko će na tekmu


Robin Mikulić
05.07.2018.17:00
Koga briga za Agrokor, mirovine i bijelu kugu, predsjednica i premijer ne mogu se dogovoriti tko će na tekmu

sažeto

Na pomolu je novi oblik hibridnog rata, brdo protiv brda, ali su premijer i predsjednica ovaj put navukli rukavice pa se više ne sramote javno izjavama o tome čiji je veći. Utjecaj, naravno


Robin Mikulić
05.07.2018.17:00

Između Pantovčaka i Banskih dvora u tijeku je upravo nova drama. Ne svađaju se premijer i predsjednica trenutačno o tome koliko će hrvatski porezni obveznici izgubiti milijunskim tužbama koje se očekuju zbog netom postignute nagodbe o Agrokoru niti pak debatiraju o milijunima budućih penzionera koji će ostati bez svoje ušteđevine koju su godinama po službenoj dužnosti htjeli, ne htjeli ulagali u drugi mirovinski stup.

Zamislite, ne svađaju se oni niti o omiljenoj im temi demografske katastrofe koja u apokaliptičnim razmjerima prijeti Hrvatskoj. Ne. Oni se gorljivo svađaju o tome tko će od njih u subotu na tekmu Hrvatska-Rusija. U rukavicama, doduše, budući da su nas zasad izbjegle hit-izjave o Africi ili novi kratkometražni dokumentarni filmovi najvišeg umjetničkog dosega.

Možda to ne treba nikoga osobito čuditi. Ipak se posljednjih tjedana čitaju samo tekstovi koji Lijepu našu glorificiraju kao najjaču nogometno-navijačku naciju na svijetu. Zaboga, nije ta groznica zaobišla čak niti mene zakletog antifana kako bi onda zaobišla prave Hrvate. Navijao sam, pljeskao i plakao s ostatkom nacije. Sva sreća što svako toliko nadođe period poput ovog pa nas sve napadne kolektivna amnezija. Sreća za političare, manje za nas – barem dugoročno. No, tko od nas koji smo zaglavili ovdje razmišlja dugoročno kad su nam u zvijezde upisani samo dugovi koje nećemo nikad otplatiti.

Tko će ostati sjediti na klupi

Uglavnom, ovaj je novi oblik hibridnog rata koji je zavladao između dva najpoznatija brežuljka u Hrvatskoj došao do neočekivanog obrata. Ne prepucavaju se naši najviši dužnosnici više javno o tome tko je od njih važniji, već to ovaj put rješavaju fino, u pravom navijačkom duhu. Ostao im je još od Olimpijade.

Gospođa Kolinda Grabar Kitarović objavljuje kako će u Rusiju zahvaljujući staroj pozivnici koju je dobila još kad je prošle godine bila u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji. Vjerojatno se strmoglavila u minus kad je prošli put o svom trošku poput prave žene iz naroda vatreno bodrila dečke s tribina pa ta opcija više za nju ne postoji.

Screenshot HRT

Premijera nam pak jadnog nisu niti službeno pozvali iako protokol zahtijeva drugačije. Putin je, naime, odustao od toga da iz svečane lože uživo prati utakmicu, boji se valjda da kamere ne zabilježe trenutak nepažnje koji bi mu se mogao obiti o glavu jednako kao što je onaj nenajavljeni posjet predsjednice svlačionici našoj vrhovnoj zapovjednici ostavio gorak okus u ustima.

On je umjesto toga na tekmu poslao svog zamjenika, premijera Medveda. Red bi nalagao da mu društvo u loži pravi njemu po funkciji ravan hrvatski dužnosnik, ali Zagrebu su umjesto pozivnice iz Rusije s ljubavlju poslali rukavicu. Priča se da se Plenković Putinu previše ne mili, radikalni su mu njegovi stavovi o tome kako kazniti državu koja je ilegalno zaposjela dobar falat druge države pritom izazvavši građanski rat.

Tko će koga

Da stvar u našem najelitnijem pješčaniku bude gora, čini se da je predsjednica kao prava igračica pogazila dogovor s premijerom kojem je još ranije obećala da će mu dati tekmu s Rusijom, ako on njoj prepusti tribine na tekmi s Danskom. Premijer je na kraju iz duela išetao uzdignute glave povukavši se dostojanstveno viješću da ipak mora prisustvovati nekom neodgodivom sastanku u Bugarskoj. Pitamo se je li to napravio zbog toga što predsjednica još uvijek računa na stari poziv pa se naš premijer kao pravi zluradi fakin nada da ona nikad neće dospjeti do njezinog sandučića.

A možda se samo boji novih problema sa Srbijom do kojih bi zasigurno moglo doći budući da će i srpski predsjednik, također po službenom pozivu, bodriti naše protivnike iz službene lože. Izgleda da naša predsjednica ne pati od tog straha iako su nam bilateralni odnosi s našim najvećim susjedima u najgorem stanju još od 90-ih. Znamo da se nada da će barem nakratko uspjeti ukrasti uho ruskom premijeru, ali se nadamo da će se u subotu okružiti sposobnim savjetnicima koji će je ovaj put spriječiti od nepromišljenih zalijetanja na skliske terene jer bi posljedice ovaj put, budući da će se i Vučić rame uz rame našoj predsjednici boriti za pažnju drugog po veličini Rusa, mogle biti mnogo strašnije od online grupi podrška Jakovu.

Bez obzira tko od njih otišao ovaj put, zanimljivo će ipak čekati hoćemo li se plasirati u finale budući da čitava vojske ljudi iz svlačionice i izvan nje najavljuje svoje obnaživanje obistini li se taj nedosanjani hrvatski san. Tko zna s kakvim će nas snimkama politički vrh tada obradovati! Klikanost je uvijek dobra stvar, barem za nas. To kako svijet gleda na naš politički vrtić njima je oduvijek bilo manje važno.

Andrej Plenković

Kolinda Grabar Kitarović

Vladimir Putin

tekma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter