ludost nema granica

Kod nas djeci predaju profesori s lažnim diplomama, ali ovaj pilot koji je 20 godina upravljao avionima pokazao je da može i gore


Matej Devčić
03.03.2019.17:00
Kod nas djeci predaju profesori s lažnim diplomama, ali ovaj pilot koji je 20 godina upravljao avionima pokazao je da može i gore
Screenshot YouTube

sažeto

Nakon što je postalo očigledno da bi njegova licenca mogla biti krivotvorena, dao je otkaz


Matej Devčić
03.03.2019.17:00

Lažni pilot koji je upravljao avionima više od 20 godina otkriven je nakon "incidenta" u švicarskom zračnom prostoru kada je avion kojim je pilotirao letio vrlo neuobičajeno.

Naime, Willima Chandler godinama je radio za Južnoafričku avio kompaniju koja mu je tek sada ukinula licencu koja je, kako je pokazala istraga, bila krivotvorena.

Odbio unapređenje jer bi ga se otkrilo

Chandler je otkriven nakon što je pokrenuta istraga zbog leta od Tamba do Frankfurta. "Događale su se čudne kretnje zrakoplova u zraku, nikome nije bilo jasno što se događa", kazao je za Mail & Guardian izvor iz avio kompanije.

Profimedia

Nekoliko izvora također je kazalo da je Chandler navodno odbio unapređenje u kapetana jer bi to zahtjevalo da ponovno preda dokumentaciju, a to bi, kako smatraju upućeni, trebalo samo po sebi izazvati sumnju.

Chandler je 1994. godine počeo raditi u kompaniji kao zrakoplovni inženjer, a njegove kolege koje su zaposelni kao piloti u isto vrijeme, 2005. godine su dobili kapetanski čin, dok je on ostalo kopilolt. Nakon što je postalo očigledno da bi njegova licenca mogla biti krivotvorena, Chandler je dao otkaz.

avion

lažni pilot

licenca

južnoafrička kompanija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter