Oni se spremaju na najgore

Klimatska apokalipsa dolazi pokazala je studija američke vojske, objavili su najgore scenarije koji će pogoditi zemlju


100posto
27.10.2019.09:00
Klimatska apokalipsa dolazi pokazala je studija američke vojske, objavili su najgore scenarije koji će pogoditi zemlju
Reuters

sažeto

Dok industrija SAD-a ignorira klimatske promjene, vojska se sprema za akciju


100posto
27.10.2019.09:00

Američka vojska izuzetno je svjesna onog što njihova industrija ignorira. Novo izvješće vojske SAD-a predviđa sumornu budućnost zbog klimatskih promjena, doći će do nestašice struje i vode, velikih migracija izbjeglica. Također, doći će do većih mogućnosti za iskorištavanje prirodnih resursa i intervencije na Arktiku.

Iza dosadnog naslova "Posljedice klimatskih promjena za američku vojsku" krije se izvještaj tima znanstvenika koji na 52 stranice iznosi apokaliptične scenarije: sukob zbog stotina milijuna ljudi koji su izbjegli i raseljeni iz svojih domova zbog porasta razine mora. Predviđaju i kolaps američke elektroenergetske mreže i prometa kao i nesposobnost same vojske da osigura vodu za svoje trupe, bili bi samo dio tog izvještaja.

U tom slučaju predviđaju i veću ulogu koju vojska može imati u ublažavanju učinaka ovih promjena unutar SAD-a kao i intervencije oko katastrofičnih posljedica u inozemstvu.

iStock

Ipak nije sve tako sivo, kad ima minerala

Izvještaj je u svibnju naručio tadašnji načelnik stožera vojske Mark Milley, koji je od tada unaprijeđen, piše RT.

Jedna od kratkoročnih apokaliptičnih scenarija navedenih u izvještaju je kolaps američke mreže napajanja električnom energijom u narednih 20 godina. Zbog čega će zemlja ostati bez hlađenja, pročišćenja vode, svjetla, grijanja, klimatizacije, komunikacija, javnog prijevoza, distribucije goriva, odnosno gotovo svega što tehnološka civilizacija zahtijeva.

Nije ugrožena samo distribucija, nego i proizvodnja električne energije. Od 99 nuklearnih reaktora koji rade na tlu SAD-a, koji proizvode gotovo 20 posto struje u zemlji, 60 posto njih se nalazi u regijama za koje se predviđa "jedna ili više klimatskih prijetnji". Tu je riječ o porastu razine mora, jakih oluja i nedostatku vode.

No, snalažljivi Amerikanci i u ovakvom scenariju katastrofe, pronašli su kako namlatiti lovu - Arktik! U tom slučaju bit će otopljen njegov vječni led, a mineralima bogate rude samo će čekati da ih se iskoristi.

SAD

vojska

klimatske promjene

newsletter

Prijavite se na Newsletter