Njegov Franjo oduševio je Hrvatsku

Kipar Nikola Vudrag za 100posto: 'Ako je spomenik gol, ne trebaju mu naočale, ako je odjeven koja je razlika između kaputa i naočala?'


Valerija Bebek
15.12.2018.19:00
Kipar Nikola Vudrag za 100posto: 'Ako je spomenik gol, ne trebaju mu naočale, ako je odjeven koja je razlika između kaputa i naočala?'
Instagram / Facebook Vudrag

sažeto

Razgovarali smo s nadarenim mladim kiparom čije je riješenje za spomenik Franji Tuđmanu oduševilo zemlju


Valerija Bebek
15.12.2018.19:00

Još kao student na akademiji prijavio se na natječaj i poslao svoju viziju spomenika Franji Tuđmanu. Nakon što je javnosti otkriveno odabrano rješenje i izgled spomenika nema tko nije izrazio svoje mišljenje o djelu kipara Kuzme Kovačića. Čak je i Tuđmanov sin Stjepan rekao 'To nije moj tata'. U neformalnom razgovoru s Vudragom, nasmijao se i rekao da se slaže sa Stjepanom Tuđmanom, ali odmah je dodao kako kolegu Kovačića cijeni. Nikola Vudrag, mladi kipar, mlad je samo po godini rođenja (1989.). Njegovi radovi su zreli, hvaljeni i kod nas i u inozemstvu. Trenutno je preko glave u poslu jer završava nov projekt za Pariz, a njegov 12-metarski spomenik Tesli putuje u Budimpeštu te je istup o Tuđmanu na društvenim mrežama, sasvim slučajno postao viralan. To mu nije bila namjera. No kako je rekao svaka rasprava o umjetnosti je dobrodošla pa je prihvatio ponudu da razgovaramo o njoj.

Na društvenim mrežama povela se velika rasprava o kvaliteti skulptura posvećenih Franji Tuđmanu, pogotovo posljednjoj koja je otkrivena u Zagrebu.

Drago mi je da se vodi rasprava, sa stajališta umjetnika drago mi je da se konačno vodi rasprava prvotno o samoj umjetnosti, nažalost ta rasprava počne i stane samo na javnim spomenicima Dr Franje Tuđmana... 

Facebook Nikola Vudrag

Vi ste se prijavili na taj natječaj kako je to prošlo? Došlo je do promjena lokacija možete li to pojasniti?

Natječaj je bio ako se ne varam prije skoro dvije-tri godine, za lokaciju trga dr. Franje Tuđmana, no poslana dokumentacija nije prošla zbog nekih vjerojatno tehničkih razloga, nisam dobio nikakav odgovor ni odbijenicu tako da ne mogu ništa konkretno reći. Tada sam još bio student na akademiji negdje pred diplomski i poveselio se jer je u natječaju pisalo da se može prijaviti svaki građanin republike Hrvatske, da ne mora biti isključivo završeni akademski kipar. No tu su stale sve povratne informacije i odustao sam od tog projekta do nedavno. Nakon toga donesena je odluka da se spomenik iz vjerujem nekog opravdanog razloga preseli kod fontana, što mi je bilo još ugodnije iznenađenje jer je idejno rješenje koje sam smislio savršeno odgovaralo tom potezu fontana, i to s druge strane, preko puta NSB-a, gdje bi zatvorilo krug te šetnice i spomenik bi stajao kao točka na i. No natječaj se nije ponovio, desilo se samo da je odabrani spomenik preseljen na novu lokaciju.

Prije nekoliko mjeseci poslao sam mail sa obnovljenim i dorađenim projektom dr. Franje Tuđmana, i projekt spomenika Nikoli Tesli u Zagrebu, ali nisam dobio nikakvu povratnu informaciju o primitku dokumentacije, što u potpunosti razmijem s obzirom da je sam grad Zagreb jedna velika sredina i sigurno nisam jedini koji pošalje kakav idejni projekt, tako da nisam ni imao nekih očekivanja.

 
 
 
View this post on Instagram

#toureiffel eiffel tower interior 🖤

A post shared by VUDRAG Art (@vudrag_art) on Oct 21, 2018 at 10:28am PDT

Javnost je zabavljena kometarom Stjepana Tuđmana, da to na križanju Vukovarske i Ulice HBZ nije njegov tata. Vi ste fotografijama svoje skulpture oduševili sve.

Slažem se sa Stjepanom Tuđmanom, ni meni to nije njegov tata, ali se slažem i sa izjavom kipara Kuzme Kovačiča da je to likovno rješenje 'simbola dr. Franje Tuđmana' kako je izjavio u medijima. Poštujem i cijenim rad uvaženog kipara, smatram da ima jedan likovno rijedak, kvalitetan i vrijedan stil rada, 'rukopis' koji spaja i njeguje narativnost sa laganim ekspresionistickim pristupom. No kako ne biram strane držeći do objektivnosti, smatram da baš taj spomenik savršeno odgovara lokaciji u parku dr. Franje Tuđmana za koji je bio i namjenjen, a za fontane nešto sasvim drugačije. S obzirom da je park nazvan po dr. Franji Tuđmanu, skulptura kao statua odgovara stilski i okolini, i visinom i patinom, i izgledom. Fontane su jedan noviji otvoreni prostor, okupljalište mlađih generacija, modernizirane strukture, pa bi jedan više intimistički pristup bio puno adekvatniji, narativnog stila sa konceptom s kojim se mladi mogu povezati, naravno usklađen okolnoj arhitekturi i postojećem spomeniku preko puta.

Koja vam je bila ideja za spomenik?

Spomenik sadrži dvije figure i postament: dr. Franjo Tuđman stoji u laganom naklonu nasuprot djevojčice kao simbolu mladosti i nadolazećih generacija. Franjo Tuđman lagano spuštene glave gleda u djevojčicu predajući joj crvenu kocku  kao simbol predaje nasljeđa i države koju je Franjo Tuđman stvorio ne samo za sebe, već za sve generacije nakon njega. Djevojčica kao simbol mlade Hrvatske, stoji nasuprot, na prstima, seže svojom rukom u kojoj drži bijelu kocku kompozicijski postavljenu diagonalno iznad crvene kocke, asocirajući pritom na sam čin stvaranja nasljeđa i gradnje budućnosti.

Taj spomenik jednim činom ljubavi, dobrote ili žrtve prikazuje sam čin stvaranja Republike Hrvatske, dr. Franju Tuđmana kao prvog predsjednika, ali najbitnije, vidi se ne samo 'tko' , već 'za koga' i 'zbog čega'. Ovaj spomenik kao i svako umjetničko djelo komunicira sa gledaocem, bilo to u pogledu prolaznika koji je preživio domovinski rat misleći pritom 'da, za to sam se borio, za našu djecu', ili mlade osobe koja zna da treba svojoj djeci ostaviti čistu i plemenitu domvinu, sve do suze u oku majke palog branitelja koja drži za ruku svoju unuku gledajuć u spomenik.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu ujedno je spomenik – priča o Republici Hrvatskoj, o inicijativi stvaranja vlastite domovine, razlog, čin, lik i djelo, spomenik svakom branitelju koji je dao život za nju, svakom borcu koji se borio i u politici ili na bojištu, svakoj majci koja je izgubila sina u ratu, svakoj osobi koja je odlučila očuvati ili obraniti svoj dom u državi Hrvatskoj, ali i svakom čovjeku koji je nasljedio taj dom – dom koji zove domovinom.

Facebook Nikola Vudrag

Kakva je vaša vizija spomenika Tuđmanu?

U toj viziji spomenika ne nastoji se postići snaga lika dr. Franje Tuđmana kao vođe, vojskovođe ili predsjednika, prava snaga nalazi se u samom činu žrtve, predaje nasljeđa, vlastite žrtve za one koji dolaze nakon nas, kojima ostavljamo državu kao Dom. Detalj spomenika s kockama također asocira na Hrvatsku samostalnost i gradnju države, u kontekstu: (Psalam 118,22,) 'Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni', no ipak se glavna asocijacija temelji na stvaranju Doma.

Ovo nije spomenik samo dr. Franji Tuđmanu, ovo je spomenik svima koji su podnjeli žrtvu, borili se politički ili na bojištu, dali život da bi generacije nakon njih mogle reći: 'moja Hrvatska, moj dom, moja domovina'. Taj čin, upriličen u ovom idejnom rješenju govori upravo to, priču o nasljeđu, stvaranju doma, gdje svoj puni potencijal upravo dobiva smiješten na za to predviđenoj lokaciji zbog svog intimističke poruke.

Čin stavljanje bijele na crvenu kocku nema samo ulogu 'imitacije' grba ili gradnje budućnosti, već puno dublju poruku, poruku koja jasno pokazuje mladim generacijama da kako su nasljedili državu - tako je moraju i čuvati za generacije koje dolaze i nakon njih. To ukazuje na jednu potrebu osvještenosti za svoju okolinu, trud i angažman mladih 'na kojima svijet ostaje', pogotovo u ovo doba kad mladi odlaze iz države. Sam izgled je u narativnom, realističnom stilu, jer mora bit prepoznatljiv svakom prolazniku, dok se sama likovnost ili 'art' kipara vidi u promišljanju i konceptu. Tematika Tuđmana da bude realističan a suvremen je teška tema za kipare ali iz vlastitog iskustva znam da se može ostvariti ako se u pravilnim omjerima usklade zadani elementi. Poput Rubrikove kocke slažete djelove i usklauđujete dok ne riješite kocku! Samo su u ovom slučaju umjesto boja,  elementi okoline, prepoznatljivosti, koncepta, konteksta, svrhe, priče, izgleda, dojma i tako dalje...  

Kazali ste da biste si ga odlili u bronci, zašto?

Imam manju maketu i taj portret, a odlio bi za sebe taj portret u bronci, pogotovo iz razloga savladavanja naočala u materijalu. Naočale su mi svojevrsni 'statement' jer se puno raspravljalo o toj temi - treba li spomenik imati naočale?

Meni je to stvar opće logike - ako je spomenik gol, nag, bez odjevnog predmeta - ne trebaju mu naočale. Ako je spomenik tj. lik obučen u odjevne predmete poput odjela, kaputa, ponekad šešira, koja je onda razlika između jednog kaputa, šešira ili naočala?

Na kraju krajeva dr. Franjo Tuđman nosio je naočale u svakoj prilici javnog nastupa tako da je to definiralo njegov opći izgled, stoga ne vidim problema u nekoj izvedbi vješto izmodeliranih naočala.  

Nazivaju vas najperspektivnijim mladim kiparom, dosta radite vani, što sada spremate?

Trenutno radim na nekoliko privatnih narudžbi, metalne skulpture za neke tvrtke i privatne mecene, i pripremam selidbu Teslinog 12 metara visokog kipa u Budimpeštu pa kasnije za New York u aranžmanu izložbe 'Tesla mind from the future'. Također sam eto upravo u procesu završetka serije radova za ponovni odlazak u Pariz gdje surađujem sa galerijom Carré d'artistes, i bavim se u nekom međuvrmenu radovima za neki noviji opus.      

Kazali ste da ste odustali od javnih natječaja, u kakvim ste projektima?

Ne mogu reći da sam odustao od javnih natječaja, od nekih desetak prijavit ću se eventualno na jedan do dva ako imam spreman neki dobro promišljen rad ili projekt. Ne želim prezentirati neki rad koji nema sve elemete usklađene, za to treba vremena da se promisli i savlada, a rokovi natječaj su najčešće prekratki za tako nešto. No razlog nazovimo to 'odustajanja' je zapravo taj da u večini slučajeva naručitelj postavi predispozicije natječaja, koji ne dozvoljavaju puno te umjetničke slobode, i onda neki projekt ne ispuni svoj puni potencijal pa biva u startu odbijen.

Projekti koje radim većinom uključuju neke privatne firme i naručitelje s kojima razgovaram, pa mi predstave inicialnu ideju, tada u skladu s njima radim idejno pa i izvedbeno rješenje. To mi više odgovara jer je otvorenija komunikacija između naručitelja koji naručuje, i umjetnika koji radi djelo. Jer ipak, djelo nije samo rad umjetnika, ono je međuodnos sa okolinim, idejno, izvedbeno i konceptualno- ja to zovem „art event“. Stoga mi je i žalosno ponekad vidjeti da stilski kvalitetan spomenik slobodne likovne forme poput ovog Kuzme Kovačića ne ispuni punu svrhovitost kao takav, pa biva standardiziran u formu javnog memorialnog spomenika, uz dodatne probleme nezahvalne  lokacije.   

 
 
 
View this post on Instagram

“TESSERACT” metal 290x190x190 cm 2018 Vudrag

A post shared by VUDRAG Art (@vudrag_art) on Oct 11, 2018 at 3:40am PDT

franjo tuđman

kipar

skulptura

Nikola Vudrag

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter