Prekipjelo im

Kinezima je dosta, najavili da će tužiti američku vladu zbog sabotiranja Huaweija i to usred Teksasa


Valerija Bebek
06.03.2019.12:00
Kinezima je dosta, najavili da će tužiti američku vladu zbog sabotiranja Huaweija i to usred Teksasa
100posto

sažeto

Šanse da kineska kompanija dobije ovakvu tužbu protiv američke vlade, na američkom sudu ne izgledaju najsjajnije 


Valerija Bebek
06.03.2019.12:00

Sprema se tužba protiv vlade Sjedinjenih Američkih Država i to od strane kineskog tehnološkog diva Huaweija, zato što je država zabranila federalnim agencijama korištenje njihovih proizvoda, tvrde dva dobro obaviještena izvora za New Your Times.

Optužnicu će podignuti u istočnom oktugu Teksasa, gdje Huawei ima svoje američko sjedište, obznanili su ljudi koji su htjeli ostati anonimni piše NYT. A tvrtka planira podignuti tužbu ovaj tjedan.

Šanse da kineska kompanija dobije ovakvu tužbu protiv američke vlade, na američkom sudu ne izgledaju najsjajnije vjeruju analitičari. Iako američki ustav izričito isključuje ovu vrstu djela, ipak postoje presedani kada su takve mjere primjenjene, kazao je politolog Joseph Cheng iz Hong Konga za RT, dodao je da Washington ionako ima jak slučaj.

"Svi uspješni slučajevi takve vrste uključivali su domaće stranke u sporu, a ne strane, pogotovo strane vlade", upozorila je profesorica s odjela političkih znanosti Radhika Desai sa Sveučilišta Manitoba. Huaweijev slučaj za sada podsjeća na onaj ruske firme za cyber-sigurnost Kaspersky Lab, čiji su proizvodi također zabranjeni 2017. za korištenje u američkim službama.

SAD

tužba

Huawei

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter