ZNANOST ILI IGRANJE BOGA?

Rođene prve GMO bebe na svijetu otporne na virus HIV-a, znanstvenici zgroženi: 'To je nemoralno, neetično i jako opasno!'


Tomislav Kukec
26.11.2018.20:00
Rođene prve GMO bebe na svijetu otporne na virus HIV-a, znanstvenici zgroženi: 'To je nemoralno, neetično i jako opasno!'
Profimedia

sažeto

Istraživač He Jiankui sa Sveučilišta za znanost i tehnoligiju u Shenzhenu ustvrdio je kako je izmijenio gene embrija za sedam parova tijekom liječenja neplodnosti


Tomislav Kukec
26.11.2018.20:00

Iako je riječ o tehnologiji koja je zabranjena u najvećem dijelu svijeta, kineski znanstvenici tvrde da su uspjeli stvoriti prvu svjetsku bebu s modificiranim genima. 

Kako javlja britanski The Guardian, ako su tvrdnje istinite, radi se o eksperimentalnoj tehnologiji sa mogućim nesagledivim posljedicama. Stoga su mnogi znanstvenici već osudili ovaj eksperiment, dok se drugi pribojavaju može li on imati utjecaja na bebino zdravlje. 

Znanstvena zajednica osudila eksperiment

Istraživač He Jiankui sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Shenzhenu ustvrdio je kako je izmijenio gene embrija za sedam parova tijekom liječenja neplodnosti. Pritom nije, kako je rekao, ciljao na genetske izmjene koje bi bebu izliječile ili učinile otpornom na neke nasljedne i genetske bolesti, već se fokusirao na rijetku genetsku sposobnost zabilježenu kod vrlo malog broja ljudi: sposobnost da se obrane od budućih infekcija HIV-om.

Znanstvenici koji su osudili eksperiment tvrde da je nemoralan i neetičan, pogotovo jer se radilo o savršeno zdravim zamecima. 

"Ako je to istina, ovaj eksperiment je monstruozan. Embriji su bili zdravi i bez poznate povijesti bolesti. Modificranje ljudskih gena eksperimentalna je tehnologija te se još uvijek povezuje i sa neželjenim mutacijama, a može dovesti do genetskih problema kasnije u životu, pa i razvoja raka", rekao je za Guardian Julian Savulescu, profesor praktične etike na Oxfordu, piše Guardian.

Roditelji i djeca ostaju anonimni

Profesor Savulescu istaknuo je i kako postoje mnogo jednostavniji te bezopasniji načini zaštite od HIV-a - primjerice obavezno korištenje kontracepcije prilikom seksualnih odnosa.

Modificiranje gena kod embrija već je, tako, izazvalo burnu raspravu, no tek treba vidjeti je li uopće točna informacija da je Kina uspjela u tom pokusu. Istraživači koji su radili na projektu kažu da su obavezni čuvati anonimnost roditelja i djece rođene s izmijenjenim genima.

Kina

znanost

bebe

genetska modifikacija

embriji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter