sindikati ih pomno prate

Kineski građevinari ruše radnička prava u svijetu, traže li 'krivine' i pri izgradnji Pelješkog Mosta? 'Već smo reagirali, ovdje im to neće proći!'


Daniel Radman
09.08.2018.19:00
Kineski građevinari ruše radnička prava u svijetu, traže li 'krivine' i pri izgradnji Pelješkog Mosta? 'Već smo reagirali, ovdje im to neće proći!'
Duje Klaric / CROPIX

sažeto

'Sve i da imaju namjeru ići ispod cijene, neće dobiti radnu snagu ako ne plate i iznad propisanog. Situacija na tržištu takva, ako žele, moraju ih platiti i više', kaže predsjednica Sindikata graditeljstva


Daniel Radman
09.08.2018.19:00

Oko 2.000 kineskih tvrtki trenutno je aktivno u Africi, prije svega u građevinarstvu. Njihove tvrtke na Crnom kontinentu rade najveće infrastrukturne zahvate, bilo da je riječ o gradnji luka, cesti ili željezničkih pruga. Čini se da poslodavci baš i ne vole sjesti za zajednički stol sa sindikatima. "Trebalo je nekoliko sudskih procesa i štrajkova prije nego što su uopće bili spremni pregovarati s nama", izjavio je za DW sindikalist Joe Macharia.

S obzirom da nam dolaze u Hrvatsku graditi Pelješki most, zamolili smo za komentar predsjednicu Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenku Vukšić da nam pojasni prijete li i hrvatskim radnicima takvi problemi ili ih štiti činjenica da smo ipak uređenija zemlja.

Radnika nema, ako ih žele morat će ih platiti više od minumuma

"Naša prednost je što u građevini imamo proširenu primjenu kolektivnog ugovora koji imam status propisa te obvezuje sve građevinske tvrtke koje rade u Hrvatskoj, dakle i CRBC koji je ugovorio gradnju Pelješkog mosta", kaže nam Vukšić.

ILUSTRACIJA / Dragan Matic / CROPIX

No, i prije nego što su zabili prvu lopatu u CRBC-u su napravili prvu grešku u koracima te su u natječaju za radnike objavljenom na HZZ-u stavili uvjete koji su ispod propisanog kolektivnim ugovorom. Sindikati su bili spremni i, nakon njihove reakcije, sporne stavke su izmijenjene.

"Vjerujem da je ipak bila riječ o neinformiranosti. Ma sve i da imaju namjeru ići ispod cijene, neće dobiti radnu snagu ako ne plate iznad propisanog. Situacija na tržištu takva, ako žele, moraju ih platiti i više. No, mi smo spremni – kad počne gradnja, posjetit ćemo gradilište i sigurno nećemo dozvoliti se u jednoj zemlji Europske unije radi mimo propisa. Očekujemo da će i država ispoštovati kontrole", pojašnjava nam sindikalistica.

'Uvezeni' radnici imaju ista prava kao naši, no njih se treba kontrolirati

Vladimir Dugandzic / CROPIX

A ako će pokušati nešto platiti "ispod propisanog"”, to će biti preko pokušaja da putem izaslanih radnika, dakle Kineza, smanje cijenu. No, podsjeća Vukšić, i izaslani radnici imaju zagarantirana ista prava kao i hrvatski.

"Vjerojatno će ići na varijantu da dovedu svoje radnike, ne vidim kako bi drukčije našli dovoljno radne snage. No, bez obzira iz koje zemlje dolaze, i ti radnici imaju zagarantirana prava kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj. Dakle, ako bude funkcionirao inspekcijski nadzor ni to im neće pomoći", zaključuje Vukšić.

Kina

Pelješki most

sindikati

izgradnja

Jasenka Vukšić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter