ORWELLOvA 1984. JE 'KAMILICA'

Kina uvodi zastrašujući sustav nadzora građana, svi će imati 'društvene bodove' o kojima će im ovisiti cijeli život. Oni 'neposlušni' bit će kažnjavani


100posto
22.09.2018.12:05
Kina uvodi zastrašujući sustav nadzora građana, svi će imati 'društvene bodove' o kojima će im ovisiti cijeli život. Oni 'neposlušni' bit će kažnjavani
iStock

sažeto

Oni koji se nađu s druge strane ljestivce, odnosno, "u minusu" sa društvenim bodovima, mogu očekivati niz ograničenja u svakodnevnom i društvenom životu


100posto
22.09.2018.12:05

Svijet će vrlo uskoro, barem u Kini, postati još strašnije mjesto. Tamošnje vlasti namjeavaju do 2020. uvesti jedinstven i zastrašujuć sustav nadzora građana, sustav takozvanog 'društvenog kredita', koji će utjecati na život svakog pojedinca. 

Sve, kao i uvijek, počinje pričom o sigurnosti građana. Kina tako tvrdi da je dosad uspješno uskratila ukrcavanje na letove za čak sedam milijuna ljudi koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju, dok su još tri milijuna spriječili da se ukrcaju na brze vlakove. 

Sustav kažnjavanja neposlušnih

Slijedeći je korak sustav Društvenih kredita (SCS) koji bi trebao zaživjeti za samo dvije godine a koji bi, prema pisanju australskog ABC-a, nagrađivao lojalne i vrijedne građane te kažnjavao neposlušne. 

Među ABC-evim sugovornicima je i Liu Hu koji se šokirao kada je shvatio da je u pilot projektu. Zbog jedne neplaćene kazne nije se mogao ukrcati na zrakoplov, jer je stavljen u kategoriju nepoželjnih, a da mu pritom nitko to unaprijed nije rekao. Osim što se ne može ukrcati na let, zabranjeno mu je odsjedanje u luksuznim hotelima, kupnja kuće, godišnji odmor, pa čak i slanje djeteta u privatnu školu. 

Protivnici ideje smatraju kako se radi o grozomornom pokušaju da se ljude u Kini potpuno kontrolira, te da se utječe na njihovo ponašanje umejtnim stvaranjem idealnog društva. U socijalne 'bodove' ulazi sve, od kreditnog rejtinga i urednosti u otplati bankovnih usluga, do prometnih kazni, prekršaja, kaznenih djela... Sustav će bilježiti i ako ste zakasnili s plaćanjem računa, jer vas i to stavlja u kategoriju onih koji su manje odgovorni i pouzdani nego drugi.

Oni koji se nađu s druge strane ljestivce, odnosno, "u minusu" sa društvenim bodovima, mogu očekivati niz ograničenja u svakodnevnom i društvenom životu, među kojima je i ono da će značajno teže moći pronaći posao. 
Građane će pritom nadzirati strašna mreža od čak 200 milijuna uličnih video-kamera koje će koristiti biometrijsku tehnologiju kako bi prepoznavale lica i dodjeljivala ili oduzimala građanima njihove 'društvene bodove'. 

Pozitivni bodovi za doniranje krvi

Čak i kupnja velike količine alkohola može dovesti do smanjenja broja društvenih bodova, dok s druge strane kupnja nečeg "društveno odgovornog", kao što su potrepštine za dijete, može popraviti rezultat.Bodovi će se dodjeljivati i za doniranje krvi, sudjelovanje u humanitarnim akcijama, volontiranje u organizacijama...

Mnogi su zgroženi idejom potpunog društvenog inžinjeringa, no treba istaknuti kako je stupanj kontrole nad građanima te poslušnosti prema državi u Kini među najvećima na svijetu, pa ne čudi da će se ova tehnoloogija najprije primijeniti ovdje. No, nije nemoguće da će za samo nekoliko godina i neki drugi državnici otkriti "učinkovitost" ove metode apsolutnog društvenog nadzora. 

Kina

nadzor

društveni inžinjering

newsletter

Prijavite se na Newsletter