VIDEO: TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA U MEDIJIMA

Kina predstavila prvog 3D modeliranog voditelja vijesti na svijetu, pokreće ga umjetna inteligencija


Tomislav Kukec
10.11.2018.21:00
Kina predstavila prvog 3D modeliranog voditelja vijesti na svijetu, pokreće ga umjetna inteligencija
Youtube / Screenshot

sažeto

Čini se da je sudbina televizijskih prezentera i voditelja ozbiljno uzdrmana


Tomislav Kukec
10.11.2018.21:00

Zamislite tog voditelja. Nikada ga ne svrbi nos, nema gafove, može čitati vijesti 24 sata u komadu bez odlaska na WC, a ne traži ni plaću. 

Čini se da je sudbina Zorana Šprajca i brojnih drugih televizijskih prezentera i voditelja ozbiljno uzdrmana, jer upravo takvu 'medijsku zvijezdu' predstavila je ovih dana kineska agencija Xinhau. 

Tehnološka revolucija u medijima

Njihovo novo 'lice' zapravo je računalno modeliran lik s ugrađenim naprednim sustavom umjetne inteligencije. Modelirali su ga po uzoru na svog 'pravog' voditelja Zhang Zhaoa, a dobio je i njegov glas. 

U uvodnom videu umjetno-inteligentni voditelj kaže kako je došlo vrijeme za tehnološku revoluciju u medijima.

"Razvoj medijske industrije zahtijeva stalne inovacije i napredak, te duboku integraciju međunarodno razvijenih naprednih tehnologija. Radit ću neumorno kako bih vas informirao dok će tekstovi biti utipkavani u moj sustav. Veselim se što ću vam donijeti potpuno novo iskustvo konzumiranja svakodnevnih vijesti", poručio je novi kineski voditelj. 

Računala već desetljećima polako preuzimaju čovjekovu ulogu u svakodnevnom svijetu. I dok pobornici ovakvog razvoja događaja kažu kako će robotizacija poslova rasteretiti ljude koji će se moći povestiti složenijim i kreativnijim poslovima, protivnici strahuju da će roboti i računala preuzeti sve poslove i to s jedinim ciljem smanjenja troška rada i bogaćenja golemih korporacija, pitajući se od čega će živjeti 'obični' ljudi od krvi i mesa.

Kina

tehnologija

mediji

umjetna inteligencija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter