žestoka propaganda

Kina je upravo zaoštrila antiameričku kampanju, vlasti poručuju 'SAD su zlo, ne idite tamo', a sada u tu svrhu koriste i stare ratne filmove


100posto
07.06.2019.16:00
Kina je upravo zaoštrila antiameričku kampanju, vlasti poručuju 'SAD su zlo, ne idite tamo', a sada u tu svrhu koriste i stare ratne filmove
Profimedia

sažeto

Kineska vlada u zadnje vrijeme često upozorava svoje građane na sve opasnosti koje vrebaju iz SAD-a


100posto
07.06.2019.16:00

Posljednja poruka koju su kineske vlasti uputile narodu je: 'Sjedinjene Američke Države su zlo, ne idite tamo'.

Proteklih je dana kineska vlada uputila dva nova upozorenja o putovanju za građane koji idu u SAD, dok su državni mediji pojačali svoju vatrenu antiameričku retoriku. Ovo je samo jedan od novijih dokaza da je Peking spreman na duži trgovinski rat između dvije svjetske najveće ekonomije, piše CNN.

Upozoravaju na opasnosti koje vrebaju u SAD-u

Kinesko Ministarstvo kulture i turizma je u utorak upozorilo svoje građane na opasnost od putovanja u SAD, navodeći nedavne slučajeve pljački, pucnjava i krađa.

Istoga dana, Ministarstvo vanjskih poslova i kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama su izdali sigurnosno upozorenje svojim građanima, navodeći 'opetovana uznemiravanja' koja od strane policijskih službenika prolaze Kinezi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obje institucije savjetuju Kinezima da 'podignu svijest o svojoj sigurnosti' u SAD-u, a sve nakon što je Ministarstvo obrazovanja u ponedjeljak upozorilo kineske studente i profesore na opasnost koja u SAD-u za njih leži zbog sve većeg broja problema s vizama.

Komunistička partija koja je na vlasti u Kini lansirala je propagandnu kampanju zbog trgovinskog rata, a državni mediji u fokusu imaju priču o 'trgovinskom zlostavljanju' i 'hegemoniji'.

U svojim anti-američkim tekstovima citiraju sve, od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona do ekonomskog filozofa 18. stoljeća Adama Smitha, a odnedavno su počeli s referencama na krvavu bitku između vojnih snaga Kine i SAD-a tijekom Korejskog rata iz pedesetih godina 20. stoljeća.

Reuters

Staru bitku prikazuju kao kinesku pobjedu

Malo poznata na Zapadu, bitka s Triangle Hilla iz 1952. godine, odnosno na Kineskom poznatija kao Shangganling, u Kini se desetljećima slavi kao prekretnica u ratu zbog izdržljivosti i žrtvovanja kineskih vojnika koja je dovela do poraza Amerikanaca.

Iako još postoje nesuglasice oko broja žrtava, obje vojne sile su pretrpjele velike gubitke, tisuće ljudi je poginulo nakon 40 dana intenzivne bitke. U člancima kineskih medija, udžbenicima i filmovima, kineski vojnici slove kao neosporni pobjednici.

Tvrdeći da je desetljećima stara kineska ekranizacija bitke doživjela rast popularnosti, u medijima je izašao i video intervju s veterankom te bitke u kojem ju nazivaju "kralježnicom nove Kine".

Državna televizija CCTV ponovno emitira stari ciklus dokumentaraca pod nazivom "Veliki rat protiv SAD-a i pomoć Sjevernoj Koreji", krcat povijesnim snimkama i domoljubnim narativom.

Skepsa oko uspjeha kampanje

No, mnogi danas izražavaju skepsu da će pekinška medijska strategija donijeti pozitivne rezultate.

"Misli li kineska strana da u domaće svrhe može koristiti oštru kampanju bez da naljute Trumpovu administraciju i dodatno smanje šanse za povratak pregovorima?", komentirao je Bill Bishop, izdavač kineskog popularnog online biltena Sinocism.

"Ne mogu spekulirati što svaka od navedenih Vlada misli ili planira napraviti, no ne vidim nikakve probleme s izdavanjem američkih viza za kineske studente", rekao je Tomer Rothschild, suosnivač Elite Schools of China, konzultantske agencije koja svake godine pomogne da 150 najboljih studenata Kine upiše američka sveučilišta.

SAD

Kina

propaganda

trgovinski rat

newsletter

Prijavite se na Newsletter