žele da što prije krene u primjenu

Kina je razvila novo moćno oružje, izaziva bolnu vibraciju očiju i unutarnjih organa, a može dovesti i do smrti


100posto
22.09.2019.09:00
Kina je razvila novo moćno oružje, izaziva bolnu vibraciju očiju i unutarnjih organa, a može dovesti i do smrti
Reuters / ilustracija

sažeto

S projektom razvoja su počeli još 2017. godine, a sada ima zeleno svijetlo za masovnu proizvodnju


100posto
22.09.2019.09:00

Kina je razvila prvu soničnu pušku koja može rastjerati veliku skupinu ljudi kroz emitiranje niskofrekventnog zvuka koji izaziva bol u ušima, očima ali i unutarnjim organima. U izradi oružja sudjelovali su stručnjaci iz vojske i policije.

Može izazvati grčeve, mučninu, teška oštećenja organa ali i srčani udar

Ispitivanja su pokazala da zvukovi koje emitira ova puška kod čovjeka mogu izazvati razne tegobe od osjećaja nelagode, vrtoglavice, mučnine, grčeva u crijevima, teška oštećenja organa, a postoji i mogućnost srčanog udara.

Ovo oružje, koje se obično nalazi u sklopu vojnog vozila, sada će biti moguće nositi u rukama. Pokreće ga plin koji se zagrijava i tako omogućava emitiranje zvuka, piše Daily Mail.

Spremno za masovnu proizvodnju

Kina na projektu ovog tipa oružja radi još od 2017. godine, a zeleno svijetlo za masovnu proizvodnju dalo mu je kinesko Ministarstvo znanosti i tehnologije.

"Sugeriramo da se projekt pretvori u praktičnu opremu što je prije moguće", rekao je profesor Xie Xiujuan, vodeći znanstvenik koji je radio na projektu.

Reuters

Nova metoda za suzbijanje prosvjeda u Hong Kongu?

Još nije poznato hoće li navedeno oružje koristiti kineska vojska i policija, kao ni hoće li biti upotrijebljeno za suzbijanje prosvjeda u Hong Kongu. Do sada je za tjeranje prosvjednika policija koristila suzavac i gumene metke.

Posljednja tri mjeseca u Hong Kongu se svakodnevno odvijaju protuvladini prosvjedi koji s vremenom postaju sve nasilniji. Sve je počelo s prijedlogom zakona kojim bi se omogućilo da se osumnjičenicima za počinjenje kaznenih djela sudi u Kini. Prije nekoliko dana prosvjednici su na policiju bacali molotovljeve koktele, a oni su im uzvratili suzavcem i vodenim topovima.

Reuters

Kina

oružje

hong kong

prosvjednici

newsletter

Prijavite se na Newsletter