oni apsolutno sve znaju

Kina ima zastrašujući program koji svakog pronalazi za samo sedam minuta


100posto
19.05.2019.08:00
Kina ima zastrašujući program koji svakog pronalazi za samo sedam minuta
iStock

sažeto

Softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana


100posto
19.05.2019.08:00

Čak 170 milijuna najmodernijih kamera Kina je ugradila za nadzor širom cijele zemlje, a sve s ciljem kako je istaknuto da se uz masovni nadzor koji je opremljen najnaprednijom umjetnom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica bori protiv kriminala u toj zemlji. No, kako stručnjaci ističu taj sustav koji je izuzetno koristan ipak predstavlja i ogromnu opasnost. 

Naime, jako puno protivnika ovog programa tvrdi da na ovaj način Kina u potpunosti uništava slobodu svim građanima. 

Tako taj softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana, koje uspoređuje sa snimkama potencijalnih sumnjivih lica snimljenih uz pomoć sigurnosnih kamera. 

Bolji nadzor od FBI-ja

Profimedia

Ukoliko umjetna inteligencija utvrdi da postoji poklapanje, nakon toga izvlači dodatne podatke  o toj osobi- adresu, liječnički karton, a to ide toliko daleko da iznosi i komentare koje je osoba pisala na društvenim mrežama. 

Stručnjaci tvrda da je softer toliko dobar u pronalaženju ljudi  da ima potencijal da se u budućnosti toliko unaprijedi da će čak ma koliko to nevjerojatno zvučalo moći predvidjeti zločine i prije nego što se oni dogode. 

Tako je jedna novinar u Šangaju odlučio testirati spomenuti sustav i provjeriti koliko je on uistinu efikasan, a kineskoj policiji bilo je potrebno točno sedam minuta da ga locira i privede. Stručnjaci tvrde da je ovaj kineski sistem ne samo najbolji na svijetu nego bolji i od onog koji koristi FBI i to je odlično rješenje za suzbijanje kriminala u svakoj zemlji, no problem je i ono od čega mnogi strahuju da će se zloupotrijebiti za masovnu špijunažu i eliminiranje političkih protivnika. 

Kina

kamere

newsletter

Prijavite se na Newsletter