SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Prva dama Sjeverne Koreje pati na Dior. Kim ju je dugo skrivao, a osim ljubavnice tolerira mu i 'odred za zadovoljstvo' sačinjen od djevica


Daniel Radman
26.05.2019.14:00
Prva dama Sjeverne Koreje pati na Dior. Kim ju je dugo skrivao, a osim ljubavnice tolerira mu i 'odred za zadovoljstvo' sačinjen od djevica
Getty Images

sažeto

Kim Jong-un se oženio jer je njegov otac nakon moždanog udara brže-bolje počeo promišljati o nastavku dinastije te je dogovorio brak između Kima i Ri Sol-ju


Daniel Radman
26.05.2019.14:00

Prošle godine sjevernokorejski lider Kim Jong-un napravio je dramatični zaokret u vanjskoj politici. Čovjek koji je izbjegavao susrete s drugim državnim čelnicima odjednom je - barem se tako činilo – počeo rješavati stvari dijalogom. Peking je bio prvo odredište, tamo se našao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a potom je sjeo za isti stol i s čelnicima mrskih mu zemalja, južnokorejskim Moon Jae-inom i američkim Donaldom Trumpom.

Zablistala u diplomatskoj ofenzivi

Getty Images

Taktičkim potezima koje je vukao pokušao je ispeglati imidž potpunog manijaka. Nitko, naravno, nije vjerovao da se Kim preko noći promijenio, no počelo je davati 'znakove ljudskosti'. Jedan od tih aduta 'preobraženog Kima' bila je i njegova supruga Ri Sol-ju. Zasjala je već na prvom sastanku u Pekingu. Privukla je veliku pozornost, prvo Kineza, a potom i cijelog svijeta. Oni površniji mediji naglasak su stavili na njezin izgled, nešto pomnije analize ukazale su i na njezine manire kao i decentno i profinjeno odijevanje kao znak da je riječ o prvoj dami kakvu bi mogle poželjeti i daleko uglađenije zemlje od Sjeverne Koreje.

No, uz najbolju volju mediji nisu mogli doznati previše o misterioznoj Ri Sol-ju. Objavljene su tek pretpostavke – za koje ima razloga vjerovati da su autentične – da ima 28 godina te da potječe iz ugledne obitelji koja je dio sjevernokorejske elite. O njoj se počelo govoriti još 2012. godine, kao 'misteriozna osoba' pratila je Kima na nekoliko javnih događaja, bilo da je riječ o kulturnim manifestacijama ili ispaljivanju projektila. Nagađanja tko je prekinuli su sjevernokorejski mediji koji su u srpnju iste godine, gotovo ovlaš, spomenuli da je na otvorenje jednog zabavnog parka Kim došao u pratnji supruge, 'drugarice' Ri Sol-ju.

Otac mu je dogovorio brak

Getty Images

Time joj je iskazana velika čast, primjerice, njegov otac se sa suprugama nije uopće nije pojavljivao, a kamoli fotografirao u javnosti. Kad se doznalo da Ri postoji, film se krenuo vraćati u nazad, pa su procurile informacije kako su u braku još od 2009. godine, a da su godinu poslije dobili i prvo dijete. Krenule su špekulacije kako je prije toga imala glazbenu karijeru, no ubrzo su demantirane. No, postojala je i druga teorija. Ona je glasila da je Ri, kao dijete sjevernokorejske elite odgajana, da jednog dana bude Kimova supruga. Prema drugoj priči, Kim se oženio jer je njegov otac nakon moždanog udara brže-bolje počeo promišljati o nastavku dinastije te je dogovorio brak između Kima i Ri.

Osim tih naklapanja, krenuli su i prvi negativni tekstovi zapadnih medija o Ri, recimo, zamjerali su joj da je nosila Dior torbicu 'dok koreanska djeca gladuju'. Iduće informacije o njoj dao je košarkaš Dennis Rodman koji godinu poslije otkrio da imaju dvoje djece. On je nakon boravka Sjevernoj Koreji – poznate su priče o njegovom prijateljstvu s diktatorom – izjavio kako je razgovarao s gospođom Ri te da je držao u naručju Kimovu kćer. 'Dobar je otac i ima divnu obitelj', još je dometnuo.

Promaknuće u 'prvu damu'

Getty Images

Ri se idućih godina tek povremeno pojavljivala na javnim skupovima, a kad je 2017. na duže vrijeme nestala iz javnosti, već su krenule špekulacije o razvodu. Drugi su pak govorili da je oboljela, neke su pretpostavke išle u smjeru da ju je Kim dao ubiti... Uostalom, ne bi bilo prvi put da je likvidirao blisku osobu, rješavao se i članova uže obitelji. No, umjesto toga, ubrzo je objavljena vijest da je Kim dobio i treće dijete.

Potom je stigla i ta diplomatska 2018. godina nakon koje je legendarna voditeljica Ri Chun-hee objavila, opet onako ovlaš, da je Kimova supruga od 'drugarice' postala 'prva dama'. Ta 'promocija' ponovo je pokrenula lavinu tekstova o njoj. Čim je dobila titulu, bio je to znak da se Kim odlučio skrasiti pa se ponovo počelo govoriti o njegovom ljubavnom životu i navodnim poniženjima s kojima se Ri svakodnevno mora suočavati.

Ljubav života napreduje u partiji

Getty Images

Na prvom mjestu je stavljeno postojanje 'jedinica za zadovoljstvo'. Tako se pisalo da je u Sjevernoj Koreji postoje cijeli odredi djevojaka koje su na raspolaganju članovima komunističke partije te da Kim nerijetko sudjeluje u orgijama. Dakle, prema toj tezi, djevojke se selektiraju u školama, izabiru ih državni agenti, a postaju članovima 'odreda' ukoliko zadovolje uvjet da su djevice.

Osim djevojaka za zabavu, tu je i priča o pjevačici Hyon Song-wol. Za nju se dugo nagađalo kako je Kimova ljubav života, a priče idu i do toga da je ostala njegova ljubavnica. Navodno njihovu vezu nije odobrio Kimov otac, a to je i bio jedan od razloga što je ubrzano dogovorio brak s Ri. I za nju se pojavila teorija da ju je Kim smaknuo, neki su govorili da je iz ljubomore ubojstvo naručila Ri osobno, a kao drugi razlog navedena je pornografska afera. No, pokazalo se da ništa od tog nije istina, pa se Hyon i dalje uspinje u stranačkoj hijerahiji, a da je jedino pitanje je li mu danas kolegica ili nešto više.

Sjeverna Koreja

kult(ne) ličnosti

Ri Sol-ju

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter