Prva od 2017.

Kim Jong-un opet se igra raketama. Ispalio je jednu u Japansko more dan nakon što je Shinzo Abe javio da bi se htio sastati s njim


Mia Mitrović
04.05.2019.19:40
Kim Jong-un opet se igra raketama. Ispalio je jednu u Japansko more dan nakon što je Shinzo Abe javio da bi se htio sastati s njim
KCNA/REUTERS

sažeto

Možda je to čudan oblik pozdarava koji izuzetni vođa šalje japanskom premijeru


Mia Mitrović
04.05.2019.19:40

Južnokorejski vojni vrh u subotu je javio da je Sjeverna Koreja ispalila 'nepoznatu raketu kratkog dometa' ili više njih u Japansko more danas oko 9 ujutro, odnosno 2 u noći po srednjoeuropskom vremenu.

Bez sporazuma o nuklearnom programu

Ovo je prvo Kimovo igranje s raketama još od kraja 2017. S raketama je prestao nakon što se sprijateljio s Trumpom. Kim Jong-un je obećao da više neće ispitivati atomsko oružje ni ICBM-ove, ali je Sjever nakon toga ipak provodio ispitivanje oružja. Na sastancima s Trumpom ipak se nije dogodio sporazum o gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

REUTERS/Leah Millis

Ispaljivanje rakete u Japansko more čije okolnosti se još istražuju događa se samo dan nakon što je japanski premijer Shinzo Abe izjavio da bi se volio sastati s Kimom. Japanski je premijer rekao kako je spreman bezuvjetno se susresti sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom kako bi prekinuo dugoročno nepovjerenje između zemalja, prenijele su novine Sankei u petka.

Oteti Japanci treniraju špijune

Izjavio je to nakon svog sastanka s Trumpom u Washingtonu gdje mu ej zahvalio što je s Kimom pričao o otetim japanskim državljanima koji se nalaze u Sjevernoj Koreji. Japanci su navodno oteti kako bi trenirali sjevernokorejske špijune, a rješavanje tog pitanja je japanski uvjet za poboljšanje odnosa dviju zemalja.

Reuters

"Zato se želim sastati s njim, bez dogovaranja preduvjeta, i iskreno razgovarati. Nadam se da je vođa koji može odrediti fleksibilno i strateški što je najbolje za njegovu zemlju", kazao je Abe.

Kimova današnja raketa mogla bi se protumačiti kao odgovor Abeu na njegov apel da se sastanu, samo je teško odrediti je li Kimova gesta prijetnja ili čudan način da pozdravi Shinza.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter