ajde, barem nije rekao da rad oslobodađa

Kaže Kujundžić da se od rada ne obolijeva. Evo, zašto bi se stručnjaci iz HZZO-a i Europske agencije za zaštitu na radu zbog ovog bisera trebali primiti za glavu


Mia Peretić
19.03.2019.14:15
Kaže Kujundžić da se od rada ne obolijeva. Evo, zašto bi se stručnjaci iz HZZO-a i Europske agencije za zaštitu na radu zbog ovog bisera trebali primiti za glavu
Marko Todorov/Cropix

sažeto

I HZZO ima listu profesionalnih bolesti. Da to sve ukinemo, ako se od rada već ne obolijeva?


Mia Peretić
19.03.2019.14:15

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je na poslovnom doručku "Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj" u organizaciji Američke gospodarske komore, na kojem je držao glavni govor, komentirao i inicijativu sindikata "67 je previše", usmjerenu protiv povećanja starosne dobi za odlazak u mirovinu.

'Od rada se ne obolijeva'

"Sve smo starija populacija i moramo razmišljati o pomicanju dobne granice do kad se radi. Neovisno o tome hoće li i kada taj zakon stupiti na snagu, to treba omogućiti", rekao je ministar i onda, u svom stilu, komentiravši što će to značiti za zdravstveni sustav, rekao:

"Od rada se ne obolijeva."

Nadovezao se i da "puno puta ljudi kažu - dok sam radio bio sam dobro, a čim sam otišao u mirovinu dohvatile su me bolesti".

Zašto onda Europska agencija za zaštitu na radu ima neke strategije za sprječavanje bolesti povezanih s radom?

E, pa zanimljivo, jer Europska agencija za zaštitu na radu na svojim internet stranicama navodi da, iako se broj nesreća na radnom mjestu u proteklih deset godina smanjio za 25 %, prema podacima za 2017. godinu bolesti povezane s radom i dalje su uzrok 2,4 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta godišnje, od čega je 200 000 slučajeva u Europi. 

Nadalje, navodi se niz nimalo bezazlenih bolesti povezanih s radom, poput poremećaja mišićno-koštanog sustava, poremećaja psihičkog zdravlja i stres, rak povezan s radom, kožne bolesti i bolesti povezane s radom uzorkovane biološkim agensima. 

Screenshot / europska agencija za zaštitu na radu

Da sad ne idemo u detalje svake od navedenih, svima je jasno da radna mjesta nisu ista, te da neka uključuju ponavljajuće ili silovite pokrete, neka izloženost visokoj razini stresa koja negativno utječe na psihu, a izloženost biološkim agensima na radu može biti povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući zarazne bolesti, rak i alergije, čemu su posebno izloženi radnici u djelatnostima zdravstvene skrbi, veterinarskih usluga i poljoprivrede.

Sve su to podaci Europske agencija za zaštitu na radu, kao i podatak da se prema Planu djelovanja za karcinogene tvari  u EU godišnje zabilježi oko 120 000 slučajeva raka povezanog s radom, što je posljedica izlaganja karcinogenim tvarima na radu, a uzrokuje oko 80 000 smrtnih ishoda godišnje.

U jednom tekstu objavljenom na stranicama Agencije, Jukka Takala iz singapurskog ministarstva rada piše kako je Europska unija prije 25 godina usvojila prvu globalnu direktivu s ciljem poboljšanja prevencije raka povezanog s radom.

I HZZO ima listu profesionalnih bolesti

No, da ne bi sve ostalo na "europskom pametovanju", Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje navodi čitavu listu profesionalnih bolesti koje se prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju definiraju kao bolesti izazvane dužim neposrednim utjecajem procesa rada i uvjeta rada na određenim poslovima.

Ali, da, od rada se ne obolijeva.

Screenshot / HZZO

bolest

radno mjesto

izjave

Kujundžić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter