DRAMATIČNO UPOZORENJE

Katolički kardinal Šri Lanke tvrdi da ima informacije da će ovog tjedna doći do novih napada na crkve


100posto
03.05.2019.17:50
Katolički kardinal Šri Lanke tvrdi da ima informacije da će ovog tjedna doći do novih napada na crkve
REUTERS/Thomas Peter

100posto
03.05.2019.17:50

Katolički kardinal Šri Lanke Malcolm Ranjith tvrdi da će tijekom ovog tjedna doći do novih napada na crkve i crkvene institucije na Šri Lanki te je kazao da je informacije o tome dobio iz inozemstva.

Ranjith je ranije kritizirao vladu Šri Lanke zato što, kako je ustvrdio, nije reagirala na informacije obavještajaca iz Indije u kojima se upozoravalo na terorističke napade i prije nego što su se dogodili.

Naime, krvavi napadi na Uskrs po Gregorijanskom kalendaru na Šri Lanki osveta su zbog napada u Christchurchu, na Novom Zelandu, pokazali su preliminarni rezultati istrage, a zamjenik ministra obrane u vladi Šri Lanke izjavio je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke organizacije Thawheed Jama'Ut.

REUTERS/Thomas Peter

Ne otkrivaju izvor informacija

Kako piše AP, Ranjith je najnovije pismo upozorenja objavio na društvenim mrežama te u njemu navodi da je do daljnjeg zatvorio katoličke crkve i katoličke škole širom Šri Lanke, kao i da je otkazao sva javna okupljanja.

Glasnogovornik katoličke crkve Šri Lanke Edmund Tilakarante potvrdio je za Associated press autentičnost kardinalovog pisma, ali nije htio otkrivati druge detalje, uključujući i izvor informacija koje je Ranjith dobio iz inozemstva.

Policija Šri Lanke, između ostalog, objavila je i imena napadača koji su odgovorni za ubojstvo 257 osoba i napade na luksuzne hotele i crkve. Jedan od napadača bio je Zahran Hashim, vođa lokalne đihadističke organizacije Thawheed Jama'Ut.

reuters

Tko su odgovorni za napad na hotele i crkve?

Hashim je odgovoran za bombaški napad u hotelu Shangri-La, koji vodi islamist Ilham Ahmed Mohamed Ibrahim čiji je stariji brat Inshaf Ahmed odgovoran za bombaški napad u hotelu Cinnamon Grand, piše The Guardian.

Za bombaški napad u hotelu Kingsbury odgovoran je Mohamed Azzam Mubarak Mohamed, dok je za napad na crvku sv. Sebastiana odgovoran Mohamed Hasthun, a za crkvu u Batticaloi Mohamed Nasser Mohamed Asad.

crkva

Šri Lanka

kardinal

Malcolm Ranjith

newsletter

Prijavite se na Newsletter