Foto: Slikano iz svemira

Karte koje pokazuju kako smo uništili Zemlju u samo 25 godina, priroda nestaje gradovi se šire


100posto
23.11.2018.18:00
Karte koje pokazuju kako smo uništili Zemlju u samo 25 godina, priroda nestaje gradovi se šire
University of Cincinnati

sažeto

Snimke Zemlje napravila je Europska svemirska agencija počevši od 1992. kako bi pratili klimatske promjene


100posto
23.11.2018.18:00

Od krčenja šuma u tropima do uništavanja Aralskog jezera ove nevjerojatne karte pokazuju kako su ljudi nepopravljivo promijenili planet u samo 25 godina. Znanstvenici su stvorili karte pomoću satelitskih slika visoke rezolucije koje je snimila Europska svemirska agencija (European Space Agency).

Gotovo četvrtina naseljenog područja Zemlje je promijenjena - primarno iz šuma u poljoprivredne površine - između 1992. i 2015.

University of Cincinnati

Profesor Tomasz Stepinski sa Sveučilišta Cincinnati stvorio je kartu koja, kaže on, podiže alarm za uzbunu o našem utjecaju na okoliš. "Već smo znali za uništavanje šuma, gubitak močvarnih područja i povećane urbanizacije. Ali sada vidimo točno gdje se to događa", kazao je profesor.

Europska svemirska agencija 1992. započela je bilježiti satelitske slike Zemlje kako bi proučavala klimatske promjene. Ono što pokriva zemlju može dramatično utjecati na temperaturu, ovisno da li apsorbira ili reflektira sunčevu svjetlost. Također, šumski pokrov apsorbira mnogo više ugljičnog dioksida nego urbani dijelovi.

University of Cincinnati

Ove satelitske slike toliko su detaljne, da su znanstvenici mogli organizirati u rešetku od 300 kvadratnih metara koje su nazvali pixeli. Svaki piksel identificirao je promjenu među 22 različite kategorije opisujući različite tipove pokrova: poljoprivredna zemlja, šuma, močvare, travnate površine ili urbani razvoj.

"Ono zašto je ovo tako depresivno je to što je vremenska skala koju proučavamo kraća od naših života", kazao je profesor Stepinski.

University of Cincinnati

klimatske promjene

ekologija

Zemlja

Europska svemirska agencija

newsletter

Prijavite se na Newsletter