ROCK'N'ROLL DESNICA

Karamarko, Vaso, Tolušić... Konzervativci su se odavno okrenuli prema rocku, no bumerang se nekad i vrati: 'Zabranjujem premijeru da se izjašnjava kao naš fan', odbrusio je kultni roker


Daniel Radman
17.05.2019.14:00
Karamarko, Vaso, Tolušić... Konzervativci su se odavno okrenuli prema rocku, no bumerang se nekad i vrati: 'Zabranjujem premijeru da se izjašnjava kao naš fan', odbrusio je kultni roker
Ilustracija 7 CROPIX / Facebook

sažeto

'Karamarko i ta ekipa, sve da su htjeli, nisu ni mogli pobjeći previše od rocka. Kad su odrastali i Magazin je bio popularan, ali prije bi našao tekst o Štuliću nego Huljiću', kaže o poplavi rockera glazbeni kritičar Vedran Harča


Daniel Radman
17.05.2019.14:00

U 90-ima je narativ bio posve jednostavan. Uz konzervativne opcije vezale su se klape i tambure, uz liberalnu i lijevu urbana glazba. Do izražaja to će najviše doći tijekom kampanje za 'trećesiječanjske' izbore 2000. godine, kada koaliciju SDP i HSLS predvođenu Ivicom Račanom i Draženom Budišom snažno guraju Bare i Gibboni. Baretova 'Vrijeme je da se krene' postala je neslužbena himna cijele kampanje i najave političkih promjena, Gibonni se čak pojavio u predizbornom spotu...

SDP i Severina

Tea Cimas / CROPIX

Već tri godine poslije dolazi do prvog, pomalo zbunjujućeg, obrata. Račan 2003. iz nekog nepoznatog razloga poziva Severinu da im se priključi kao soundtrack nove kampanje, što će se ubrzo pokazati katastrofalnim odabirom. Za stranku barem, ne za nju, za taj angažman – barem su tako pisali mediji - uspjela je zaraditi za stan u Splitu. SDP, koji je glazbom mogao privući mlađe i apolitičnije birače, zabio si je na neki način autogol, makar će neki za tu odluku naći opravdanje. Namjere su im bile ambiciozne, sa Severinom su vjerojatno htjeli prići i srednjoj struji, no eksperiment se pokazao neuspjelim.

Danas, dvadesetak godina poslije takve su podjele postale stvar prošlosti. Proces je obostran, u prijevodu, konzervativci, desni centar, a i oni koji se smatraju desnicom 'otkrili' su rock, točnije, kao svoje glazbene uzore redom citiraju ljude koji su s gitarom željeli mijenjati svijet, a eto, došli smo u situaciju da i predsjednik Sabora bez ikakvih problema citira tekst popularnog repera.

U nekoj malo davnijoj prošlosti poveznice su bile tek Thompson i Prljavo Kazalište, čija se glazba rockom može smatrati isključivo prema formi. Thompsona je, recimo, prirodnije vidjeti u društvu Mate Bulića i Miroslava Škore nego bilo kojeg rock benda, dok su Prljavci davno odustali od ikakvog r'n'r bunta i želje za mijenjanjem svijeta. No, iako će ih konzervativci i dalje rado navesti među svoje favorite, u trenucima iskrenosti ipak su naveli one autentičn(ije) izvođače.

Koji je album promjenio život Karamarku?

Neja Markicevic / CROPIX

'Volim klapsku pjesmu, ali ja sam ipak starija generacija koja voli klasični rock’n’roll, Claptona, U2. Od domaćih volim novi val iz 80-ih, Prljavo kazalište', izjavio je svojedobno Karamarko.

I njegova prethodnica Jadranka Kosor navela je Dire Straits kao svoj omiljeni bend, a čak je otišla dalje i izjavila da voli poslušat i Metallicu. S druge strane, nekad Karamarkov najbliži suradnik Milijan Brkić veliki je fan Johnnyija Casha, u čijoj se majici slikao za vrijeme predizborne kampanje. Kad su ga pitali otkud sad Cash, Brkić je kao iz topa ispalio: 'On je, poput mene, čovjek iz naroda i za narod'.

U međuvremenu HDZ je skrenuo prema centru, a u takvim okolnostima najmanje iznenađuje da predsjednik Sabora citira Vojka Vrućinu kad treba komentirati teoriju ministrice Gabrijele Žalac o unutarstranačkom sabotiranju: 'Možda netko je sabotira, protiv nje lobira, možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni...', 'odrepao' je Gordan Jandroković.

Svakako priču o 'desnom rocku' danas je nemoguća bez potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića kojeg ne samo da veže prijateljstvo s frontmenom Vatre Ivanom Dečakom, već i njihova zajednička 'ruženja' na koncertima Majki, Pipsa, Kojota, Hladnog piva....

I ispod samog stranačkog vrha ima zanimljivih stvari, recimo da je u Puli HDZ taj koji predlaže osnivanje muzeja rocka, da je šibenski župan Goran Pauk jedan od najvećih fanova Boba Dylana... Naravno, mnogi će reći da s vremena na vrijeme HDZ pokaže i svoje 'pravo lice', pa se onda možemo prisjetiti njihovom protivljenju da se jedna ulica u Zagrebu imenuje po frontmenu EKV-a Milanu Mladenoviću, da se sisačka stranačka mladež očituje protiv koncerta Leta 3 ili da koprivnički HDZ reagira na lokalni festival uz poruku da je rocku mjesto u 'zatvorenim prostorima ili mjestu dovoljno udaljenom od naselja' (makar će kasnije reći da su krivo shvaćeni).

Panker koji izvlači najviše novca od EU-a

Ranko Suvar / CROPIX

O glavnim razlozima takvog obrata pitali smo za mišljenje glazbenog kritičara Vedrana Harču koji je zadnjih 20-ak godina pisao recenzije za Rolling Stone, RTL i neke od najuglednijih domaćih portala (Arteist, Ravno do dna, DOP magazin).

'Prvo što treba spomenuti je to da se ne sjećam se da je 90-ih ikad izašao i jedan tekst o tome što neki političar sluša. To je počelo je biti zanimljivo kad su bendovi krenuli svirati po kampanjama, a još kad se uključila Severina, imao si priču bez da si se imalo potrudio', smatra, pa dodaje: 'Imam osjećaj da je medijima ponestalo tema, što bi više mogli napisati zanimljivo o političarima i njihovim poslovima, tako da su priče o glazbi došle kao posljedica toga. Sad je to otišlo prema montipajtonovskim naslovima, tipa tekst o Tolušiću naslovit će s 'Panker koji izvlači najviše novca od EU', pa onda imaš ono 'Ljubitelj Prodigyija koji ne zna za skandale...'

Osobno, kaže da nije iznenađen što se desnica okrenula rocku. Postoji posve logično objašnjenje, većina tih ljudi odrastala je tijekom 80-ih kad je rock bio daleko bliži srednjoj struju nego danas.

'Kad sam radio intervjue s glazbenicima iz tog vremena, priča bi glasila 'mi smo bili alternativa, a srednja struja Kazalište ili Valjak'. Tako da Karamarko i ta ekipa, sve da su htjeli, nisu ni mogli pobjeći previše od rocka. Imao si i tad Magazin, bio je popularan, ali prije bi našao tekst o Štuliću nego Huljiću. Zato mi nije šokantno kad Karamarko navede Claptona, U2 ili Chrisa Reu, bilo bi mi šokantno da je izjavio, recimo, da mu je prvi album Mayhema promjenio život. Ovako se nije morao previše potruditi, iskopati bendove... Ista je stvar s Brkićem. Sumnjam ja da s njim možeš pola sata debatirati o tome koja je bila najbolja faza Johny Casha ili prepirati se je li bolja njegova verzija 'Hurt' ili ona 'Nine Inch Nailsa'. Više mi se čini da je to, onako, imaš na playlisti i Casha i Bulića, al' ispadneš više cool ako citiraš 'Ring of Fire' nego 'Gori Borovina'.

To što netko sluša rock, ne znači da je liberalniji

Vlado Kos / CROPIX

No, ako izađemo iz glazbenih okvira, logično je postaviti pitanje jeli pomak 'desnice' prema rocku utjecao i na njihove svjetonazore, posljedično i na politiku ili tome ne treba pridavati neko veće značenje.

'Meni je to na neki način simpatično, ali osobno, ne bi tome pridavao neku važnost. Sve su to mainstream hitovi, sve navedeno su mogli slušati na radiju, ne vidim da su tu ulazili nešto dublje da bi mogli dublje govoriti o nekakvom svjetonazoru.'

Za razliku od nas, recimo u Velikoj Britaniji već je desetljećima posve normalno da premijer debatira o glazbi. Uostalom, Tony Blair je zahvaljujući brit-popu (a ponešto i Spice Girls) napravio veliku smjenu na tamošnjoj političkoj sceni. Laburisti predvođeni njime su nakon dugo vremena uspjeli srušiti konzervativce, pa je i njegov nasljednik na funkciji premijera iz redova konzervativaca David Cameron odlučio krenuti tim 'brit' stopama. No, njemu je Johnyy Marr iz kultnih The Smithsa u nezapamćenoj reakciji odbrusio da mu zabranjuje da se naziva njegovim fanom, što je – prevedeno na naše prilike - doista nezamisliva debata.

'Stvari su neusporedive s našim prilikama, tamo glazba ima daleko veću težinu nego ovdje. Kod nas ona nikad nije bila društveno relevantna, ma koliko to neki pokušali prikazati', zaključuje.

glazba

HDZ

Severina

politika

Gordan Jandroković

Milijan Brkić

Tomislav Karamarko

Tomislav Tolušić

desnica

Ivica Račan

rock

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter