iz moskve s ljubavlju

Kao da smo u ratovima zvijezda: Rusi su lani predstavili svemirske laserske topove, sad najavljuju projekt 'satelita kamikaza'


Daniel Radman
10.08.2019.16:00
Kao da smo u ratovima zvijezda: Rusi su lani predstavili svemirske laserske topove, sad najavljuju projekt 'satelita kamikaza'
Profimedia

sažeto

Roskosmos je patentirao satelite koji bi imali opciju samouništenja koje bi se moglo pokrenuti sa Zemlje


Daniel Radman
10.08.2019.16:00

Koliko god da svjetske velesile odmjeravaju snagu na Zemlji, toliko se vodi i bitka u svemiru. Iz Rusije nam tako stiže vijest da kreću s projektom 'satelita kamikaza', no srećom ovdje se ipak ne radi o ubojitom oružju.

Naime, državna svemirska agencija 'Roskosmos' dobila je nakon dvije godine čekanja odobrenje za patent na osnovu kojeg bi se proizveli sateliti koji bi imali opciju samouništenja. Kad bi operacija završila ili bi došlo do nepopravljivog kvara, satelit bi se mogao uništiti sa Zemlje 'jednim pritiskom na gumb'.

Kako satelit može ispariti?

Profimedia

Konačni cilj je da satelit 'ispari', odnosno da se proizvedu sateliti koji bi imali ograničen životni vijek, a iza sebe ne bi ostavljali otpad jer bi bili od razgradivih materijala, uključujući i one koji imaju mogućnost sublimacije (prelaska iz krutog u plinovito stanje).

Inače, problem svemirskog otpada toliko je velik da su stručnjaci istog tog Roskosmosa još prije tri godine upozorili da bi već u idućem stoljeću moglo doći do potpunog zastoja svemirskih aktivnosti s obzirom da bi do tada orbita bila preplavljena komadima opreme.

U ladici je i projekt laserskih topova

NASA je ove godine objavila kalkulaciju prema kojoj se u zemljinoj orbiti nalazi 19.404 umjetna objekta, Rusi smatraju da ih je 3.500 tisuće manje, a porazno je da od toga svega 13 posto otpada na aktivne satelite. Sve drugo je smeće.

Ako ništa, projekt 'satelita kamikaza' ne donosi sa sobom druga podpitanja, kao što je bio slučaj sa laserskim topovima koje su za istu svrhu, uklanjanje svemirskog otpada, lani najavili iz Moskve. Mnogi su tad strahovali da je to samo opravdanje za daleko opasnije namjene topova.

kamikaze

svemirski otpad

Roskosmos

sateliti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter