širenje panike uoči sezone

Kao da idu u Afriku, britanske turiste koje idu u Hrvatsku upozoravaju: Čuvajte se tropskih bolesti


Daniel Radman
14.04.2019.13:00
Kao da idu u Afriku, britanske turiste koje idu u Hrvatsku upozoravaju: Čuvajte se tropskih bolesti
Cropix

sažeto

Zbog klimatskih promjena, kažu, Mediteran je postao dom insekata prijenosnika bolesti, a posebno ističu prisustvo tigrastih komaraca


Daniel Radman
14.04.2019.13:00

Vijest je donio tabloid Daily Mail, pa je treba uzeti s rezervom, no kako je riječ je o najčitanijem portalu na engleskom jeziku na svijetu nije ju ugodno čuti. Dakle, pozivajući se na znanstvene izvore oni tvrde da su Britanski turisti koji putuju prema Mediteranu u riziku od tropskih bolesti koje se sve višu pomiču sjeverno od Afrike.

Postajemo tropska regija?

Naime, u Amsterdamu je održan Europski kongres kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti, a ovo su samo neki od zaključka sa skupa.

Goran Sebelic / CROPIX

Zbog klimatskih promjena, kažu, Mediteran je postao dom insekata prijenosnika bolesti, pa tako ističu prisustvo tigrastih komaraca kao znak da je ovo područje postalo 'povremena tropska regija'. Nisu zaboravili napomenuti kako se u posljednjem desetljeću u Francuskoj i Hrvatskoj pojavila denga groznica, chikungunya virus u Italiji i Francuskoj te malarija u Grčkoj.

Bolest napreduje prema sjeveru

Citiran je i dr. Giovanni Rezza, iz odjela za zarazne bolesti sa 'Istituto Superiore di Sanita' u Rimu, koji je upozorio kako će 'dulja sezona toplog vremena povećati sezonsko razdoblje za potencijalno širenje bolesti koje se prenose vektorima', što pogoduje većoj mogućnosti epidemijama.

No, ne brinu Britanci samo zbog turizma, već bi i njima globalno zatopljenje moglo dovesti neželjene goste u vidu prijenosnika bolesti. Osim komaraca, prema sjeveru napreduju i krpelji koji prenose lajmsku bolest i krpeljni encefalitis (TBE). Potonja bolest je istaknuta kao jedna od najvećih prijetnji, naime, u posljednjih 30 godina zabilježeno je 400-postotno povećanje TBE-a u Europi.

turizam

tropska bolest

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter