FOTO: napravljena je Karta drogiranja

Kanalizacija otkrila čime se drogiramo, u istraživanju vidljivo je da se u Zagrebu sve više 'šmrče bijelo', ali omiljena je i još jedna droga


Valerija Bebek
28.10.2019.09:30
Kanalizacija otkrila čime se drogiramo, u istraživanju vidljivo je da se u Zagrebu sve više 'šmrče bijelo', ali omiljena je i još jedna droga
Profimedia

sažeto

Znanstvenici iz Španjolske napravili su sveobuhvatnu analizu otpadnih voda prema čemu su izradili kartu na kojoj se vide trendovi u drogiranju


Valerija Bebek
28.10.2019.09:30

Znanstvenici su napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda iz kojih su vidljivi trenovi uporabe narkotika u čak 120 gradova na svijetu. U tom istraživanju uključeni su i gradovi iz naše regije - Zagreb, Beograd, Sarajevo i Ljubljanu. Za prva dva može se reći da idu u korak s trendovima drogiranja u Europi - u kojoj je uočen porast potrošnje kokaina.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Salamanci u Španjolskoj godinama su istraživali kanalizacije koje koristi oko 60 milijuna ljudi. Tražili su tragove tragovima kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA te napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Istraživanje je pokazalo da je u Europi vidljiv rast korištenja kokaina, u Americi i Australiji primjetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korištenja MDMA zabilježen u Nizozemskoj.

Onlinelibrary

S obuhvaćenih 37 zemalja i 120 gradova, ovo istraživanje je najveće provedeno ovog tipa, a obuhvatilo je Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Mapa pokazuje da su u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu najrađe troše amfetamine. Slovenska Ljubljana, prema karti pokazuje afinitet prema kokainu, ali u istraživanje je uključena tek godinu do dvije pa rezultate nisu previše isticali.

Zagreb pod povećalom

Zagreb je uključen u istraživanje svih sedam godina i upravo u njemu je od svih gradova u regiji zabilježen najveći porast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije.

Amfetaminska karta pokazala je kako je u periodu od 2011. do 2013. u Zagrebu on bio u padu, a od 2014. do 2017. nije uočen nikakav trend. S MDMA-a je obrnuto u prvom periodu zabilježen je porast uporabe u Zagrebu, a od 2014. do 2017. nije došlo do promjene trendova. Metamfetamin je potpuno nezanimljiv u hrvatskoj metropoli.

Onlinelibrary

"Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikada po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni u periodu od 2011. do 2017. godine. Prikupljeni podaci dobiveni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja", kazala je Iria González‐Mariño jedna od voditelja znanstvenog tima.

Znanstvenici počeli su s istraživanjem kanalizacija 2011. godine. U želji da dobiju što realniju sliku, nisu koristili podatke prikupljene u vrijeme praznika kada se obično u svijetu koristi više narkotika.

Rezultati su pokazali da su u ukupnoj upotrebi droga najzastupljeniji gradovi poput Antwerpena, Amsterdama, Züricha, Londona i Barcelone, dok su gradovi u Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj imali najnižu stopu ostataka droge u otpadnim vodama.

Onlinelibrary

Zagreb osim kokaina, voli i MDMA, uz naš glavni grad tu drogu posebno vole i stanovnici Helsinkija, Osla, Bruxellesa, Dortmunda, Züricha i Barcelone. Kokainska 'braća', pak, stanuju u Londonu Amsterdamu, Zurichu i Antwerpenu.

"Generalno, rezultati istraživanja otpadnih voda poklapaju se s najnovijim istraživanjima o upotrebi droge u svijetu", ističe González‐Mariño i dodaje da su ovi podaci posebno zanimljivi jer se dobivaju gotovo u realnom vremenu uz kašnjenje od samo nekoliko dana.

Znanstvenici su pokušali dobiti i podatke o korištenju kanabisa, ali ispostavilo se da je teško identificirati THC u otpadnim vodama, jer se lako integrira s drugim česticama. Oni vjeruju da će unaprjeđivanjem protokola za analizu voda uskoro biti moguće i precizno detektiranje THC-a.

Onlinelibrary

istraživanje

kokain

Europa

droge

kanalizacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter